Kuinka usein olet kuullut lapsesi suusta ”minun on pakko saada tuo, mä oikeasti tarvin sen!! Kaikilla muilla kavereille on sellainen!”. Kuinka usein olet itsellesi selittänyt, miksi sinun pitää ostaa jotain, kuten uudet kengät? Tein sen itselleni ihan hiljattain.  Kerroin itselleni kuinka tärkeätä se on, että minulla on siistit kävelykengät. Ne ovat suoraan sanoen välttämättömyys. Saan samalla hyötyliikuntaa, kun voin kävellä siisteissä kengissä vaikka asiakastapaamiseen. Ei lenkkareissa voi mennä. Mitä jos minulla olisikin siistit ”kävelykengät”. Ne ovat tyyllikkäämmät kuin lenkkarit, eivät ihan niin mukavat, mutta niillä voi kävellä paremmin kuin korkkareissa. Asiakkaallekin voi niillä mennä, jos muu asu on siisti. Ostin siis itselleni tällaiset ihan välttämättömät kävelykengät.  Onneksi ne olivat alennuksessa, tuskin muuten olisin niitä hankkinut. Niinpä, eli säästinkö oikeasti vai en??

Tunnista heikkoutesi

Toinen ”pakollinen” hankinta on kevytuntuvatakki. Minulla on parikin untuvatakkia, toinen on aika likainen ja toisessa on reiät taskussa.  Tiedän, joko pesen tai korjaan. Tarve heräsi, kun huomasin yhdestä tarjousesitteestä sen takin, joka on myös selkeä välttämättömyys, nyt kun syksykin viilenee. Se on vielä kaiken lisäksi tarjouksessa, eihän sellaista mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Alennusmyynnit ovat kyllä minun heikkouteni. Syksyllä on muun muassa kampituspäivät, hullutpäivät, hintasirkus, 3+1.  Shoppailu on mielestäni kivaa, erityisesti kun teen hyviä löytöjä. Tällä hetkellä yritän kuitenkin säästää rahaa, jolloin tällaiset muka välttämättömyyksien hankinta ei tue tavoitteitani. On niin helppoa perustella, miksi jokin hankinta on välttämättömyys, kun sopiva tuote tupsahtaa silmän eteen.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Olisi hyvä, jos pystyisimme jo lapsillemme opettaa objektiivisuutta oikeasti välttämättömien hankintojen ja halujen välille. Kun lapsesi toteaa, että hänen on pakko saada jotain, niin sano hänelle, että se on hieno ja ymmärrät, että hän haluaa sen, mutta se ei ole välttämättömyys. Voisitte yhdessä miettiä, mikä on välttämättömyys ja mikä on halu. Onko ruoka välttämätön hankinta? Kyllä se on. Onko talvitakki välttämätön hankinta? Sekin on, mutta sitten voidaan keskustella siitä mikä on riittävä talvitakki? Periaatteessa hyväkuntoinen ja siisti kirpputorilta hankittu takki ajaa ihan saman asian kuin kallis merkkivaate.

Lapsen kanssa kannattaa konkreettisesti keskustella mikä välttämätöntä, esimerkiksi koti, ruoka, vaatteet, ja koulu ovat. Toisaalta lelu, karkki tai elokuva eivät ole välttämättömyyksiä. Jos katsotte lapsenne kanssa televisiota, niin voitte käydä tätä samaa keskustelua. Onko TV-mainoksen auto välttämättömyys? Ehkä teidän perheessänne auto on välttämätön päästäkseen töihin tai harrastuksiin. Onko mainostettu pitsa? Ruoka on, mutta ei ehkä pitsa. Antakaa lapsenne arvioida ja siitä syntyy hyviä keskusteluita.

Untuvatakkini ja kävelykenkäni

Miten untuvatakilleni kävi? Onnekseni en löytänyt paikkaa, jossa se kuvaston takki oli myynnissä, joten se jäi hankkimatta. Päätin korjata kotona olevasta takista taskut. Olen monesti todennut, että minulle toimii parhaiten tapa ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Jos olet heikko tarjouksille, niin älä mene kauppoihin turhan takia. Pyri etukäteen miettimään, mikä on oikeasti tarpeellista ja mikä ei.  Mieti myös sinun pitkäaikaisia taloudellisia tavoitteitasi. Se helpottaa vastustamaan houkutuksia.  Muista myös, että lapsesi kuulee perustelut, miksi ostit jotain. Hän ottaa siitä mallia ja toimii samalla tavalla aikuisena.

Muistan, kun äitini osti kävelykengät. Ihan samalla tavalla hän perusteli hankinnan itselleen, kuin mitä minä tein tänään. Minun oli pakko saada ne kengät. On hyvä muistaa, ettei ei omena kauas puusta putoa.

Tervetuloa seuramaan Lapset ja raha -facebookissa :)

Saatat myös pitää tästä artikkelista:
Toivelista helpottaa lapsen kanssa lelukaupassakäyntiä

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen harrastusmielessä vuosia opiskellut taloutta, harjoittanut eri sijoitusmuotoja ja kasvattanut lapsiamme raha-asioihin. Kolmen tyttären myötä olen myös päässyt käytännössä testaamaan näitä oppeja hieman vaihtelevalla menestyksellä. Tässä blogissa käsittelen lasten ja nuorten raha-asioita, mutta myös mitä voi perheen talouden eteen tehdä. Haluan jakaa kokemuksiani ja sen seurauksena saada uusia näkökulmia asioihin. Ehkä onnistun blogini kautta innostamaan jotakuta säästämään tai jopa sijoittamaan ;)

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram