"Iloinen ja ystävällinen poika, mutta välillä tuntuu kuin olisi muurahaisia pöksyissä..." Niin, lapset ovat eläväisiä, vilkkaita eikä hiljaa paikallaan olo ole heille välttämättä se luontaisin olotila. Pitäisikö näin olla? Pitäisikö alle kouluikäisten osata istua hiljaa paikallaan ruokapöydässä, kun vanhemmat ovat kutsuneet aikuisvieraita kylään? Vai voisiko ne "muurahaiset pöksyissä" ollakin jossain määrin sallittuja niin, että pöydän ääressä ruokaillessa lapsi saisi myös käyttää kroppaansa ja liikehtiä? Me kävimme jokin aika sitten tutustumassa tanskalaisiin bObles-huonekaluihin, joiden muotoilu suunnitellaan siten, että ne auttavat lapsen motoristen taitojen kehitystä. Lapsen tuolille voidaankin esimerkiksi asettaa motoriikkaa kehittävä palikka ja ruokaillessa lapsen ei välttämättä tarvitsekaan istua täysin liikkumatta paikallaan, vaan hän voi ruokailun lomassa liikehtiä luonnollisesti.

Taannoin mediassa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan nykyajan lapset pelailevat pihapelejä ja liikkuvat omatoimisesti liian vähän ja kuinka kaikki liikkuminen tapahtuu vain ohjattujen harrastusten parissa. Tämä lisää muun muassa loukkaantumisriskejä, kun jokapäiväinen liikunta jää olemattomiin. BObleseiden kanssa lapsi liikkuu leikin lomassa ihan huomaamatta. Meidän olohuoneesta löytyy toistaiseksi vain yksi mini donitsi, mutta jo sillä lapset saavat vaikka minkälaisia kisailuja aikaiseksi. Kumpi pysyy pidemmän aikaa seisomassa donitsin päällä ilman tukea? Kumpi pääsee donitsin päälle kyykkyasentoon ilman, että äiti auttaa? Kumpi saa vieritettyä donitsin pidemmälle, ennen kuin se kaatuu maahan?

No joo, okei. Kaikelaisia pieniä lapsia kehittäviä "vempeleitähän" kehitetään jatkuvasti. Hyppykiikun avulla lapsestasi tulee aktiivinen... Kävelytuen avulla pienokainen oppii kävelemään nopeammin... Leikkikaari aktivoi vauvaasi tehokkaasti... Onhan näitä nähty. Hieman skeptisenä siis astelimme Riikan järjestämään tilaisuuteen tutustumaan näihin tanskalaisiin muotoiluihmeisiin. Testiryhmänä meillä oli tällä kertaa mukana koko tilaisuuden läpi autuaasti nukkunut vastasyntynyt ja kaksi kouluiän kynnyksellä olevaa poikaa. Tuumimme poikien olevan ehkä jo hieman isoja leikkimään vaahtomuovipalikoilla, mutta eihän sitä koskaan tiedä... Ja eipä tiennyt tosiaan! Hikipäässä pojat rakentelivat palikoista toinen toistaan hurjempia ja vaativampia ratoja ja esteitä. Liikuttua tuli kuin huomaamatta ja äitienkin epäilykset hälvenivät. BOblesit saivat oikeasti isommatkin lapset liikkeelle! Se, että ihmistä ei tosiaan ole luotu vain istumaan liikkumatta paikallaan taitaa oikeasti pitää ihan paikkaansa. Me kaksi selkävaivaista äitiä istuimme luennon ajan bObles Matojen päällä ja kuin huomaamatta keinuttelimme ja pidimme kroppamme pienessä liikkeessä. Selkänojattomalta istuimelta noustuamme ei tavallisesta poiketen selkä jumiutunut lainkaan, koska se oli saanut pientä liikettä kuin huomaamatta koko luennon ajan. Nämä bOblesithan voisivat oikeasti toimia!

Joukko bObles-eläimiä on ollut eläintarhakiertueella kaupungissa tämän syksyn ajan. Vuoden loppuun saakka bObles-joukon tavoittaa kiertueen päätöskohteesta, Kampin kauppakeskuksen lastenhoitotilasta. Siellä noita ihmellisiä ja aktiivisia vaahtomuovieläimiä pääsee testailemaan mielin määrin kauppakeskuksen aukioloaikoina. Käykäähän tutustumassa! Mekin kävimme testiryhmän kanssa pitämässä leikkitauon jouluostosten lomassa. Ja itse asiassa, bObleseissahan olisi ainesta vaikka pukinkontin täytteeksi ;)

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reissuja, retkiä, touhua ja tekemistä: viisi helsinkiläistä juniorikaverusta testaa ravintoloiden, retkikohteiden ja tapahtumien lapsiystävällisyyttä. Havaintoja kirjaavat ylös kaksi äitiä.

Tapahtumakalenteri

Seuraa somessa
Facebook
Instagram
Twitter

Ota yhteys bloggareihin
lastenmatkassa(at)gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla