Tiedätkö mikä on Suomen yhtäjaksoisesti pisimpään ohjelmistossa ollut näytelmä? Se on Nukketeatteri Sampon joulunäytelmä Yllätyslahja ystävälle, joka täytti tänä vuonna komeat 25 vuotta.

Ja me saimme esikoisen kanssa kutsun näytelmän juhlaesitykseen! Olimme varsin polleata poikaa, kun pääsimme näin tavallaan itsekin osaksi suomalaisen teatterin historiaa. 

Näytelmän lavasteet ja nuket ovat alkuperäiset. (Kuva: Uupi Tirronen)
Näytelmän lavasteet ja nuket ovat alkuperäiset. (Kuva: Uupi Tirronen)

 

Juhlanäytöksen alussa Sampon perustajiin kuuluva Maija Baric kertoi, että kun Yllätyslahja ystävälle tuli lamavuonna 1992 ensi-iltaan, nukketeatteri oli äskettäin muuttanut uusiin toimitiloihin Puotilaan. Uuden toimipisteen myötä teatteri oli saanut myös ensimmäistä kertaa kunnolliset tilat nukkejen valmistukseen.

Yllätyslahjan nuket ovatkin toinen toistaan suloisempia ja hassumpia, selvästi rakkaudella valmistettuja. Muutenkaan ei ole ihme, että näytelmä on säilynyt ohjelmistossa näin pitkään. Se on kaunis, luminen kertomus ystävyydestä ja jouluisen vilpittömästä antamisen ilosta.

Kaikenikäisille sopiva näytelmä sisältää ihastuttavaa elävää musiikkia ja kutsuu katsojansa laulamaan. Allekirjoittanut tunsi suurta onnenläikähtelyä rinnassaan, kun vieressä istunut kolmevuotias innostui hoilottamaan esiintyjien houkuttelemana. Nauruntyrskähdyksistä ja intensiivisestä paneutumisesta päätellen hän piti muutenkin näytelmästä kovasti.

Esiripun sulkeuduttua kävi tosin ilmi, että tietyt teatteritekniset ratkaisut olivat ajoittain vieneet hänen huomionsa varsinaisen esityksen sisällöiltä. Niinpä kävimme esityksen jälkeen ujosti kuikuilemassa valo- ja äänimiehen työpistettä. Lisäksi "jotkut meistä" kurkkivat jännittävästi liikkuvan esiripun alle.       

Talvinen esitys perustuu Yuriko Kimuran vuonna 1984 suomeksi ilmestyneeseen lastensatuun. (Kuva: Upi Tirronen)
Talvinen esitys perustuu Yuriko Kimuran vuonna 1984 suomeksi ilmestyneeseen lastensatuun. (Kuva: Upi Tirronen)

 

Yllätyslahja ystävälle on oiva esimerkki ilmiöstä, jonka huomasin ensimmäistä kertaa viime vuonna: lasten joulunäytelmät ovat erinomainen keino joulutunnelman nostattamiseen. Kiireen ja stressin tasosta riippumatta ne saavat hyvälle, jouluisalle tuulelle. Ne yksinkertaistavat joulun sanoman kauniisti, eikä kirkassilmäisten lapsukaisten innostus ja joulumieli voi olla tarttumatta mukana kulkeviin aikuisiin.

Valitettavasti Yllätyslahjan esityksiä ei ole enää tänä jouluna mahdollista nähdä. Sen sijaan muita joulunäytelmiä on tarjolla yllin kyllin eri puolilla Suomea ja myös Nukketeatteri Sampon tiloissa Erottajalla.

Siis menkää koko perheellä hakemaan joulufiilistä teatterista! 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla