Luin kuluneella viikolla postauksen Maan korven kulkijoita-blogista otsikolla: ”Äiti, älä jätä!”. Postauksessa oli muun muassa kuvaus siitä, miten bloggaaja oli todistanut sivustakatsojana tilannetta, missä arviolta 3-vuotias tyttö on ilmeisesti eri mieltä äitinsä kanssa jostain asiasta ja minkä itse kertomuksen pohjalta tulkitsen uhma-kohtaukseksi. Bloggaaja kirjoittaa: ” Tilanteen kulkua seuratessani mielessäni risteilee viha, hätä ja tuska. “Ota nyt helvetissä jo se lapsi syliisi!” “Miksi kiusaat häntä?” Haluaisin singota läjät syytöksiä kohti äidin kasvoja, mutta olen autossa. En varmaan tekisi sitä muutenkaan. En uskaltaisi.  Mutta minulla on lapsen puolesta häväisty olo. On kuin katsojaakin olisi nöyryytetty ja häväisty, tuskaa katsottu vierestä kylmin silmin. Lopulta tarpeeksi alistettuna armahdettu, otettu vastahakoisesti vastaan.”

Minullahan ei ole siis pienintäkään käsitystä siitä, mistä tässä bloggaajan kuvaamassa tilanteessa on oikeasti ollut kyse. Mutta äitinä minulle tuli paha mieli tämän äidin puolesta, joka katsoi lopulta ajan olevan oikea ja nosti lapsensa syliin. Että hän toimi äitinä väärin jonkun random-sivustakatsojan mielestä. Tänä päivänä kasvatusneuvoja tuntuu tulvivan jokaisesta mahdollisesta kanavasta. Yhtä kaikki: teet niin, teet näin niin lopputuloksena teet joka tapauksessa jonkun mielestä todennäköisesti väärinpäin. Oli se joku muu sitten vaikka sivustakatsoja bussissa, kaupassa, pulkkamäen tai luistinradan lumipenkassa.

Tyyppi on 4-vuotias ja meillä eletään (jälleen) hyvin voimakasta uhman nousukautta. Kirjoittelin aiemmin tällä viikolla meidän päivä-postausta torstaisen kiukkupäivän osalta. Kiukuttelu jatkuu yhä ja tuntuu siltä, että heti sängystä noustaan väärällä jalalla. Perjantaina kerhoon lähtiessä pukeminen oli yhtä tuskaa (”En osaa, en osaa, en osaa!!!” – no, osaa kyllä). Kotiin kerhosta kävelemistä siivitti Tyypin heittäytyminen keskelle jalkakäytävää kirkuen, ettei halua kävellä enää yhtä ainutta askelta ja sylissä olisi pitänyt päästä koko kilometrin pituinen kotimatka.

Rattaita työntäessä ei valitettavasti tämä mamma ole sellainen voimamies (vaikka nyt ahkerasti treenaakin), että tuota 18 kg:n painoista jäbää jaksaisin kantaa. Niinpä muutama ohikulkija sai todistaa todellista uhma-raivaria eli polvillaan jalkakäytävällä kirkuvaa pikkumiestä, joka ei syliin päässyt. Ja voin tunnustaa, että tuntui hyvältä että en antanut periksi. Jonkun kasvatusneuvoja syytävän kanavan mukaan lapsillehan olisi syytä opettaa R-A-J-O-J-A! Missäköhän niitä pitäisi opettaa jos ei sen raivarin tullessa keskellä jalkakäytävää/ bussipysäkkiä/ parkkipaikkaa/ ruokakauppaa/ luistinrataa? Kotona neljän seinän sisällä hiljaa hissukseen?

Äitiys (miksei isyyskin) on käsittåmättömän vaikea kombo, josta ei ole ikinä vapaapäiviä tai lomaa. Siinä joutuu kehittymään ja kehittämään itseään joka ikinen päivä. Kun lisäksi on tunnettu tosiasia, että äiti on toiselle äidille susi, niin ei tämä äitiys helppoa ole. On varmasti olemassa niitä täydellisiä äitejä, jotka eivät ikinä hermostu lapsiinsa, venyvät joka asiassa äärimmilleen ja siitäkin vielä 5 cm ylimääräistä ja joiden syliin pääsee aina juuri sillä tietyllä halutulla hetkellä ja joiden keittiöt kiiltelevät puhtauttaan. Minä puolestaan reagoin tunteella enkä ole teflonia lasteni (kyllä, Neitikin osaa kiukutella) raivareille. Olen vissiin kaukana vauvapalstojen täydellisistä äideistä, mutta olen silti paras mahdollinen äiti omille lapsilleni, jotka tunnen läpikotaisin ympäriämpäri.

Välillä tuntuu ihan oikeasti siltä, että Tyyppi varmaan vihaa minua. Kun kuuntelen parhaimmillaan 4-6 kertaa päivässä itkua, parkua, raivoamista, on siinä oma jaksaminen todella koetuksella vaikka kuinka olisi korvatulpat korvissa. Lopulta ei auta, vaikka kuinka hokisi itselleen miten läheinen suhde meillä täytyykään olla, kun Tyyppi jaksaa raivota ja on niiiiiiiiin fantastista, että Tyypiltä löytyy temperamenttia. LOPULTA äidistä tuntuu hetken hyvältä, kun voi vaikka karjahtaa lapselle takaisin tai olla vaan jääräpäisesti antamatta periksi hänen kiukkuisuutensa edessä. Ihan oikeasti, me äiditkin olemme lopulta vain ihmisiä, vaikka välillä karjuisimme kuin leijonaemot tai emme nostaisi lapsia syliin kiukun keskellä.

Meillä käydään aina jokainen kiukkuraivari läpi. Meillä sylitellään paljon. Meillä tehdään paljon asioita yhdessä. Meillä kehutaan paljon. Ja meillä myös moititaan, jos menee pieleen. Meillä kerrotaan molemmille lapsille joka päivä miten ylpeitä me, äiti ja isi, heistä olemme. Ja meillä kerrotaan myös joka päivä molemmille lapsille miten paljon me, äiti ja isi, heitä rakastamme. Minun nähdäkseni todellista rakkautta ovat myös ne rajojen asettamiset. Vaikka se ohikulkijasta ja sivustakatsojasta tuntuisi lapsen kiusaamiselta.

Kommentit (6)

juulia86

oon lukenu tätä sun blogia ja mulle on tullut mieleen että mun mielestä kasvatuperiaatteissa pitäisi huomioida lapsen luonne ja ominaisuudet. jotkut lapset reagoivat kieltoihin ja sääntöihin eri tavoin kuin toiset. itse oon kokenut tän choose your battles jutun todella toimivaksi. jos lapsi esim. ei jonain päivänä halua lähteä aamupäivällä ulos niin mennään iltapäivällä. samoin, jos jonain päivänä haluaa seikkailla koko päivän yöpaidassa niin ei tartte pukea päivävaatteita. ehkä tyyppi kaipaisi lisää omaa sanavaltaa ja -rytmiä asioissa, joiden toisenlainen aikatauluttaminen ei ole katastrofi. 

-pp_iida

Heips ja kiitos kommentistasi. :)
Olen kanssasi samaa mieltä ja täälläkin minun (alleviivattuna) pitäisi lanseerata aktiiviseen käyttöön tuo choose your battles. Tällä hetkellä tosin, kun tuntuu siltä, että voimat ovat lopussa noiden raivareiden kanssa, niin tuntuu välillä ylivoimaiselta olla reagoimatta jokaiseen natinakitinään. Miksiköhän se muuten onkin niin, että väsyneenä reagoi paljon enemmän ja kaikki turha kätinä ärsyttää?

Judie

Tuo kirjoitus oli kuin omasta kynästäni. Uhmaikäisen tai esiteini-ikäisen kiukkukohtaus ei katso aikaa eikä paikkaa ja jos siinä tilanteessa ei pidä omista rajoistaan ja säännöistä kiinni, on peli siltä erää menetetty - vain sen syyn takia jos joku silminnäkijä voisi käsittää tilanteen väärin! Seuraavalla kerralla lapsi tietää, että äiti antaa kuitenkin periksi ja asiasta vängätään kahta kovemmin. En tarkoita etteikö näitä periksiantamattomuus tilanteita satu ikinä, niitä sattuu liiankin usein, mutta se on taas asia erikseen missä tilanteissa voi antaa periksi ja missä ei.

 Meillä asuu nyt 2v 3kk "MINÄ ITTE"- uhmaikäinen pieni miehenalku joka mielessään taistelee sitä vastaan onko hän vielä äidin kanssa yhtä vai oma itsenäinen yksilö. Lisäväriä tuo meidän 9,5v esiteini, jos siksi voi jo sanoa. Tämä isompi yksilö hakee rajojaan tällä hetkellä ja temperamenttia ei tältä sisupakkaukselta puutu! Lisänä tähän tuo se, että jos verensokeri on matalalla niin silloin poika on kuin ampiaisenpistos. Eli aamuisin meillä lähes aina vängätään jostakin ja kyllä saa sydän syrjällä huokaista kun tuo 9v lähtee kouluun ovet paiskien ilman "Heippa" -sanaa. Sama homma kun poika tulee koulusta ja verensokeri on päässyt laskemaan niin ollaan erittäin tinttaisia ja tähän tuo lisämaustetta se kun on opetettu, että läksyt tehdään koulusta tullessa. Olen nyt opettanut, että syö ensin ja lepää/on hetken kun tulee koulusta ennen läksyjen tekoa.... Tästä voisin sepustaa pitkän stoorin, mutta pahoittelen, ettei tuo uhmis lopu - se vain siirtyy :D Onneksi meillä on sentääs seesteinen 10,5v esikoinen tällä hetkellä. Hänen teini-ikäänsä odotellessa!

T.Aivan riiviö itsekin ollut tämä nainen teini-iässä, ettei kyllä minunkaan äiti ole helpolla päässyt ja meitä sisaruksia kun oli vielä 4!!

-pp_iida

Hurraa... :D Jotenkin olin jo asennoitunutkin siten ettei tämä tähän lopu. Yhtä vuoristorataa alusta loppuun. Mutta toisaalta: tänään meillä on ollut molempien lasten kanssa pitkästä aikaa aivan ihana päivä. Koko matka kerhosta kotiin kuljettiin hihitellen boogielle, lounaat upposivat koko porukalle reippaassa tahdissa ja äidin kainalosta katsottiin se pelottava kohta, kun kilpikonna-mörkö yrittää napata Nuuskamuikkusen eväsrepun. <3 Tänään on ollut sellainen päivä, että hieman jopa harmittaa pian koittava paluu työpöydän ääreen.

Judie

Nuo ihanat hetket ja ihanat päivät kyllä vievät murskavoiton 10-0 päiviin jolloin uhmaikäisellä tai esiteinillä (tai molemmilla!) ei ole mikään hyvin. Meilläkin on ollut tänään liiankin hyvä aamu! Kamalan yön jälkeen, kun pojun vaippa oli falskannut ja sitten piti vielä silittää uneen. Itse olen herännyt monta kertaa tämän lisäksi yöllä ja yhtään ei helpottanut se, että esikoisella soi herätyskello klo.7.00! Kaiken tuon yöllisen nukkumattomuuden selätti kyllä maailman suloisin poju, jolla oli tänä aamuna kaikki niin mukavasti. Kaikki MINÄ ITTE- jutut onnistuivat (kerrankin!). Keskimmäisellä oli myös hyvä aamu eilisen lupauksensa johdosta. Halusi tänään mennä kaverin luo koulusta päin ja sanoin, että saa mennä jos meidän aamu on rauhallinen, ilman mitään turhia tinttailuja tai rajojen hakemista. Meillä kun on tultava kotiin koulusta päin, koska monesti olemme miehen kanssa silloin töissä, ellei toisin ole sovittu :) Joten on keskimmäinen kyllä tämän aamun perusteella ansainnut mennä kaverinsa luo. Mietin vain, miksi pitää olla aina joku syy käyttäytyä kunnolla aamuisin? Eikö olisi paljon mukavampaa vain viettää rauhallinen, tintaton aamu? Mutta mielen myllerrykset kun ovat uhmaikäisellä ja esiteini-ikäisellä arvaamattomia! Arvaat varmaan kuinka lämmitti mieltä ja sydäntä kun keskimmäinen lähti kouluun ja huusi: "Heippa!" :)

Mukavaa naistenpäivää!

-pp_iida

Tuo "tinttailu" on aivan mielettömän kiva termi!!
Pienimuotoinen lahjonta muuten toimii kätevästi lasten kanssa, vaikka sekin (kai???) jonkin kasvatusohjeistuksen mukaan on väärä tapa toimia. Meillä yleensä muistutellaan illalla pelattavasta Afrikan Tähti-pelistä pitkin päivää, jos alkaa homma lipsua väärään suuntaan ja se toisinaan toimii paremmin, toisinaan huonommin.

Meillä on nyt ollut koko tämä viikko leppoisaa, ajattelin ottaa sellaisen rennon letkeän lähestymistavan aamuihin, kun meillä ei oikeasti ole lähtöä mihinkään. :) Vähän niinkuin lomalla olisi ennen töihinpaluuta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram