Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur ja mustikka, Tammi 2018

Tekstiin liittyvä arvonta on toteutettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa

Lapseni saivat toissa jouluna lahjaksi aivan ihanan kirjan nimeltä Mur, eli karhu. Se kertoo pienestä Mur-karhusta, joka ei millään malta asettua talviunille. Kirja on suloinen ja hauska, ja sen päähenkilö Mur on hurmaava, erilainen nalle.

Tänä keväänä Mur-karhun äidit Kaisa Happonen ja Anne Vasko ovat saattaneet maailmaan uuden kirjan nimeltä Mur ja mustikka. Tässä kirjassa Mur lähtee vanhempansa Ison kanssa mustikkametsään.

Kuten tiedämme, karhut rakastavat mustikoita. Iso peräti niin paljon, ettei mustikoista vainun saatuaan näe tai kuule Murin touhuja. Murin pitää vain totella kiltisti ja kävellä Ison perässä kohti parempia mustikka-apajia, vaikka hänen tekisi kauheasti mieli poiketa polulta tekemään kuperkeikkoja.

Mur haluaisi pysähtyä leikkimään, mutta Isolla on kiire mustikkaan.
Mur haluaisi pysähtyä leikkimään, mutta Isolla on kiire mustikkaan.

Kirjan asetelmat ovat monella tavoin tuttuja ja hahmot samaistuttavia. Ensin mainittakoon se itselleni ilmeisin: myös meidän perheessämme vaelletaan heinä-elokuussa metsään mustikan kiilto silmissä. Ja lapset kulkevat aina mukana. Kesällä metsä on toinen kotimme ja kännykät täyttyvät valokuvista, joissa pikkuiset on istutettu mustikkamättäälle syömään.

Sitten se syvempi, pienen piston sydänalassa aiheuttava tuttuus: Ison aikuismainen eteenpäin posotus, jossa lapsen tarve olla lapsi unohtuu, on meilläkin arjessa tuttua. Aina on vähän kiire ja päämäärään pääsy tuntuu usein tärkeämmältä kuin lapsen arvostama rento puolivälin rilluttelu. 

Kirja on paitsi koskettava myös esteettisesti koukuttava: jokainen aukeama kelpaisi sellaisenaan seinälleni. Molemmat lapseni (4-vuotias ja 1,9-vuotias) ihastuivat kirjan kuviin: söpöihin karhuihin, herkullisen väriseen metsään ja pulleisiin mustikoihin.

Matkan varrella Murin halu tulla nähdyksi kasvaa yhtä suureksi kuin hänen löytämänsä mustikka. Mutta kiireinen Iso ei silti huomaa pentuaan.
Matkan varrella Murin halu tulla nähdyksi kasvaa yhtä suureksi kuin hänen löytämänsä mustikka. Mutta kiireinen Iso ei silti huomaa pentuaan.

Kirjan tarina sen sijaan toimi paremmin minulle kuin lapsilleni. Heti ensimmäisellä lukukerralla selvisi, että nelivuotiaani mielestä Mur ja mustikka loppuu kesken, ja tämä selvästi harmitti häntä. Kirja saakin pohtimaan, mikä on lastenkirjallisuudessa tärkeintä: aukoton lasta miellyttävä tarina, kaunis ilmaisu vai puhuttelevuus?

Ehdottomasti jonkinlaista arvoa täytyy laskea sille, että lastenkirja pistää aikuislukijan miettimään omaa käytöstään. Ja sen Mur ja mustikka tekee – kauneimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi nelivuotiaani kritiikki tarinan vääränlaisesta lopusta oli harvinaisen helposti ja hauskasti ohitettavissa: annoin lapsen keksiä tarinalle oman loppunsa.

Kirjan lopussa Iso vihdoin näkee Murin.
Kirjan lopussa Iso vihdoin näkee Murin.

Nelivuotiaani versiossa kirjan tarina päättyy näin:

"Iso näki Murin ja mustikan. Iso jatkoi taivaltamistaan, ja sitten tuli mustikkamaa. Sitten Mur ja Iso söivät mustikoita. Ja sit se loppu."

Lapseni vaihtoehtoisessa lopussa Mur ja Iso siis syövät mustikoita. Yhdessä, kuinkas muutenkaan. 

***

Haluaisitko voittaa itsellesi oman kappaleen kirjaa Mur ja mustikka? Käy siinä tapauksessa seuraamassa tai tykkäämässä Lastujen Facebook-sivuista ja kerro samalla sivuilla, mistä lastenkirjasta sinä tai lapsesi pidätte erityisen paljon juuri nyt. Kirjan arvonta suoritetaan juhlallisesti esikoiseni syntymäpäivänä 29.3. 

Kommentit (4)

Ope
1/4 | 

Ihanasti ilmoitettu tuo toisen lapsen ikä 1,9-vuotias. Eli toisin sanoen 1v 10kk 24 päivää ;)

Lastut
Liittynyt19.1.2017

Kiitos vinkistä: Mur-appia pitääkin testata. Tähän "mustikkaan" ei ainakaan vielä ole vastaavaa kaiketi tehty. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lastenkulttuuria, kulttuuria lasten kanssa sekä ilmiöitä lastenkulttuurin liepeiltä. Testiryhmänä toimivat -14 ja -16 syntyneet tenavat ja kirjoittajana kustannustoimittajana työskentelevä äiti. 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla