"Värikylpy, mitä se oikein on?" Tähän kysymykseen sain vastata usein etenkin esikoisen ollessa vauva, kun kerroin uudesta harrastuksestamme. Ehkä kysyjät näkivät mielessään vauvan uiskentelemassa sormivärillä täytetyssä sammiossa tai muuta vastaavaa. No, ihan tästä ei kuitenkaan ole kyse ;). Värikylvyn kehittäjien sanoin vauvojen värikylpy on säännöllinen ja johdonmukainen värin kokemuksellisuutta ja moniaistisuutta korostava kuvataidetoiminnan muoto. Työpajat etenevät värien tarkastelusta ja erilaisten materiaalien tunnustelusta itse tuotettuun jälkeen.

Käytännössä värikylvyssä voisi tapahtua vaikka tällaista:

Isoon huoneeseen on kokoontunut kymmenenkunta vauvaa vanhemman kanssa. Istutaan ympyrässä ja lorutellaan tuttuja loruja. Ohjaaja kaataa lasten ihmeteltäväksi ison kassillisen erilaisia palloja; kevyitä ilmapalloja, painavampia tennispalloja, isoja pehmopalloja, pieniä muovipalloja. Lapset tutustuvat palloihin, kokeilevat, maistelevat, pyörittävät, heittävät. Keskelle huoneen lattiaa on teipattu paperia. Taustalla soi klassinen musiikki ja värikylvyn ohjaaja nakkaa jokaisen lapsen eteen pakastemustikoita. Joku lapsista maistaa mustikkaa, joku litistää sen paperille ja riemastuu huomatessaan, että siitä jää jälki. Yksi taapertaa mustikkaisten käsiensä kanssa aikuisen syliin.  Seuraavaksi paperille tuodaan pieniä kulhoja täynnä mustikkasosetta ja siveltimiä. "Nam, mitä herkkua", ajattelee muutama lapsi ja imeskelee autuaana sivellintä. Yksi maalaa aikuisen avustuksella kuvioita paperille ja toinen konttaa kulhon luokse ja lätkäisee innoissaan molemmat kätensä soseeseen.

Värikylvyn jälkeen päästään pesulle. Minusta helpointa on pukea lapsi värikylpyyn sotkunkestäviin pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja sukkiin, jolloin vaatteet on taiteilun jälkeen helppo riisua ja viedä kotiin pestäviksi. Vaihtovaatteita on hyvä olla mukana myös aikuiselle, sillä pieni taiteilija saattaa haluta syliin kesken värileikin.

Värikylpykursseja järjestävät esimerkiksi työväenopistot, kuvataidekoulut, Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset, asukasyhdistykset ja leikkipuistot. Syys-lokakuussa värikylpyyn pääsee tutustumaan Kiasmassa Vauvojen värileikki -työpajoissa. Viimesyksyisiä kokemuksiamme Kiasman värileikistä sekä 1-4 -vuotiaille tarkoitetusta Taaperoiden piipahduspajasta voi lukea täältä ja täältä sekä aikaisemman blogipostauksemme värikylvystä täältä.      

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reissuja, retkiä, touhua ja tekemistä: viisi helsinkiläistä juniorikaverusta testaa ravintoloiden, retkikohteiden ja tapahtumien lapsiystävällisyyttä. Havaintoja kirjaavat ylös kaksi äitiä.

Tapahtumakalenteri

Seuraa somessa
Facebook
Instagram
Twitter

Ota yhteys bloggareihin
lastenmatkassa(at)gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla