Lorena Pajalunga: Joogaleikki – Rohkea leijona ja kepeä perhonen (Nemo)

Kuten kaikki kotona joogaavat aikuiset tietävät, pikkulapsista saa helposti seuraa joogamatolle. Taaperolle avattu joogamatto on kutsu, jota ei voi olla ottamatta vastaan. Naperon silmissä joogaava aikuinen on liikkuva kiipeilypuu, jonka selkään voi hypätä kunnon kyytien toivossa ja jonka alta voi kontata kuin tunnelista.

Edellä mainitusta syystä olen rajannut oman joogaharrastukseni kodin ulkopuolelle tai ajankohtiin, joIloin tenavat nukkuvat. Lapsellisten joogasessioiden innoittamana olen kuitenkin jo pitkään miettinyt, miten jooga liikuntalajina sopisi lapsille. Siksi olikin hauskaa saada testattavaksi Lorena Pajalungan kirja Joogaleikki.

Naperon silmissä joogaava aikuinen on liikkuva kiipeilypuu, jonka selkään voi hypätä kunnon kyytien toivossa ja jonka alta voi kontata kuin tunnelista. 

Kirjassa on lyhyt, lähinnä lapsille tarkoitetun joogan lähtökohtiin keskittyvä esipuhe ja kuusitoista erilaista eläinasanaa eli -asentoa joogaleikkiä varten. Kirjan kuvat ovat kauniita ja asanaesittelyt niin selkeitä, että neljävuotiaani pystyy pelkästään niiden pohjalta tekemään asanoita jopa itsekseen. Esikoiseni onkin todella innoissaan eläinasanoista. Hän jaksaa keskittyä joogaamaan ja ottaa hienosti vastaan ohjeita, jos asanoissa on korjaamisen tarvetta.

Piti tehdä koira-asana, mutta tulikin delfiini. Joogaleikki-kirjan kuvat ovat niin selkeitä, että nelivuotias pystyy tekemään asanoita niiden pohjalta jopa itsenäisesti. Ja mitä isompi edellä, sitä taapero perässä...
Piti tehdä koira-asana, mutta tulikin delfiini. Joogaleikki-kirjan kuvat ovat niin selkeitä, että nelivuotias pystyy tekemään asanoita niiden pohjalta jopa itsenäisesti. Ja mitä isompi edellä, sitä taapero perässä...

 

Hauskinta meillä on kuitenkin ollut, kun olemme ottaneet kaksivuotiaan kuopukseni mukaan joogaleikkiin. Tällöin joogaleikki tosin muuttuu helposti painileikiksi, sillä kaksivuotias rakastaa mönkiä lattiatasossa joogaavien lähimmäistensä päälle. Ensimmäisellä kirjan kokeilukerralla joogaleikkimme päättyi tilanteeseen, jossa taapero oli kiivennyt nelivuotiaan "kobran" selkään, veti häntä molemmista korvista ja huusi: “Korvat yhteen!” Minä ja esikoiseni nauroimme katketaksemme.

Eikä tämä suinkaan jäänyt ainoaksi joogakirjan aiheuttamaksi hekotushetkeksi. Kaksivuotias joogi on paitsi arvaamaton myös hillittömän hauskan näköinen tapaus. Välillä hän on täysillä mukana leikissä ja vääntäytyy asanoihin kuin kokenut tekijä. Tällöin olohuoneessamme on käynyt maailman söpöin, pullea pikkunorsu tai pää alaspäin pulputtava delfiini. (Molemmat lapseni ovat hyvin puheliaita, joten minkäänlaista meditatiivista hetkeä joogaleikistä ei saa.) Sitten taapero kyllästyy leikkiin ja muuttuu kaikesta yhteistyöstä kieltäytyväksi diivaksi, joka sabotoi myös muiden joogaleikkiä. Ja sitten taas painitaan ja nauretaan!

Kaksivuotias joogi on paitsi arvaamaton myös hillittömän hauskan näköinen tapaus.

Hauskuus, jonka kirjan kuvat ja hyvät asanaohjeet aiheuttavat, on Joogaleikki-kirjan vahvuus. Kirjan heikkous on se, ettei asanaohjeiden taustalla ole tarpeeksi selkeää punaista lankaa. Jonkinlainen taustakertomus tai kunnollinen opastus aikuiselle kirjan käyttöön olisi tarpeen ainakin niille perheille, jotka eivät ole joogaa aikaisemmin harrastaneet. Itsekin olisin kaivannut kirjaan pientä tarinaa, sillä sen avulla naperot olisi ollut helpompi motivoida joogaamaan.

Toinen asia, jota joogaharrastajana ihmettelen, on asanoiden järjestys: siinä ei tunnu olevan minkäänlaista logiikkaa. Kirjan ensimmäinen asana on hankalahko kotka-tasapainoasana, jota omat lapseni eivät vielä pystyneet tekemään. Tämän jälkeen asanoita esitellään suloisessa sekamelskassa niin, että välillä ollaan lattian pinnassa, välillä taas hypätään pystyyn tekemään seisoma-asanoita. Kirjasta puuttuu lisäksi aurinkotervehdys, jolla joogatunnit yleensä alkavat. Siitä olisi ollut hauska saada lapsiystävällinen versio oman joogaleikkisession alkuun.

Puutteistaan huolimatta olemme kovin ihastuneita Joogaleikki-kirjaan ja ottaneet sen parhaat palat omiksemme. Kirja sopii takuuvarmasti ainakin niille perheille, joissa on joogaa harrastava aikuinen.

Kaksi tiikeriä taivasalla. Joogaleikki on hauskinta ulkona, pehmeän nurmen päällä, auringonpaisteessa.
Kaksi tiikeriä taivasalla. Joogaleikki on hauskinta ulkona, pehmeän nurmen päällä, auringonpaisteessa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla