Kirjoitukset avainsanalla Perhe

”Kuulostaa kamalalta, en olis ikinä suostunut tuohon eikä myöskään poikien isä.”  

Uusi 5+5+5 perhemalli herätti paljon keskustelua Vauva ja Meidän Perhe -lehden facebookissa. Vitosista muodostuva pluslasku tuntui olevan kuitenkin hyvin vaikea ymmärtää. Koti-iskä88 kutsuttiin selventämään mistä perhemallissa on kyse ja samalla vastailen muutamiin mielenkiintoisiin kommentteihin, joita Vauvan ja Meidän Perheen facebook- julkaisuihin oli tupsahtanut.

Aloitetaan uuden perhemallin tutkiminen kuitenkin yksinkertaisesta matemaattisesta laskutoimituksesta:

  • Vanha malli 4 kk + 2 kk + 6 kk = 12 kk (about näin pyöristettynä)
  • Uusi malli 5 kk + 5 kk + 5 kk = 15 kk


Tämä tarkoittaa siis, että 4 kk oli ennen äidille, 2 kk isälle ja 6 kk jaettavaksi. Uudessa mallissa on 5 kk äidille, 5 kk isälle ja 5 kk jaettavaksi. Joten perheiden asiat paranevat ja tulevaisuus näyttää tasa-arvoisemmalta!

Voisi siis kuvitella, että facebookin kommenttikenttä olisi täynnä riemun kiljahduksia, ja vanhemmat lähtisivät torille juhlimaan voittoa? No ei aivan. Perhevapaauudistus otettiin erittäin negatiivisesti vastaan. Ongelmaksi muodostui kommenttien perusteella mm. Neuvostoliitto, liiallinen vaippojen vaihtaminen ja epäilykset siitä miten vanhemmat pärjäävät kotona, kun saavat liikaa perhevapaita.

Seuraavaksi vastaan muutamiin kommentteihin.

”Kaikki miehet eivät halua vaihtaa vaippoja.” – Tutkimusten mukaan vaippojen vaihtaminen on harvojen ihmisten todellinen intohimo. Parannettu perhevapaauudistus saattaa johtaa siihen, että vanhemmat joutuvat vaihtamaan itse enemmän vaippoja. Jonkun ne vaipat on kuitenkin vaihdettava.

"Kyllä tämä valtio haluaa holhota! Ollaankin menossa kommunismiin, ihan kuin entinen Neuvostoliitto!"
– Valtio on holhonnut/hoitanut/huolehtinut vanhemmille enemmän vanhempainvapaita. Pikaisen googlettamisen jälkeen totean, että tämä uusi perhemalli on huomattavasti parempi kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Uskoisin, että perhevapaauudistukseen ei ole käyty ottamassa mallia itänaapurista.

”En halua isän asemaa mitenkään vähätellä, mutta noin pienellä lapsella yleensä tärkein kiintymyssuhde on äiti, koska yleensä äiti on se joka on hoitanut eniten.” 
– Tästä tulikin mieleeni klassinen avaus "en ole rasisti, mutta...". Noh, en ole ammattilainen, mutta käsittääkseni lapsella on mahdollisuus luoda tärkeä kiintymyssuhde molempiin vanhempiin – jos vanhemmat sellaisen mahdollisuuden lapselleen tarjoavat.

”Kiitos ei. Mun lapsista yksikään ei olisi pärjännyt isin kanssa 5 kk iästä.”
– Ymmärsitkö 5+5+5-mallin niin, että sinun pitää mennä välissä viideksi kuukaudeksi töihin? Ei huolta, näin asia ei ole! Mutta eiköhän lapset sen toisenkin vanhemman kanssa olisi jotenkin pärjänneet.

”Mutta ei lapsi mitenkään pilalle mene, jos jää vajaan vuoden iässä isän kanssa kotiin.”
Totta, lapsi ei mene pilalle ollessaan vanhempansa kanssa kotona.

”Perheiden pitäisi saada itse valita.”
– Perheet saavat edelleen valita itse miten toimivat. Itseasiassa mahdollisuudet tähän valintaan paranevat!

”Mietin mitä miehen työnantajat pohtivat kun mies häippäsee 5 kk lomalle…” – Mitä työnantaja pohtii, kun vanhempi aloittaa perhevapaan? Aika ystävällistä pohtia työnantajan puolesta asiaa. Luultavasti pohtivat aivan samanlaisia asioita kuin äitienkin työnantajat.

”Miten hallitus voi päättää miten perheet toimii?” – Suomi on demokraattinen valtio. Kansa valitsee kansanedustajat päättämään asioita puolestaan, joten kyllä, he päättävät asioita puolestamme. Siksi onkin hyvä pitää mielessä äänestäessä, ettei anna ääntään ihan jokaiselle rikostuomion saaneelle kansanryhmän kiihottajalle. Perheen toimimiseen he eivät puutu, se on sinun ja puolisosi välinen asia, miten haluatte perhevapaat jakaa.

”Valitettavasti kaikkia isiä ei voi jättää hoitamaan yksin lastaan 5 kk:ksi” – Uskoisin, että suurimman osan voi. Mitä jos lopetettaisiin isän väheksyminen vanhempana?

”Kyllähän se miehen palkka on se, mikä elättää ja näin se kuuluukin olla.” – Monissa perheissä miehellä on parempi palkka. Kehottaisin kuitenkin jokaista ainakin laskemaan, kuinka suuri ero kuukausituloihin tulee, jos isä jää kotiin. Sukupuolten väliset tuloerot johtuvat osittain juuri siitä, että äiti jää useimmiten kotiin. Jos kaikki vanhemmat jakaisivat tasa-arvoisesti perhevapaat, miesten ja naisten väliset palkkaerot kapenisivat.

Katso tästä miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa tuloihin: Jutussa olevassa esimerkissä toinen vanhemmista tienaa 2500€/kk ja toinen 3500€/kk. Jos parempituloinen jäisi kotiin yhtä pitkäksi aikaa kuin huonompituloinen, perhe häviäisi vain 35€/kk.

”Huonolta…Miten lapsi pärjää kun äiti ja tissit on poissa”
– Jos tässä viitataan imetykseen, niin ei hätää, äidin vapaat eivät heikkene. Jos tässä viitataan siihen, että lapsi jää yksin kotiin, niin ei hätää, hänen toinen vanhempansa on paikalla. 

”Kaikki isät eivät vaan voi olla poissa töistä.”
– Mutta kaikki äidit voivat? Noh, mutta onneksi tässä mallissa ei isää väkisin revitä työmaalta perheen pariin. Jokainen perhe voi itse tehdä ratkaisunsa.

”Varmaan tuon raskauden, synnytyksen ja imetyksen vois alkaa jakamaan myös puoliksi? Miksi pitää rankaista siitä, jos jotkut äidit haluavat hoitaa vauvojaan? Se on tulevaisuuden kannalta paras sijoitus.”
– Valitettavasti raskauden, synnytyksen tai imetyksen jakaminen puoliksi ei ole mahdollista. Yritin pohtia kaikki mahdollisuudet miksi perhevapaiden lisääminen ja tasa-arvoistaminen olisi rangaistus. En keksinyt mitään.

Uusi malli on tasa-arvoisempi, tukee perheiden hyvinvointia ja on kaikin puolin parempi kuin entinen. Perheet saavat edelleen valita miten toimivat. Tästä voit lukea tarkemmin perhevapaiden uudistuksestaVoisiko joku perustella minulle, miten vanha malli on perheille parempi?

Kirjoittajan mielestä facebookin kommenttikentästä löytyi erittäin mielenkiintoisia kommentteja, mutta todellisuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Kirjoittajan faktoja ja fiktioita voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (24)

Posinkautta
1/24 | 

Kyllähän tuosta uudistuksesta on uutisoitu niin epäselvästi ja osittain harhaanjohtavastikin, mutta en silti ymmärrä näitä "isät ei pärjää..", "lapsille huonoksi.." ja "entäs äitien oikeudet.." - kommentteja. Itse odotan esikoista ja koen tuon uudistuksen niin, että se ois vaan kaikkien kannalta parempi. Lisää valinnanvapauksia perheille.

Mammaäiti
2/24 | 

En ole vielä varma, mitä mieltä olen uudistuksesta. Itse haluan olla pitkään kotona ja mm. imetys on todella tärkeä asia perheessämme, joka vaikuttaa asiaan. Nykyään puhutaan paljon miten äidit pitäisi saada äkkiä takaisin töihin ja väheksytään kotihoitoa. Luulen kuitenkin, että tämän uuden mallin kritisoijat ovat unohtaneet, että tässä puhutaan ansiosidonnaisista perhevapaista. Käsittääkseni kotihoidon tukea ei olla poistamassa eli lapsi ei joudu 15kk ikäisenä päivähoitoon. Myöskään isän 5kk osuutta ei ole pakko käyttää. Kohtuutta kritisointiin siis, vaikka en tosiaan itsekään tiedä onko tämä 5+5+5-malli paras ratkaisu :D

Vierailija
3/24 | 

Jotenki tuntuu, että ihmiset ei oikeen ees oo perehtyneet asiaan vaan kauhistuu ku vanhoja tapoja muutetaan 😂 rassaa kyllä aika lujaa tuo isän vanhemmuuden aliarviointi. Kai se lapsi luo vahvemman siteen äitiin, jos muuta mahdollisuutta ei anneta. 🤔

maiijuannuu90
4/24 | 

Aivan mahtavaa, olet asian ytimessä! Ehkä ihmiset eivät tosiaan ole sisäistäneet, että miten hienosti asiat paranevat uuden mallin myötä. Kiitos, kun otat kantaa! :)

Urbaani Isä
5/24 | 

Itse olin yli vuoden nuoremman poikani kanssa kotona. Nautin, niin nautin siitä, että sain nähdä aitiopaikalta miten hän kasvoi ja näin ensimmäisenä hänen ensiaskeleensa, sain siivota verhoihin heitettyjä ruokia, vaunulenkkejä tuli tehtyä päivittäin ja leikkipuistoissa pienten lasten äitien kanssa tuli höpöteltyä ummet ja lammet. En vaihtaisi sekuntiakaan pois. Itse sain paljon positiivisia kommentteja ja erityisesti moni isä toivoi saavansa kokea saman. Vaimolta kyllä kysyttiin, miten on voinut hylätä lapsensa ja muita röyhkeyksiä.

Vierailija
7/24 | 

Samallalaillahan ne isät pärjää kuin äiditkin. Eriasia on sitten se että kestääkö miehillä pää siellä kotona olla. Minä itse äitinä lähin kouluun kun lapsi täytti 1v ja hän jäi isänsä kanssa kotiin. Asiat on paremmin koska lapsi saa luoda suhdetta myös isäänsä ja samalla isä saa kokemusta millaista se on kotona lapsen kanssa olla mikä on sitten vaikuttanut suhteeseenkin koska ymmärretään toinen toistamme paremmin ettei se ole vain hauskaa lomailua sohvan pohjalla se äitiysloma. Eli kannatan uutta mallia :) lapsen etu se on !

Lelu
8/24 | 

Mammojen (ja isien) luetunymmärtäminen 100/5 😂 minusta tämä on mahtava uudistus, olisimmepa päässeet itsekin jo hyödyntämään tätä. Isä saa varmasti aivan erilaisen suhteen muodostettua lapseen (ja vice versa), jos olisi 5-10kk kotona 😍

AKM
9/24 | 

Tästä kirjoituksesta ja etenkin asian uutisoinnista on unohtunut se, että ei äidin ole edelleenkään pakko mennä töihin kun lapsi on 10kk ja isän jäädä silloin kotiin. Oikeus on edelleen olla pitempään kotona, ja siinä välissä voi nostaa kotihoidontukea, ja isä voi käyttää oman vapaansa vähän myöhemmin. Tai ei ollenkaan, ei se ole mikään pakko. Näin olen ainakin minä tämän ymmärtänyt. Joten tässä uudistuksessa asiat vain ja ainoastaan paranevat.

Vierailija
10/24 | 

Tämä uudistus ei kohtele perheittä suhteessa toisiinsa kovin tasa-arvoisesti. Kotihoidon tukeen ei ole odotettavissa mitään massiivista parannusta, tahtotila on, että vanhemmat halutaan ripeästi takaisin työelämään ja lapset tasa-arvoistavaan ammatilliseen ja laadukkaaseen (huhhuh, kun näkis) varhaiskasvatukseen. 

Jos yksi korvamerkittty osuus jää käyttämättä, tulee mahdolliseksi käyttää kotihoidon tukea mutta se ei valitettavasti ole euromääräisesti vedellyt vertoja vanhempainvapaan aikaiselle etuudelle. 

Nykymallissa vanhempien välillä on hyvä vapaus valita vapaiden käytöstä sen äidille merkityn äitiysvapaan jälkeen (ja tietyistä syistä se on ihan viisasta korvamerkitä synnyttävälle äidille). Parannus nykymalliin voisi toki olla vanhempainvapaan ansiosidonnaisen osan jatkaminen, kuitenkin siten, että perheillä säilyisi mahdollisuus päättää lasten hoitojärjestelyistä. 

Tämä 5+5+5-malli on varmaan näppärä vaihtoehto säännöllisessä päivätyössä oleville mutta siinä ei välttämättä tule huomioiduksi kovin hyvin, että on perheitä joissa korvamerkityn osuuden käyttöön vaikuttaa mm. työllisyystilanne. 3-vuorotyö ja kotona pieni lapsi voi olla hankala yhdistelmä. Jos toisella vanhemmalla on säännöllinen päivätyö niin sukupuolesta riippumatta voi olla yksinkertaisempaa, että perhevapailla on 3-vuorotyötä tekevä. Voi olla, että edes kotihoidontuesta tulevalla joustolla 5+5+5-malli ei sovellu perheille, joissa toinen vanhempi on kuntoutuksessa, opiskelee, on yrittäjä jne. 

Itse kannattaisin nykymallia, joka sallii valinnan mahdollisuuden hyvin. Kaikin mokomin vanhempainrahakautta saa kyllä pidentää!

Käyttäjä28944
Liittynyt9.6.2019

Millä tavalla näet, että huonompi?

Vanha malli: 4kk äidille, 2kk isälle ja 6kk jaettavaksi = 12kk, josta äiti voi käyttää 10kk

Uusi malli: 5kk äidille, 5kk isälle ja 5kk jaettavaksi = 15kk, josta äiti voi käyttää 10kk

alliesteri83
11/24 | 

ottaisin vielä vähän mallia länsinaspurista, jossa vanhempainvapaa päivät ovat käytössä siihen asti kun lapsi lopettaa ekan kouluvuoden.

Käyttäjä28944
Liittynyt9.6.2019
12/24 | 

Vanha malli = 4kk äidille, 2kk isälle, 6kk jaettavaa eli 12kk:sta äiti voi käyttää 10kk

Uusi malli = 5kk äidille, 5kk isälle, 5kk jaettavaa eli 15kk:sta äiti voi käyttää 10kk

Miten ihmeessä isien mahdollisuuksien parantaminen voi kenenkään mielestä on olla huono juttu!

Ihmeissään
13/24 | 

"Kiitos ei. Mun lapsista yksikään ei olisi pärjännyt isin kanssa 5 kk iästä"
Mulla alkoi jostain syystä naurattaan tää, sillä ihan periaatteesta ois kannattanut kokeilla (ei välttämättä noin pienestä mutta anyway). Luonnonvalinta karsii isäksi sopimattoman hyvin nopeaa niin ei tulis noin huonolle isävalinnalle synnytettyä enempää lapsia!
Näistä kommenteista tulee mieleen väistämättä että millaisia vätyksiä kommentoijien miehet ovat? Itse olen halunnut lapsille parhaan mahdollisen ISÄN eli sellaisen joka on heille isä alusta loppuun saakka, ei vain tilipäivinä.
Kaikenkaikkiaan uudistus on aivan loistava, harmi että oma lapsiparvi täys jo.

Vierailija
14/24 | 

Hei!

Pakko myöntää, että olen vähän pettynyt tähän postaukseen. Huumori on hyvä väline, mutta se, että mallin vastustajista tehdään jotain lukutaidottomia urpoja, on tuskin kovin hedelmällistä keskustelulle. Samalla tekstistä tulee sellainen olo, ettet ole hirveästi perehtynyt niihin vastustaviin kommentteihin, jossa oikeasti tiedetään, mistä puhutaan. Voin hyvin olla väärässä.

Nro 10 kirjoitti erittäin hyvin! Itse en mielelläni vertaile uutta mallia nykyiseen. Nykyisessä on ongelmansa ja siihen tarvitaan muutos, mutta onko 5+5+5-malli se paras vaihtoehto? En usko, vaikka täydellistä tuskin muutenkaan on.

Tämä malli tosiaan mielestäni asettaa perheet tasa-arvoiseen asemaan. Kaikissa perheissä ihan oikeasti toinen vanhempi ei voi jäädä kotiin noin pitkäksi aikaa, esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia. Tällainen tilanne voi olla, jos toinen on työtön tai opiskelija. Myös yrittäjän voi olla haasteellista pistää pulju kiinni lähes puoleksi vuodeksi, oli sitten kyseessä nainen tai mies.

Toki tällöin perhe voi vain jättää viimeisen 5 kk käyttämättä. Tällöin he joko laittavat lapsen (kenties vastentahtoisesti) jo melko nuorena päiväkotiin tai vanhempi jää kotihoidontuelle, jolloin perheen tulotaso tippuu. Kaikissa perheissä isä/äiti ei halua olla pitkään kotona, mutta toinen haluaa. Tällaista perheen omaa tahtoa pitäisi mielestäni pystyä toteuttamaan ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti perheen toimeentuloon tai mahdollisuuksiin hoitaa lasta kotona.

Toivon todella, että luet kommenttini ajatuksella. Aurinkoista kesää ja ihanaa juhannusta sinulle ja perheellesi!

- H

Käyttäjä15041
Liittynyt26.6.2018
15/24 | 

Toki tällöin perhe voi vain jättää viimeisen 5 kk käyttämättä. Tällöin he joko laittavat lapsen (kenties vastentahtoisesti) jo melko nuorena päiväkotiin tai vanhempi jää kotihoidontuelle, jolloin perheen tulotaso tippuu. Kaikissa perheissä isä/äiti ei halua olla pitkään kotona, mutta toinen haluaa. Tällaista perheen omaa tahtoa pitäisi mielestäni pystyä toteuttamaan ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti perheen toimeentuloon tai mahdollisuuksiin hoitaa lasta kotona.

Toivon todella, että luet kommenttini ajatuksella. Aurinkoista kesää ja ihanaa juhannusta sinulle ja perheellesi!

- H[/quote]

Selitätkö vielä, miten nykymalli parantaa tällaisen perheen tulotasoa? Mikä nykymallissa mahdollistaa paremmin perheen oman päätöksen hoitaa lasta kotona?

Vierailija
16/24 | 

Täsaähän on.ihan sama tilanne kuin nykyäänkin, paitsi että.kotonaa saa olla vanhempainrahalla kuukauden pidempään, ja jäädä vasta sitten kotihoidontuelle... jos toinen ei voi.osuuttaan käyttää. Mikään ei siis muuti, nii mikähän tämä kohu on.

Vierailija
17/24 | 

Käyttäjä 1504, kuten sanoin aluksi, ei tätä mielestäni kannata vertailla nykyiseen malliin vaan itse mietin tätä mallina ylipäätänsä. Kun uudistus kerran tehdään, kannattaisi se mielestäni tehdä mahdollisimman hyvin. Jos verrataan vain nykymalliin, onhan tämä uusi parempi. Kuitenkin perheet ovat niin valtavan erilaisia, että mielestäni vanhempien pitäisi saada valita jako ihan itse. Toki siitä olen samaa mieltä, että isien kotiinjäämistä on hyvä normalisoida! Toivoisin vain, että tämä tehtäisiin toisin tavoin.

Täytyy myös huomauttaa, että kyllähän isä nytkin voi käyttää vanhempainvapaata, mikäli haluaa ja että isäkin voi jäädä kotihoidontuelle. Sinänsä kukaam ei ole isiä tähän asti estänyt sitä tekemästä, vaikka varmastikin monilla miehillä siihen on naisia suurempi kynnys.

Jotkut äidit kokevat syyllisyyttä, jos haluavat palata töihin aikaisin. Koen uudem mallin riskinä, että vastaava syyllistyminen tulee tutuksi isillekin, jos he eivät kotiin haluaisikaan jäädä, mutta osuuttaan ei voi myöskääm antaa kumppanille.

Huomasin myös kämmin omassa tekstissäni. Piti tietenkin kirjoittaa, että minun mielestäni malli lisää perheiden välistä epätasa-arvoa.

Ei tämä malli ole niin paha kuin ensin ajattelin. Silti harmittaa tuo, ettei perheiden anneta valita 15 kuukauden jakoa itse. Varsinkin,kun tähän yhteyteen liittää sen, kuinka nykyään välillä tuntuu olevan kiire saada kotiäidit pian töihin...

-H

Vierailija
18/24 | 

Kiitos tästä postauksesta. En oo vielä nähnyt yhtään järkevää kommenttia tätä vastaan. No juu toki jos toinen vanhempi ei millään voi olla pois töistä 5kk (tai edes lyhyempää aikaa), joutuu jättämään osan vapaista käyttämättä, mutta kyllä tämä on ihan valintakysymys perheelle. Ei se kaikille naisillekaan ole helppoa jäädä pois töistä ja naisyrittäjiäkin on paljon, se on vaan pakko järjestää ja järjestyy kyllä isilläkin ihan samalla lailla jos tahtoa riittää. Ja kyllä isä pärjää sen 10kk ikäisen lapsen kanssa kotona hienosti, nykymallilla moni vauva joutuu pärjäämään päiväkodissa sen ikäisenä. Jos ei pärjää niin sellaisen miehen ehkä kannattais jättää lapset hankkimatta...

Samanarvoisuutta etsimässä
19/24 | 

Nyt on pakko kommentoida. Kaiken kaikkiaan perhevapaiden pidentäminen on hieno asia. Myös isien kotiin jääminen on mahtavaa ja isät pärjäät lastensa kanssa varmasti hienosti. Mutta pienyrittäjän puolisona näen tässä epäkohdan.
Aiemmin mainittiin, että voi yrittäjä olla kotona, jos haluaa. Totta, mutta miten yritys toiminta voi 5kk:n jälkeen? Entä jos yrittäjä työllistää muita? Ei voi työntekijälle sanoa, että hei nyt on niin, että meillä on vauva ja sulla ei ole töitä puoleen vuoteen. Sijaisen palkkaaminen on kallista ja perehdytyksen kannalta pitäisi sijainen palkata minimissään 6kk:n ajaksi, jotta yritys pyörisi ja sen työntekijät saisivat leipänsä.
Eli kaikkien perheiden kohdalla kotiin jääminen ei ole niin selkeää. Oma mieheni olisi riemusta kiljuen jäänyt kotiin ja omaa jaksamistani olisi tukenut käydä välillä töissä.
Uudistus on hyvä ja oikeaan suuntaan, mutta harmittaa kun sanotaan, että asiat on tahtotilasta kiinni. Yrittäjien sosiaaliturva on muutenkin huono, joten ei tämä siihen paljon parannusta tuo.
Kaiken kaikkiaan isyysvapaat ovat hieno asia ja isät täysin kykeneväisiä vanhempia. Jopa yrittäjä mies osaa huolehtia lapsistaan ihan itse, vaikka ei isyysvapaita täysimääräisesti nauttinutkaan. ;)

Kotiäiti88 ja koti-isä86
20/24 | 

Porukka selvästi ajattelee, että tämänhetkisessä mallissa 10kk on äidille ja 2kk isälle. Tällä jaollahan sen SAA HALUTESSAAN pitää jatkossakin. Erona vain, että isille on vielä omia kuukausia lisäksi, ennen kuin kenenkään tarvitsee siirtyä kotihoidontuelle.
Kummallista vauhkoamista kun todellisuudessa mikään ei nykytilanteesta muutu. Paitsi niiden perheiden asema, jossa molemmat vanhemmat haluavat olla kotona mahd paljon, mutta se ei ehkä ole taloudellisesti ollut mahdollista.

Ande
21/24 | 

Isillähän on jo nykymallissa mahdollisuus jäädä kotiin jopa 8 kuukaudeksi, mutta aika vähän tätä mahdollisuutta käytetään. Syitä on varmasti monia, mutta uskon että suurin syy on etteivät miehet halua jäädä kotiin pienen lapsen kanssa -en ole tavannut (tai edes kuullut) yhtäkään isää, joka olisi halunnut jäädä lasten kanssa kotiin, muttei voinut koska systeemi ei sallinut (tai lapsen äiti suostunut). Näin ollen en usko että tämä muutos tulee oikeasti muuttamaan yhtään mitään käytännössä, eikä se sinänsä ole muutos huonompaan suuntaan.

Tässä perhevapaauudistuskeskustelussa mua harmittaa eniten se, että tämä keskustelu on jättänyt varjoonsa oikeasti tarpeelliset ja aidosti tasa-arvoa lisäävät muutostarpeet kuten kotivuosilta kertyvän eläkkeen tai osa-aikatyön mahdollisuuksien parantamisen. Näistä em parantaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa (kun äidit kuitenkin kotona enimmäkseen ovat) ja jm toisi oikeasti kotiäitejä nopeammin takaisin työelämään kuin mitä nyt ehdotetut muutokset tulevat tekemään.

Hilma84
22/24 | 

Kommentoin vähän jälkijunassa mutta tätä keskustelua on huvittavaa seurata täältä naapurimaasta 😊 Asun siis Norjassa ja meille syntyi kesäkuussa lapsi. Täällä vapaat menevät niin että voi valita onko vapaalla 49 viikkoa 100 prosentin palkalla vai 59 viikkoa 80 prosentin palkalla. Lyhyempään pätkään isälle on merkitty 15 viikkoa vapaita ja pidempään 19 viikkoa. Me valitsimme 59 viikkoa, mikä tarkoittaa että minä menen maaliskuun lopussa töihin ja isä jatkaa siitä omia vapaitaan. Onko Norjassa siis huomattavasti traumatisoituneempia lapsia kuin Suomessa koska isät ovat kotona? Miten täällä 75 % isistä "pystyy jäämään" kotiin niin pitkäksi aikaa (valtion tavoitteena on muuten nostaa luku yli 80 %)? Kyse on arvovalinnasta. Isät nähdään yhtä tasa - arvoisina vanhempina kuin äiditkin ja tämä näkyy kaikessa. Isät osallistuvat yhtä lailla niin päiväkotien palavereihin kuin kaverisynttäreillekin. Minua lähinnä ärsyttää lukea huonoa argumentointia siitä, miksi isät eivät voi jäädä kotiin. "Koska ei ne voi olla töistä poissa niin pitkää aikaa"
"Eriarvoistaa yrittäjäperheitä" Öö, eikö naisissakin ole yrittäjiä ja he kuitenkin voivat jäädä kotiin?
"Miehillä on parempi palkka" Tämä asia ei ainakaan korjaudu jos jatketaan samaan malliin. Ja eikös tässä uudistuksessa isä saa saman palkan olipa kotona tai töissä?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Koti-iskä88

Hiihtoloma saapuu! Mitä kaikkea kivaa hiihtolomalla voi tehdä perheen kanssa? Tässä muutama vinkki: 


Kasvitieteellinen puutarha
Kasvitieteellinen puutarha on oiva valinta, kun haluat tropiikkiin mutta rahat ovat finaalissa. Palmun alle pääsee kätevästi ainakin Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


Hämeen linna
Beibsien suosikki! Linnassa on paljon ihmeteltävää lapsille ja vanhemmille. Ritarihaarniska päälle ja tutkimaan linnan käytäviä. 

Minibeibsi Hämeen linnassa. Kuva: Koti-iskä88
Minibeibsi Hämeen linnassa. Kuva: Koti-iskä88


Kiasma:
Kiasmassa alkoi juuri uusi  Shoplifter Nervescape VIII näyttely, mikä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, värikkäältä ja pörröiseltä! 
Lisäksi näyttelyssä järjestetään vauvoille ja taaperoille ohjelmaa: Värit soimaan! -musiikkituokioissa kuunnellaan, miltä kuulostaa keltainen tai kuinka sininen soi.

Talvilajit:
Nautitaan talvesta kun se on vielä mahdollista! Luistelut, hiihtämiset ja pulkkailut onnistuu vielä monessa paikassa, joten nyt on aika talviurheilla.

Minibeibsi luettelee aakkoset: a, b, c, d, H, P, K. Kuva: Koti-iskä88
Minibeibsi luettelee aakkoset: a, b, c, d, H, P, K. Kuva: Koti-iskä88


Rentoudu:
Kun on rätti, puhki ja poikki niin on hyvä ottaa hieman rauhallisemmin. Hauskaa hiihtolomaa!

Hiihtolomalla aurinko lämmittää. Kuva: Koti-iskä88
Hiihtolomalla aurinko lämmittää. Kuva: Koti-iskä88


Kirjoittajan menemisiä voit seurata Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koti-iskä88
Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas julkaistiin syksyllä 2019.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram