Poiminta
Kuva: Anna Huovinen

Olin hiljattain minilapsifoorumissa puhumassa vanhemmuudesta ja siitä, miten toivoisin tasa-arvoisempaa vanhemmuutta. Puhuin koti-isyyden näkökulmasta ja ennen kaikkea siitä, minkälaisia asenteita ihmisillä on vanhemmuudesta.

Olenkin aikaisemmin kertonut, millaisia kommentteja olen itse saanut jäädessäni hoitovapaalle. Asenteet vaikuttavat, olivat ne sitten ystävien, työkavereiden, työnantajan tai yhteiskunnan tasolta. Koen vanhanaikaiset ja menneeseen jämähtäneet asenteet yhdeksi suurimmaksi syyksi, miksi isän on haasteellista jäädä kotiin lasten kanssa. Suomessa vallitsee edelleen vahvasti ajatus, että äiti on kotona lasten kanssa ja isä hoitaa talouden.

Miettikää, kuinka helppoa isällä on jäädä lasten kanssa kotiin, jos työnantajan asenne on tämä?

Eipä mennyt kuin muutama päivä, niin avaan Duunitorin artikkelin, mikä alleviivasi juuri sitä mistä olin puhunut. Jutussa kerrotaan, että miesvaltaisen yrityksen toimitusjohtaja suhtautuu erityisen negatiivisesti siihen, että isä jäisi kotiin lasten kanssa. Jutussa kerrotaan, miten "helvetin kalliiksi" isän poissaolo työpaikalta tulee ja miten se haittaa bisnestä. Miettikää, kuinka helppoa isällä on jäädä lasten kanssa kotiin, jos työnantajan asenne on tämä?

”Meillä on ollut vain yksi isä pitkään tällaisella vapaalla. Tämä kyseinen tapaus ei ollut meille ongelma, koska henkilö ei onneksi palannut töihin." 

Kyseinen toimitusjohtaja sanoo myös, että kiinnittää jatkossa rekrytoinneissaan huomiota mahdolliseen perhevapaalle jäämiseen. Huomio kohdistuu siis isään, jolla on täysi oikeus vanhempana jäädä kotiin. Toivottavasti huomio kiinnittyy myös tasa-arvolakiin, jonka perusteella haastattelukysymykset liittyen esimerkiksi perhesuunnitteluun ja lastenhoidon järjestelyihin ovat kiellettyjä. Perhesuhteita käsitteleviin kysymyksiin ei tarvitse vastata.

Vuoden loppupuolella mietitään ketkä olivat vuoden onnistujia ja listataan erilaisia top -listoja. Osuukohan Vuoden työnantaja - palkinto tämän yrityksen kohdalle?

Osuukohan Vuoden työnantaja - palkinto tämän yrityksen kohdalle?

Yleiset asenteet vanhemmuudesta ovat pahimillaan todella jämähtäneitä ja vanhanaikaisia. Niiden muuttaminen on hidasta, mutta me voimme niihin jokainen omilla teoillamme ja sanomisillamme vaikuttaa.

Löytyykö sinulta vastaavia kokemuksia?

Lue millaisia ennakkoluuloja Etä-äiti on kohdannut työnhaussa.

Kirjoittaja ei ole vähään aikaan kuullut kenenkään sanovan mitään noin pöyristyttävää. Hän toivoo muutoksia asenteisiin. Häntä voi seurata Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (4)

Vierailija

Hyvä ,että otit asian esille! Tästä tulisi puhua laajemminkin, koska ainakin itse olen törmännyt myös niihin, joiden mielestä tällaista ei muka enää nykyisin ole. Paskan marjat! Varmasti yksi syy monista, miksi isyysvapaat ei ole yleistynyt nykyistä enempää.

Vierailija

Eihän äidinkään työnantaja useinkaan ole kovin suopea ja joskus käy niinkin, että työpaikka lähtee alta. Siksi onkin käsittämätöntä, että samanaikaisesti tulevaisuudessa pitäisi vaarantaa kaksi työsuhdetta.
Lisäksi - opetelkaa jakamaan myöhemmässä vaiheessa poissaolot lapsen sairastaessa puoliksi. SE olisi oikeudenmukainen teko molempien työnantajaa kohtaan.

Koti-iskä88
Liittynyt22.8.2017

Minun mielestä on itsestäänselvyys, että poissaolot jaetaan puoliksi. Itsestäänselvyys pitäisi olla myös se, että molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus jäädä perhevapaille ilman pelkoa työsuhteen vaarantamisesta. Ongelma on jossain muualla, kuin vanhemmissa, jotka haluavat jäädä lastensa kanssa kotiin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram