Pääsin taannoin kuuntelemaan Duudsonien HP:n kertomuksia siitä, miten he ovat ponnistaneet Härmästä kohti Hollywoodia. Esityksen loppupuolella, joku kysäisi HP:lta mitä mieltä he ovat, jos heidän omat lapsensa alkaisivat tekemään samanlaisia temppuja. 

Vastauksen seasta löytyi viisaus, joka kiteytti asian, jota olen itsekin pohdiskellut paljon viimeaikoina. 

"Lapselle ei pitäisi sanoa jatkuvasti varo, vaan mieluummin keskity."

Keskity. Eikö kuulostakin paljon rohkaisevammalta ja motivoivammalta, kuin varo?

Keskity. Eikö kuulostakin paljon rohkaisevammalta ja motivoivammalta, kuin varo?

Itseltäni lipsahtelee V-sana aivan turhissa tilanteissa, vaikka Beibseillä olisikin homma hallussa. Olen myös kohdannut aikuisia, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen oikein viljellä varoituksia. Esimerkiksi leikkipuistoissa näkee usein aikuisia, joita kutsun Varovaro-vanhemmiksi. He varoittavat lapsiaan kaikesta, oli kyse sitten rappusissa kävelystä, liukumäessä laskemisessa, hiekkakakun teosta tai ihan vain kävelemisestä. Varovaro-vanhemman tunnistat jatkuvasta pienestä paniikista ja VARO!- tai VARO VARO!- huudahduksista. 

Leikkipuistoissa näkee usein vanhempia, joita kutsun Varovaro-vanhemmiksi.

Varoittamisen sijasta, pitäisi enemmän rohkaista lasta tekemään ja keskittymään siihen mitä hän tekee. Lapset haluavat tutkia maailmaa, joten annetaan siihen mahdollisuus ja rohkaistaan siihen. Annetaan lapsien olla lapsia ja muistetaan, että meistä jokainen on ollut lapsi itsekin.

Olen haastanut itseni vähentämään varo-sanaa ja käyttämään sen tilalla keskity-sanaa. Otatko haasteen vastaan? Lopetetaan V-sanan käyttö yhdessä! 

Kirjoittajalta lipsahtelee välillä V-sana, mutta myös H-sana, P-sana ja S-sana ovat käytössä. Koko sanavaraston pariin pääset Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (4)

Varovaro-vanhempi
1/4 | 

Puheen ymmärtämisen alkumetreillä on vain paljon helpompi sanoa "varo" kuin "keskity". Lopputulos on nähdäkseni sama. Tärkeämpää on, ettei estä lasta kokeilemasta liikkumista, vaikka itseä vähän pelottaisi.

Koti-iskä88
Liittynyt22.8.2017
2/4 | 

Moikka Varovaro-vanhempi! Totta, on usein helpompaa sanoa "varo". Tiedän, koska se sana minulta itseltänikin tulee usein ensimmäisenä suusta. Tämä on vaatinut siis keskittymistä minultakin:) Ja minusta lopputuloksella on VALTAVA ero. Toinen sana opettaa pelkäämään asioita ja toinen sana rohkaisee tekemään asioita. 

Torey
3/4 | 

Mä en sano varo, kovinkaan usein. Sen sijaan sanon varovasti. Joka mielestäni on vähän kuin keskity. Kaikkea saa tehdä, mutta varovasti, kun kyse on parin metrin korkeuteen kiipeäminen tai loikkaaminen ojan yli. En halua saada lasta pelkäämään, vaan muistamaan, että nyt on syytä olla varovainen. Jonka tietyllä tapaa rinnastan keskittymiseen. Silti tunsin itseni hölmöksi kokeillessani puistossa tuon keskity-sanomista. 😅 Ei tunnu luontevalta 3-vuotiaan kanssa. Ehkä 7-vuotiaan kanssa jo toimisikin.

Vierailija
4/4 | 

Välillä sitä tuntee itsensä vastuuttomaksi vanhemmaksi kun leikkipuistossa sanoo lapselleen että "kiipeä/hyppää/kokeile vaan, kyllä sinä osaat" ja toiset vanhemmat kieltää omiaan ja varoittaa putoamasta. Vaikka toisaalta ei tuo meidän lapsi ole koskaan tippunut eikä satuttanut itseään, ja on tosi ketterä kiipeämään vaikka onkin aika pienikokoinen. Välillä oikein surettaa lasten puolesta jotka haluaisivat kokeilla mutta vanhemmat kieltää "et sinä tuosta pääse, et osaa, älä edes kokeile" :(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Koti-iskä88
Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas julkaistiin syksyllä 2019.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram