"Muru, odota!"
"Muru, odota!"

 

Erilaiset kulttuuririennot ovat parasta, mitä lapselle voi perusarjen, sylittelyiden ja leikkihetkien päälle tarjota. Tenavien kanssa kulkemiseen, erityisesti isompien ihmismassojen joukossa, liittyy kuitenkin monenlaisia haasteita. Kirjoitin näistä viime kerralla. Lupasin samalla kertoa muutamista itselleni luomista säännöistä, joita noudattamalla meidän kulttuuriretkemme sujuvat usein kohtuullisen mallikkaasti.

 

1. Älä hamstraa

Lastenkulttuurista on täällä pääkaupunkiseudulla valtava tarjonta, suoranainen runsauden pula. On upeita teatteriesityksiä, mahtavia konsertteja, satuhetkiä kirjastoissa, leikkipuistomuskareita, elokuvanäytöksiä jne. Usein hauskimmat tapahtumat vielä sattuvat samoille viikonlopuille. Meidän arkeemme omat haasteensa tuo lisäksi se, että viihdymme myös luonnonhelmassa ja mökillä.

Tärkein sääntöni kuuluukin: Älä hamstraa – lapset ovat lapsia monen vuoden ajan, ja ehdit tehdä heidän kanssaan kaikkea kivaa myöhemminkin. Riittävä väljyys kalenterissa tekee elämästä mukavampaa ja antaa sijaa luovuudelle.

Älä hamstraa – lapset ovat lapsia monen vuoden ajan, ja ehdit tehdä heidän kanssaan kaikkea kivaa myöhemminkin.

2. Pissata – ja muista eväät! 

Vie lapsi vessaan aina ennen näytöstä, konserttia tai museovisiittiä. Älä usko, vaikka lapsi kivenkovaa väittäisi, ettei hänellä ole pissahätä. Aina se kuitenkin yllättää, etenkin jos esitys on jännä – tai tylsä. Varaa aina mukaasi jotain syötävää ja juotavaa, jottei kiukku tule ainakaan alhaisen verensokerin takia. Jälkimmäinen pätee myös aikuisiin. 


3. Valmistaudu nukkumalla

Perhe-elämän sujuvuus on usein suorassa suhteessa nukuttuihin yöuniin. Lasten väsymyksen kanssa vielä pärjää, mutta jos äiti ja isä ovat väsyneitä, asiat muuttuvat mutkikkaiksi. Paras tapa varmistaa onnistunut lastenkulttuurielämys on järjestää itsensä hyvin nukkuneeseen kondikseen.      

Perhe-elämän sujuvuus on usein suorassa suhteessa nukuttuihin yöuniin.

"Rakas, ei! Älä mene sinne!"
"Rakas, ei! Älä mene sinne!"

 

4. Katso läpi sormien

Riemunkiljahdukset ja juoksentelu taidemuseossa ovat hyväksyttävää käytöstä, kunhan taideteokset tai ihmiset eivät vahingoitu. Kirjastossa saa puhua kovaäänisesti tai tehdä vaikka kuperkeikkoja, ja lapsen on luvallista kommentoida teatteria tai elokuvaa kesken näytöksen. Yleisön möläyttämät "Täällä on ihan tylsää, lähdetään pois." -tyyppiset kommentit ovat oleellinen osa lastenkulttuurielämystä.

Lapsen käytöstä on toki hyvä ohjata oikeaan suuntaan ja opettaa hänet pienestä pitäen huomioimaan muut läsnäolijat. Mitään pikkuaikuisia pirpanoista ei kuitenkaan kannata muokata, sillä spontaanit reaktiot ovat koko homman suola. 

 

5. Puhu, älä suorita

Valmistaudu kulttuuririentoihin puhumalla tulevasta tilanteesta lapsen kanssa etukäteen. Kerro, mihin olette menossa ja minkälainen elämys on tiedossa. Kuvaile, minkälaista käytöstä lapselta mahdollisesti odotetaan. Mikäli epäilet tilanteeseen liittyvän piirteitä, jotka saattavat pelottaa tai hämmentää lasta, käy näitä läpi hänen kanssaan etukäteen.

Varaa tapahtuman jälkeen tarpeeksi aikaa jälkipuinneille: koetusta keskusteleminen ja yhteisen elämyksen hehkuttaminen on tärkeää ja hauskaa puuhaa.  

 

6. Valmistaudu poistumaan etuajassa

Vaikka kaikki tähdet olisivat oikeassa asennossa ja olisit kuinka hyvin valmistautunut tilanteeseen eväin, vessakäynnein, uhkauksin ja lupauksin, saattaa joskus käydä niin, että joudut poistumaan konsertista, näytöksestä tai museosta kesken kaiken. Lasta saattaa pelottaa tai väsyttää, hän ei pidä näkemästään tai saa raivarin, koska on uhmaikäinen. Hyväksy tilanne ja poistu paikalta.

Palaa kohtaan 5: Kehu lasta kaikesta siitä, mikä meni reissussa hyvin. Unohda vastoinkäymiset. 

"Anteeksi rouva, hän on vain innostunut. Huomasitte kai korvatulpat, joita on tuolla tarjolla?"
"Anteeksi rouva, hän on vain innostunut. Huomasitte kai korvatulpat, joita on tuolla tarjolla?"

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla