Kirjoitukset avainsanalla arki

Suomalaiset sananlaskut ja viisaudet kääntyvät kätevästi myös lapsiperheiden elämää koskettaviksi elämänohjeiksi. 

Huomasin tämän, kun päiväkoti lähestyi minua sähköpostiviestillä. Luulin, että olen taas unohtanut viedä päiväkotiin jumppavaatteet/vesipullon/pyyhkeen/lapset/vaihtovaatteet , mutta tällä kertaa kyse olikin jostain aivan muusta.

Aikainen lapsi kihomadon nappaa. Kuva: Koti-iskä88
Aikainen lapsi kihomadon nappaa. Kuva: Koti-iskä88


Aikainen lapsi kihomadon nappaa - sananlaskun lisäksi olen kerännyt muutaman muun hyvin käytännöllisen ja opettavaisen lapsiperheen sananlaskun:

 • Häipyi kuin taapero Ikeaan.
 • Se parhaiten nauraa, joka tekee eteisessä kakat.
 • Hyvä taapero kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.
 • Hyvä antaa vähästään, taapero ei rusinoistaan.
 • Paskareissu, mutta tulipahan pottaan.
 • Tuurilla ne vanhemmatkin seilaa.
 • Munakasta ei voi tehdä, rikkomatta munia lattialle.
 • Rohkea rokan syö, mutta lapsi huutaa hyi.
 • Ei se ole hullu, joka uhmaa, vaan se, joka antaa periksi.

Keksitkö lisää? Kerro kommenteissa!

Kirjoittaja käyttää usein sanontaa "sattuuhan sitä paremmissakin perheissä". Hänen muita toistuvasti käytössä olevia toteamuksia ovat "kyllä maailmaan ääntä mahtuu" ja "kylmä kahvi kaunistaa". Kylmän kahvin juontia ja Beibsien huutoa voit seurata Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (4)

Endk
2/4 | 

-Ei kaikki pissaa mikä vaipassa.
-Sattuuhan sitä norovirustakin perheissä.
-Hyvä huuto kauas kuuluu, nolo vielä kauemmaksi.
-Jos ei heilu keinu, niin ei olla koko puistossa.
-Jos antaa vauvalle pikkuhymyn, se vie koko sydämen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkukesästä julkaistiin Koti-iskä88:n ensisingle, joka käsitteli vanhemmuutta ja sitä, kun välillä tekisi mieli sanoa muutakin kuin hitsi. Biisin suosio sai minut lähtemään kiertueelle. Koska en saanut Beibseille lapsenvahtia koko kesäksi, jouduin jättämään suven suurimmat festariesiintymiset mm. Provinssissa, Ruisrockissa ja Flowssa väliin. Mutta tien päälle päästiin silti!

Yhden keikan kesäkiertue kulki nimellä : Valot sammuu, Beibsit ei - Tour 2018

Katso ensiesiintyminen ja kesäkiertue -video alta:

Koska biisimateriaalia ei ole 3 minuuttia kestävää kappalettamme enempää, keskityimme bändin kanssa jammailemaan, huudattamaan yleisöä ja pitämään hauskaa. Pidin myös melko pitkiä välispiikkejä. Lopulta keikasta tulikin 15 minuuttia kestävät sähäkät jamit. Yleisö oli älytön. Tunnelma oli mahtava. Bändi oli iskussa. Ensimmäinen keikka oli parempi, kuin ensimmäiset kerrat noin yleensä.

Nyt jään määrittelemättömän pituiselle keikkatauolle. 

Kirjoittajan kappaleen voi kuunnella Spotifysta ja Youtubesta. Hänen arkista artistielämää voi seurata Instagramista, Facebookista ja Twitteristä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vanhemmuus on rankkaa. Tulee aikakausi jolloin lapset ovat ajatuksissa 24/7 ja iholla kaiken hereilläoloaikansa. Tulee myös aika jolloin seinät kaatuvat päälle ja astianpesukoneen tyhjennys tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Tällöin on tärkeää huolehtia itsestään. 

Vähän sama kuin lentokoneessa happinaamareiden kanssa. Jos happinaamarit sattuisivat tippumaan istuimien yläpuolelta, niin happinaamari on laitettava aina ensin itselle ja sitten vasta lapselle. Lapselle on enemmän hyötyä hereillä olevasta aikuisesta kuin pökertyneestä.

Vanhemman happinaamari on tässä tilanteessa oma-aika.

Oma-aika on kuitenkin usein kortilla. Siksi olenkin koonnut hyviä lauseita joita voi käyttää mikäli haluaa lapset hetkeksi pois näköpiiristä. 

Nämä seuraavat lausahdukset on testattu tosi tilanteissa ja havaittu toimiviksi. Näiden lausahduksien jälkeen lapsi yleensä reagoi kielteisesti ehdotusta kohtaan ja aloittaa hylkimisreaktion. Tämä tarkoittaa, että lapsi lähtee yleensä karkuun ja menee esimerkiksi leikkimään leluilla. Näin ollen saat omaa aikaa esimerkiksi päiväunille tai ainakin "power nap"-päiväunille.

 • "Hei tuu tänne niin niistetään nenä."
 • "Puetaanpas toppahaalari päälle."
 • "Nyt on aika pestä hampaat."
 • "Lähetääs kauppaan."
 • "Mennään neuvolaan ottamaan rokotteet."

Ole hyvä. Nauti omasta ajastasi.

Kirjoittaja tarvitsee välillä hieman omaa aikaa. Yksin Prismassa käyminenkin tuntuu hänestä luksuselämältä. Hänen arkeaan voit seurata Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (14)

Julikuu
1/14 | 

Hihi muuten toimivia mutta meillä ollaan ihan innokkaina niistämässä, pesemässä hampaita ja lähdössä kauppaan 🙈👌😅
Mutta hei kiitos kun teet tätä blogia! Useimmiten aamun piristys kahvin lisäksi 😍

Vierailija
3/14 | 

Loistava oivallus 😂 Meillä toimii edellisten lisäksi tehokkaasti myös "Vaihdetaan vaippa"

Täti neuvolasta
4/14 | 

Näin neuvolantätinä aina harmistuu, kun rokotteilla tai piikeillä pelotellaan. :(

Vierailija
5/14 | 

Tiedän tunteesi tuon oman ajan suhteen. Arvaa kuinka nautin kun kaikki lapset on koulussa ja päiväkodissa, on hetki rauhallista ennen kuin kaaos on taas illalla valmis kotona lasten kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Oletko koskaan ajatellut kuinka raskasta on olla uhmaikäinen? Siis kun aina pitää tehdä päinvastoin kuin pyydetään tai oletetaan. Tajusin kuinka raskasta beibsillä on uhmaikänsä kanssa, kun kävi seuraavanlainen tapaus. 

Vesimeloni ei sovi yleensä suuhun. Kuva: Koti-iskä88
Vesimeloni ei sovi yleensä suuhun. Kuva: Koti-iskä88Beibsi ei ole koskaan tykännyt vesimelonista. Voisi jopa sanoa, että Beibsi inhoaa vesimelonia yli kaiken ja ei laittaisi sitä suuhunsa mistään hinnasta. Uhmaikä on kuitenkin nyt pahimmillaan ja kun meillä oli junamatkalla eväänä vesimelonia beibsi vaati itselleen palan. Annoin palan epäluuloisena ja kysyin "Oletko varma että haluat palan, en muistanutkaan että pidät siitä?" Vieressä istuvat ihmettelivät varmasti suuresti, miksi olin niin vastahakoinen antamaan vesimelonia lapselleni, joka sitä kauniisti pyysi.

Koko tämän ajan minusta tuntui siltä, kuin hän vain haluaisi kiusata minua.

Beibsi piteli vesimelonin palaa kädessään ja söi (tai pikemminkin imeskeli sitä) sitkeästi puoli tuntia ennen kuin antoi palan pois. Vaikka Beibsi muuta väitti, niin ei ainakaan näyttänyt siltä, että hän olisi nauttinut vesimelonin mutustamisesta. Olen aivan varma että hän ajatteli näin:

"Katso nyt kuinka herkkua tämä vesimeloni on, hähhäää minäpäs syön nyt tätä etkä osannutkaan arvata!  NAM NAM NAM! Hmm... oikeasti en tykkää tästä yhtään, mutta pakko minun on tätä syödä, koska olen uhmaikäinen."

Koko tämän ajan minusta tuntui siltä, kuin hän vain haluaisi kiusata minua. Aloin pohtimaan mitä muita asioita taapero tekee vasten tahtoaan vain uhmaiän nimissä.
 


"Haluaisin kovasti pukea päälle, koska olemme menossa leikkipuistoon. Mutta en voi, koska olen uhmaikäinen"

"Minulla on kova pissahätä ja isä lähti kesken kauppaostoksien minun kanssani vessaan. Odotan, että pääsemme vessaan ja kerron isälle ettei minulla olekaan pissahätää. Ihan vaan, koska olen uhmaikäinen"

"Haluaisin leikkiä kavereiden kanssa nätisti enkä ottaa leluja kädestä, mutta en voi, koska olen uhmaikäinen."

Kirjoittaja ymmärtää, että uhmaikäisellä on välillä vähän rankkaa. Hän on myös huomannut, että vanhemmillakin on välillä vähän rankkaa. Rajut ja rankat hetket näet myös Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koti-iskä88
Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas julkaistiin syksyllä 2019.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram