Meidän lapset rakastavat pastaa. On ihan sama oikeastaan missä muodossa ja missä ruoassa sitä on, mutta jos ruoassa on pastaa muodossa tai toisessa, niin todennäköisesti se ruoka uppoaa. Onni on sekin, että pasta maistuu meille vanhemmille. Yleisimmin käyttöön valikoituu täysjyvä-vaihtoehto. 

Itse en syönyt lapsena makaronia, spagettia tai pastaa ylipäätään missään muodossa, koska en tykännyt siitä. Muistan, kun äitini huijasi minua kerran syömään kreikkalaista riisiä, eli pastaa joka näytti pulleilta riisinjyviltä. En mennyt tuolloin halpaan ja siitä aiheutui pitkäksi aikaa inho kyseistä lisuketta kohtaan. Tästä syystä pyrin ruoan suhteen olemaan huijaamatta lapsia. Jos ruoassa on jotain mistä (pääasiassa Tyyppi) ei tykkää, niin edelleenkin olemme sopineet, että ruokaa tarvitsee maistaa, aina ei voi olla lempiruokaa ja seuraavalla kerralla katsotaan voisiko ruoan valmistaa ilman jotain, mistä Tyyppi ei tykkää. Porkkana ja keitetty perunahan ovat sellaisia, mistä Tyyppi ei niin välitä. 

Mutta palataan tuohon makaroooooniin. Perusmakaronihan löytää monesti tiensä perinteiseen makaronilaatikkoon. Aikaisemmin aviomiehen kokkaama makaronilaatikko, jota lämmitti seuraavana päivänä pannulla, oli yksi lempiruoistani. Sitten odottaessani Neitiä ja kärsiessäni voimakkaasta pahoinvoinnista, maistoin tätä ja olipahan viimeinen kerta sitä lajia. Sen jälkeen ei meillä ole taidettu tehdä makaronilaatikkoa kuin kerran tai kaksi. Jotain vastaavaa, pannulla tehtävää ruokaa olen kuitenkin kaipaillut ja apua löytyi Soppa 365-sivustolta Jauhelispesiaali-nimisestä reseptistä, löytyy täältä click click. Nimesin itse tämän makaroooni-pyttikseksi ja vähän muokkasin omaan makuun sopivaksi tuota ohjetta. 

Makaroooni-pyttis

  • 4-5 dl makaronia (sitä pientä ja niin perinteistä)
  • vettä keittämiseen
  • lihaliemi-fondikuutio
  • 1 sipuli
  • 2 tai 3 porkkanaa
  • öljyä
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • paprikajauhetta, mustapippuria ja suolaa (jauhelihan perusmausteet)
  • iso prk tomaattipyrettä (70 g)
  • 1 punainen ja 1 keltainen paprika

Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia aiemmin. Silppua sipuli, kuori porkkanat ja kuutioi pieniksi. Pese paprikat ja kuutioi myös ne. Keitä makaroonit al dente-kypsiksi (noin 6-7 min) lihaliemellä maustetussa vedessä ja valuta vesi pois. Paahda jauheliha 2-4 erässä öljyssä kuumalla pannulla. Mausta jauheliha tomaattipyreellä, mustapippurilla, suolalla ja paprikajauheella.

Sekoita joukkoon sipuli-, porkkana- ja paprikakuutiot ja anna hauduttua viitisen minuuttia. Jos pannussa on tarpeeksi kokoa, niin sekoita jauhelihan joukkoon makaroonit ja jos pannu on liian pieni, niin sekoita mättö sekaisin kattilassa, jossa keitit makaronit kypsiksi. 

Jos tykkää tulisemmasta, niin tätä on helppo tulistaa ja maustaa lisäämällä esimerkiksi hot sauce- ja/tai Sriracha-kastiketta. Myös jauhelihan voi toki maustaa haluamallaan tavalla. Meillä perusmausteina käytetään tuota suolan, mustapippurin, paprikajauheen ja tomaattipyreen miksausta. Annoskoko tällä on varsin runsas.

Nyt töihin palanneena yritän aina helpottaa seuraavan päivän ruoanlaittoa mahdollisuuksien mukaan. Niinpä esimerkiksi jauhelihan voi paistaa ja sipulin, porkkanat sekä paprikat kuutioida edellispäivänä valmiiksi. Niin ja keittää pastan... Ja no, siis tehdä oikeastaan koko ruoan valmiiksi edellispäivänä! Seuraavana päivänä vaan lämmittelee pannulla. 

Kustannukset: 0,15 €/ makarooni + 0,30 € / sipuli + 0,35 € / porkkana + 2,50 € / paprikat + 2,89 € / jauheliha + 0,37 € / tomaattipyre + 0,28 € / fondi-kuutio + 0,30 € / mausteet + öljy = 7,14 euroa 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram