Syyslomareissut alkavat olla takana päin, mutta talvilomat onneksi vielä edessä. Meidän testiryhmällämme on takana lähes 50 lentomatkaa alle kouluikäisten lasten kanssa. Näihin kertoihin mahtuu monenlaista tapahtumaa: on koettu lentämiset oksennustaudissa, kipeät korvat, kaatuneet mehut, falskanneet vaipat, viivästykset lennolla ties mistä syystä ja lukuisat improvisointileikit lentokoneen turvallisuusohjetta ja tax free -lehtistä hyväksi käyttäen.

Vaikka periaatteessa kaikki lennot lasten kanssa ovatkin (ainakin näin jälkikäteen ajateltuna) menneet ihan mukavasti, on lentomatka yhä edelleen se lomamatkan kaikkein vähiten rentouttava osuus. Koska lentäminen lasten kanssa aiheuttaa varmaan useimmille muillekin pientä stressiä, kokosimme tähän postaukseen parhaita vinkkejä ja selviytymiskikkoja lentomatkailuun lasten kanssa. Osa nikseistä perustuu omiin kokemuksiin, osa on kuultu kavereilta ja osa löytyi lehdistä tai netistä. Tässä siis kymmenen vinkkiä, poimi näistä omalle poppoollesi sopivimmat:

1. Ajoitus. Meidän, ja kuulemamme mukaan aika monen muunkin vanhemman, mielestä kaikkein haasteellisinta lentäminen on noin vuoden ikäisen lapsen kanssa. Aivan pienet vauvat tyypillisesti lähinnä syövät ja nukkuvat ja noin kaksivuotiaalle on jo helpompi keksiä erilaisia viihdykkeitä. Vuoden iässä moni lapsi haluaisi vain ryömiä/kontata/kävellä, eikä keskittymiskyky oikein riitä kirjoihin, piirtelyyn tai videoihin. Myös sillä on väliä, mihin vuorokauden aikaan lennetään. Pääset huomattavasti helpommalla, jos lento ajoittuu niin, että lapsi nukkuu ainakin osan ajasta. Yölennot ja aikaisin aamulla lähtevät lomalennot uuvuttavat yleensä vähän isommankin juniorimatkailijan.

2. Touhua ja tekemistä. Pakkaa lennon ajaksi lasta kiinnostavaa tekemistä, esim. tarrakirjoja, magneettipelejä, värikynät, paperia, tehtäväkirjoja, lukemista, puuhalompakko, pieni auto- tai leikkialusta... Opettele muutama yksinkertainen origami ja ota mukaan ohutta paperia. Pikkutaaperolle voi pakata omia lempileluja pieneen pussukkaan, isommalle lapselle kannattaa ehkä ostaa joku uusi lelu, jonka uutuudenviehätys pitää lapsen tyytyväisenä jonkin aikaa. Krääsäkauppa Tigeristä löytyy sopivia aarteita lentomatkoille, myös kirppareita ja alennuskoreja kannattaa hyödyntää ja poimia niistä pikkurahalla mukaan sopivia juttuja tulevia reissuja silmällä pitäen.

3. Viihdykkeitä vähän kerrallaan. Älä lyö kaikkia kortteja kerralla pöytään, eli säännöstele viihdykkeitä. Voit esim. pakata ne kirjekuoriin ja kirjoittaa niiden päälle, milloin kuoren saa avata; kun lentokone on ilmassa, kun ruoka on syöty, kun ollaan puolimatkassa. Toinen vaihtoehto on, että uuden kuoren saa avata esim. kerran tunnissa. Varsinaisen viihdykkeen sijaan kuoreen voi myös laittaa lapun, jossa lukee, että nyt saa pelata tablettipeliä tai katsoa videoita.

4. Tekniikka avuksi. Lasten peleillä ja -ohjelmilla varustettu kännykkä tai tabletti on verraton apu lentokoneessa. Meidän lasten suosikkeja ovat mm. Lego- ja Dublo-pelit, Kapun metsä ja Tocaboca. Kannettava DVD-soitin tai levyjä pyörittävä läppäri ovat myös pitkillä lennoilla varteenotettavia, jos ei lentokoneesta löydy jokaiselle matkustajalle omaa viihdekeskusta.

5. Hyvä ruoka - parempi mieli, eli muista matkaeväät. Pakkaa eväitäkin pieniin rasioihin, esim. kuivattuja hedelmiä, keksejä, maissinaksuja, muroja, Ella´s Kitchenin puffitseja, pähkinöitä...Sitkeät Dents-pastillit ovat meillä toimineet hyvin nousuissa ja laskuissa purkan korvikkeena pienillä lapsilla. Hätätilanteita varten varaa mukaan jotain lapselle mieleistä herkkua.

6. Vaipoissa vara parempi. Jos matkustat vaippaikäisen kanssa, älä säästele vaipoissa. Kun olet varma, että vaippoja on riittävästi, ota vielä yksi tai kaksi lisää.

7. Vaatetta vahinkojen varalle. Muista vaihtovaatteet, sekä lapsille että itsellesi. Kokemuksemme mukaan on enemmän sääntö kuin poikkeus, että vauvan vaippa falskaa vähintään kerran per lento ja isompi taapero joko kaataa jotain nestemäistä päälleen tai sitten voi pahoin. Tämä tapahtuuu viimeistään bussissa matkalla lentokentältä hotellille. Äidille sopiva vaihtovaatetus on trikootunika ja legginsit, ne eivät vie paljon tilaa laukussa, mutta voi että, voivat tehdä elämästä niin paljon mukavampaa! ;)

8. Naperot reppuun! Lentokentillä kädet vapaaksi jättävä kantoreppu on vauvojen ja pienten taaperoiden kanssa matkustettaessa ehdottoman suositeltava. Hiukan isommille muksuille oiva apuväline on käsimatkatavarakokoinen perässä vedettävä Trunki-laukku, jonka päälle voi istahtaa jalkojaan lepuuttamaan isompikin napero. Useilla lentokentillä (mukaan lukien Helsinki-Vantaa) on lainattavia rattaita ja lasten leikkipaikkoja. Näitä kannattaa hyödyntää!

9. Ei kiitos kipeille korville. Hanki apteekista mukaan lennolle nenäsuihketta. Perus nasolinia kun suihkii lasten sieraimiin tuntia ennen nousua ja laskua, pysyvät pienten korvat paremmin auki, eikä itkukonsertteja kuulu. Toimii muuten myös aikuisille! Lentoemännän vinkkinä akuutisti kipeisiin korviin auttaa kaksi pahvimukia, joiden sisällä on kuumassa vedessä kasteltu paperimytty. Kun pahvimukit asettaa korville Mikki Hiiri -tyyliin, lapsen olo helpottuu välittömästi.

10. Lehmän hermot ja rento asenne! Viimeinen - ja meidän suosikki - vinkki: muista oikea asenne. Varaudu siihen, että lentomatkan ajan viihdytetään lapsia ja eletään heidän ehdoillaan. Älä turhaan pakkaa käsimatkatavaroihin painolastiksi esimerkiksi omaa pokkaria tai naistenlehtiä tai kuvittele tekeväsi lennolla viimeisiä rästiin jääneitä työjuttuja tms. Jos omaa aikaa sitten yllättäen jääkin, sen voi käyttää lepäämiseen tai lentokoneen istuintaskusta löytyvän mainoslehden lueskeluun :)

Mikä on sinun taktiikkasi selvitä lentomatkoista pienten lasten kanssa?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Reissuja, retkiä, touhua ja tekemistä: viisi helsinkiläistä juniorikaverusta testaa ravintoloiden, retkikohteiden ja tapahtumien lapsiystävällisyyttä. Havaintoja kirjaavat ylös kaksi äitiä.

Tapahtumakalenteri

Seuraa somessa
Facebook
Instagram
Twitter

Ota yhteys bloggareihin
lastenmatkassa(at)gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram