Kirjoitukset avainsanalla Vanhemmuus

Tehdään tämä heti alkuun selväksi: Minä en ole vaunuhullu. Minä olen vaunuhulluuden vierestä seuraaja. Tämän vuoksi olenkin työnnellyt jos jonkinmoista kärryä. Beibsin syntyessä luulin, että pärjäämme seuraavat kymmenen vuotta samoilla rattailla, mutta korvaani on kuiskuteltu tasaisin väliajoin pointteja miksi pitäisi hankkia uudenlainen menopeli.

(Vaunu)hulluuden partaalla ollessani olenkin huomannut, että on erittäin tärkeää, että vaunut toimivat kulloiseenkin ikävaiheeseen tai tilanteeseen.

Nyt käynkin läpi kaikki viime vuosien rattaat. 

Ensimmäiset vaunut: Brio Smile (nykyisin Britax Smile) Etsimme yhdistelmävaunuja (eli vaunukoppa vauvalle ja istuin myöhemmin taaperolle) joissa lapsella olisi kasvot työntäjään päin, kääntyvät etupyörät, kaunis ulkonäkö ja laadukas merkki. Plussana näihin vaunuihin sai auton turvakaukalon kiinni. Vaunut olivat täydelliset käyttöömme, ne sai helposti kasaan, työntöaisan sai säädettyä sopivaksi molemmille vanhemmille. Mielestäni näissä vaunuissa parasta oli niiden ketteryys. Näiden kanssa pystyi puikkelehtimaan hieman kapeammillakin kaupan käytävillä.

Ensimmäinen vaunulenkki ikinä. Kuva: Koti-iskä88
Ensimmäinen vaunulenkki ikinä. Kuva: Koti-iskä88


Seisomalauta: Minibeibsin syntyessä Beibsi siirtyi seisomalaudalle, Brion Smileihin kävi universaali malli Bumprider Sit. Päädyimme penkilliseen malliin myös koska Beibsi oli alle 2-vuotias ja pääsi välillä istumaan jos ei jaksanut seisoa. Tämä seisomalauta on pelastanut minut muutamasta erittäin kriittisestä voimienromahdustilanteesta.

Seisomalauta ansaitulla lepotauolla. Kuva: Koti-iskä88
Seisomalauta ansaitulla lepotauolla. Kuva: Koti-iskä88


Tuplat: Minibeibsin raskausaikana minulle kerrottiin, ettei vanhat rattaat seisomalautoineen yksistään riitä. Pienen ikäeron vuoksi päädyimme hankkimaan tupliksi Phil & Tedsin Navigator V2 (Nykyisin Sport). Näissä vaunuissa sisarukset istuvat päällekkäin ja vaunut mahtuvat kaikista ovista koska eivät ole leveät. Nämä vaunut olivat todella hyvät, kun vauva oli pieni ja lähinnä nukkui koko ajan, vauvan kasvettua ulos pienestä kantokopasta siirryimme takaisin Brioihin ja seisomalautaan. Näitä päällekkäin istuttavia vaunuja käyttäessä alimmainen sisarus kasvaa hieman varjossa.

Tuplarattaat. Kuva: Koti-iskä88
Tuplarattaat. Kuva: Koti-iskä88Tuplarattaissa toinen lapsista kasvaa varjossa. Kuva: Koti-iskä88
Tuplarattaissa toinen lapsista kasvaa varjossa. Kuva: Koti-iskä88

Matkarattaat: Ensimmäinen ulkomaanmatkamme tuli kalliimmaksi kuin ajattelin, sillä minulle ilmoitettiin että tarvitsevamme uudet rattaat. Pieniksi matkarattaiksi valikoitui Peg Perego Pliko Mini sateenvarjorattaat. Kätevät ja näppärät, mutta miinuksena ettei vauvan kasvoja saanut työntäjään päin. Tavaratila oli aika pieni ja kahdesta kahvasta työntäminen yhtenäisen työntöaisan sijaan esti yhdellä kädellä työntämisen.

Ensimmäiset matkarattaat Roomassa. Kuva: Koti-iskä88
Ensimmäiset matkarattaat Roomassa. Kuva: Koti-iskä88

Toiset matkarattaat: Seuraavan ulkomaanmatkan kohdalla ajattelin jo, että nyt meillä on kaikki mitä tarvitsemme. Kuinka tietämätön olinkaan. Vanhojen matkarattaiden tilalle tuli lentokoneen käsimatkatavaroihin mahtuvat Milla & Månsin Somat. Nämä rattaat ovat kuulemma yhtä kauniit ja kuin Babyzen Yoyot mutta edullisemmat. Somat paljastuikin erittäin näppäräksi valinnaksi. Kevyet ja näin pieniksi vaunuiksi yllättävän tukevat. Näitä ei ole vuosiin vaihdettu uusiin eli uskoakseni nämä täyttävät vaunuhullun vaatimukset mainiosti.

Toiset matkarattaat Kroatiassa. Kuva: Koti-iskä88
Toiset matkarattaat Kroatiassa. Kuva: Koti-iskä88Retrot: Vaunuhulluus on viime aikoina siirtynyt retrorattaisiin. Ensin meille ilmestyi Emmaljungat ja sitten Briot, molemmat saivat uudet kankaat päälleen ja kirpparilta löytyi molempiin retroihin sopiva seisomalauta. Tällä hetkellä työntelen eniten Emmaljungia kera seisomalaudan.

Tuunatut Brio retrorattaat. Kuva: Koti-iskä88
Tuunatut Brio retrorattaat. Kuva: Koti-iskä88Emmaljunga retrorattaat huulikuosilla. Kuva: Koti-iskä88
Emmaljunga retrorattaat huulikuosilla. Kuva: Koti-iskä88Siinä ne nyt olivat. Kuudet rattaat vajaassa viidessä vuodessa. Pitää varmaan varata aika vaunuhullujenhuoneelle?

Kirjoittaja pitää vaunulenkeistä. Hänen lempihommaansa ei ole ollut vaunujen heijaus päiväuniaikaan. Beibsien menopelit näet myös Instagramista ja Facebookista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 | 

Hyvä että jollain muullakin rattaita riittää 😅 Huomauttaisin kuitenkin että puuttuu vielä juoksu rattaat 😝

Taskuapina
3/11 | 

Älä murehdi tää on ihan normaalia 😅
Meillä myös 7 rattaat/vaunut 5 vuoden aikana 🤣

Vierailija
4/11 | 

Ja minä kun markkinoin britax smile 2 yhdistelmät miehelle sillä verukkeella että niillä pärjätään hamaan tulevaisuuteen... 😂😂

Vierailija
5/11 | 

Meille ostettiin esikoiselle, 4v sitten, Brion yhdistelmä rattaat, nämä myyty myöhemmin.
Sittemmin ostettu britaxin matkarattaat,
Emmaljunga tuplarattaat, tuplamatkarattaat, ja vasta pyörä/juoksurattaat 😅

Vierailija
6/11 | 

Meillä oli Emmaljungan yhdistelmät, Brion Racet, Carenan Double Swingit ja kolmet matkarattaat. Yhdet näistä ostettiin käytettynä. Kaikille oli käyttötarkoituksensa ja -tilan593teensa.

Vierailija
7/11 | 

Meillä yhdistelmävaunut, matkarattaat (hajonneiden tilalle ostettu jo toiset), tuplamatkarattaat, kahden lapsen pyöräkärri, jotka taipuu myös tuplarattaiksi ja juoksurattaiksi lisäosilla. Jospa enää ei tarttis muita 😅

Nannamiharu
8/11 | 

3. Esikoiselle ostettiin vuonna 2011 yhdistelmät sekä matkarattaat. Kakkoselle vuonna 2017 ostettiin kotiin uudet yhdistelmät ja vanhat siirtyi mummulakäyttöön. Kolmas syntyi tammikuussa 2019 ja tuli siis tarve tuplille. Tuplat on ainoot, jotka ostettu uutena, muut kirppiksiltä. Rahaa menny 450€. Ja kaikki vaunut on tallessa. Matkarattaita ei oikeestaan käytetä ja ne on anoppilassa, ekat yhdistelmät on mummulassa, tokat yhdistelmät on kotona ja odottaa aikaa kun tuplia ei enää tarvita.

Pekki
9/11 | 

Tämä haisee nyt jonkun vaunukätyrin kirjoitukselta jolla saadaan meidän hiljaiset järjen äänet hiljennettyä. Linkki tähän blogiin lävähti whatsappiini ilmeisesti toiveen kera että "minäkin löydän järjen äänen ja hommaamme uudet vaunut". Pysykää vahvoina!!

Sepsu
10/11 | 

Eihän tämä meidän tilanne vaikuta kovinkaan pahalta, vain kahdet rattaat ja lapsi 1v2kk. Kovasti kuumeillaan toista ja siksi näitä sisarusratkaisuja tutkimassa. Meillä tuplarattaat ovat Emmaljunga nxt 90. Nämä ulkoillessa kivat, mutta koska autoilemme joka päivä, istuinosan irroittaminen on todella rasittavaa. Varsinkin, kun se iän myötä jumittaa yhä enemmän. Matkarattaat on Babyjogger City mini gt:t. Nämä ovat muuten todella paljon omaan mieleen, mutta käsilaukkua ei saa mihinkään. Jousitus ei tietenkään vastaa ihan yhdistelmien jousitusta, mutta ei ainakaan kohtuu sileillä pinnoilla ole ongelma. Vielä ei ole löytynyt täydellisiä rattaita eikä matkarattaitakaan, joten uusia hankintoja edessä varmaan täälläkin. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kuulostaa kamalalta, en olis ikinä suostunut tuohon eikä myöskään poikien isä.”  

Uusi 5+5+5 perhemalli herätti paljon keskustelua Vauva ja Meidän Perhe -lehden facebookissa. Vitosista muodostuva pluslasku tuntui olevan kuitenkin hyvin vaikea ymmärtää. Koti-iskä88 kutsuttiin selventämään mistä perhemallissa on kyse ja samalla vastailen muutamiin mielenkiintoisiin kommentteihin, joita Vauvan ja Meidän Perheen facebook- julkaisuihin oli tupsahtanut.

Aloitetaan uuden perhemallin tutkiminen kuitenkin yksinkertaisesta matemaattisesta laskutoimituksesta:

  • Vanha malli 4 kk + 2 kk + 6 kk = 12 kk (about näin pyöristettynä)
  • Uusi malli 5 kk + 5 kk + 5 kk = 15 kk


Tämä tarkoittaa siis, että 4 kk oli ennen äidille, 2 kk isälle ja 6 kk jaettavaksi. Uudessa mallissa on 5 kk äidille, 5 kk isälle ja 5 kk jaettavaksi. Joten perheiden asiat paranevat ja tulevaisuus näyttää tasa-arvoisemmalta!

Voisi siis kuvitella, että facebookin kommenttikenttä olisi täynnä riemun kiljahduksia, ja vanhemmat lähtisivät torille juhlimaan voittoa? No ei aivan. Perhevapaauudistus otettiin erittäin negatiivisesti vastaan. Ongelmaksi muodostui kommenttien perusteella mm. Neuvostoliitto, liiallinen vaippojen vaihtaminen ja epäilykset siitä miten vanhemmat pärjäävät kotona, kun saavat liikaa perhevapaita.

Seuraavaksi vastaan muutamiin kommentteihin.

”Kaikki miehet eivät halua vaihtaa vaippoja.” – Tutkimusten mukaan vaippojen vaihtaminen on harvojen ihmisten todellinen intohimo. Parannettu perhevapaauudistus saattaa johtaa siihen, että vanhemmat joutuvat vaihtamaan itse enemmän vaippoja. Jonkun ne vaipat on kuitenkin vaihdettava.

"Kyllä tämä valtio haluaa holhota! Ollaankin menossa kommunismiin, ihan kuin entinen Neuvostoliitto!"
– Valtio on holhonnut/hoitanut/huolehtinut vanhemmille enemmän vanhempainvapaita. Pikaisen googlettamisen jälkeen totean, että tämä uusi perhemalli on huomattavasti parempi kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Uskoisin, että perhevapaauudistukseen ei ole käyty ottamassa mallia itänaapurista.

”En halua isän asemaa mitenkään vähätellä, mutta noin pienellä lapsella yleensä tärkein kiintymyssuhde on äiti, koska yleensä äiti on se joka on hoitanut eniten.” 
– Tästä tulikin mieleeni klassinen avaus "en ole rasisti, mutta...". Noh, en ole ammattilainen, mutta käsittääkseni lapsella on mahdollisuus luoda tärkeä kiintymyssuhde molempiin vanhempiin – jos vanhemmat sellaisen mahdollisuuden lapselleen tarjoavat.

”Kiitos ei. Mun lapsista yksikään ei olisi pärjännyt isin kanssa 5 kk iästä.”
– Ymmärsitkö 5+5+5-mallin niin, että sinun pitää mennä välissä viideksi kuukaudeksi töihin? Ei huolta, näin asia ei ole! Mutta eiköhän lapset sen toisenkin vanhemman kanssa olisi jotenkin pärjänneet.

”Mutta ei lapsi mitenkään pilalle mene, jos jää vajaan vuoden iässä isän kanssa kotiin.”
Totta, lapsi ei mene pilalle ollessaan vanhempansa kanssa kotona.

”Perheiden pitäisi saada itse valita.”
– Perheet saavat edelleen valita itse miten toimivat. Itseasiassa mahdollisuudet tähän valintaan paranevat!

”Mietin mitä miehen työnantajat pohtivat kun mies häippäsee 5 kk lomalle…” – Mitä työnantaja pohtii, kun vanhempi aloittaa perhevapaan? Aika ystävällistä pohtia työnantajan puolesta asiaa. Luultavasti pohtivat aivan samanlaisia asioita kuin äitienkin työnantajat.

”Miten hallitus voi päättää miten perheet toimii?” – Suomi on demokraattinen valtio. Kansa valitsee kansanedustajat päättämään asioita puolestaan, joten kyllä, he päättävät asioita puolestamme. Siksi onkin hyvä pitää mielessä äänestäessä, ettei anna ääntään ihan jokaiselle rikostuomion saaneelle kansanryhmän kiihottajalle. Perheen toimimiseen he eivät puutu, se on sinun ja puolisosi välinen asia, miten haluatte perhevapaat jakaa.

”Valitettavasti kaikkia isiä ei voi jättää hoitamaan yksin lastaan 5 kk:ksi” – Uskoisin, että suurimman osan voi. Mitä jos lopetettaisiin isän väheksyminen vanhempana?

”Kyllähän se miehen palkka on se, mikä elättää ja näin se kuuluukin olla.” – Monissa perheissä miehellä on parempi palkka. Kehottaisin kuitenkin jokaista ainakin laskemaan, kuinka suuri ero kuukausituloihin tulee, jos isä jää kotiin. Sukupuolten väliset tuloerot johtuvat osittain juuri siitä, että äiti jää useimmiten kotiin. Jos kaikki vanhemmat jakaisivat tasa-arvoisesti perhevapaat, miesten ja naisten väliset palkkaerot kapenisivat.

Katso tästä miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa tuloihin: Jutussa olevassa esimerkissä toinen vanhemmista tienaa 2500€/kk ja toinen 3500€/kk. Jos parempituloinen jäisi kotiin yhtä pitkäksi aikaa kuin huonompituloinen, perhe häviäisi vain 35€/kk.

”Huonolta…Miten lapsi pärjää kun äiti ja tissit on poissa”
– Jos tässä viitataan imetykseen, niin ei hätää, äidin vapaat eivät heikkene. Jos tässä viitataan siihen, että lapsi jää yksin kotiin, niin ei hätää, hänen toinen vanhempansa on paikalla. 

”Kaikki isät eivät vaan voi olla poissa töistä.”
– Mutta kaikki äidit voivat? Noh, mutta onneksi tässä mallissa ei isää väkisin revitä työmaalta perheen pariin. Jokainen perhe voi itse tehdä ratkaisunsa.

”Varmaan tuon raskauden, synnytyksen ja imetyksen vois alkaa jakamaan myös puoliksi? Miksi pitää rankaista siitä, jos jotkut äidit haluavat hoitaa vauvojaan? Se on tulevaisuuden kannalta paras sijoitus.”
– Valitettavasti raskauden, synnytyksen tai imetyksen jakaminen puoliksi ei ole mahdollista. Yritin pohtia kaikki mahdollisuudet miksi perhevapaiden lisääminen ja tasa-arvoistaminen olisi rangaistus. En keksinyt mitään.

Uusi malli on tasa-arvoisempi, tukee perheiden hyvinvointia ja on kaikin puolin parempi kuin entinen. Perheet saavat edelleen valita miten toimivat. Tästä voit lukea tarkemmin perhevapaiden uudistuksestaVoisiko joku perustella minulle, miten vanha malli on perheille parempi?

Kirjoittajan mielestä facebookin kommenttikentästä löytyi erittäin mielenkiintoisia kommentteja, mutta todellisuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Kirjoittajan faktoja ja fiktioita voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (24)

Posinkautta
1/24 | 

Kyllähän tuosta uudistuksesta on uutisoitu niin epäselvästi ja osittain harhaanjohtavastikin, mutta en silti ymmärrä näitä "isät ei pärjää..", "lapsille huonoksi.." ja "entäs äitien oikeudet.." - kommentteja. Itse odotan esikoista ja koen tuon uudistuksen niin, että se ois vaan kaikkien kannalta parempi. Lisää valinnanvapauksia perheille.

Mammaäiti
2/24 | 

En ole vielä varma, mitä mieltä olen uudistuksesta. Itse haluan olla pitkään kotona ja mm. imetys on todella tärkeä asia perheessämme, joka vaikuttaa asiaan. Nykyään puhutaan paljon miten äidit pitäisi saada äkkiä takaisin töihin ja väheksytään kotihoitoa. Luulen kuitenkin, että tämän uuden mallin kritisoijat ovat unohtaneet, että tässä puhutaan ansiosidonnaisista perhevapaista. Käsittääkseni kotihoidon tukea ei olla poistamassa eli lapsi ei joudu 15kk ikäisenä päivähoitoon. Myöskään isän 5kk osuutta ei ole pakko käyttää. Kohtuutta kritisointiin siis, vaikka en tosiaan itsekään tiedä onko tämä 5+5+5-malli paras ratkaisu :D

Vierailija
3/24 | 

Jotenki tuntuu, että ihmiset ei oikeen ees oo perehtyneet asiaan vaan kauhistuu ku vanhoja tapoja muutetaan 😂 rassaa kyllä aika lujaa tuo isän vanhemmuuden aliarviointi. Kai se lapsi luo vahvemman siteen äitiin, jos muuta mahdollisuutta ei anneta. 🤔

maiijuannuu90
4/24 | 

Aivan mahtavaa, olet asian ytimessä! Ehkä ihmiset eivät tosiaan ole sisäistäneet, että miten hienosti asiat paranevat uuden mallin myötä. Kiitos, kun otat kantaa! :)

Urbaani Isä
5/24 | 

Itse olin yli vuoden nuoremman poikani kanssa kotona. Nautin, niin nautin siitä, että sain nähdä aitiopaikalta miten hän kasvoi ja näin ensimmäisenä hänen ensiaskeleensa, sain siivota verhoihin heitettyjä ruokia, vaunulenkkejä tuli tehtyä päivittäin ja leikkipuistoissa pienten lasten äitien kanssa tuli höpöteltyä ummet ja lammet. En vaihtaisi sekuntiakaan pois. Itse sain paljon positiivisia kommentteja ja erityisesti moni isä toivoi saavansa kokea saman. Vaimolta kyllä kysyttiin, miten on voinut hylätä lapsensa ja muita röyhkeyksiä.

Vierailija
7/24 | 

Samallalaillahan ne isät pärjää kuin äiditkin. Eriasia on sitten se että kestääkö miehillä pää siellä kotona olla. Minä itse äitinä lähin kouluun kun lapsi täytti 1v ja hän jäi isänsä kanssa kotiin. Asiat on paremmin koska lapsi saa luoda suhdetta myös isäänsä ja samalla isä saa kokemusta millaista se on kotona lapsen kanssa olla mikä on sitten vaikuttanut suhteeseenkin koska ymmärretään toinen toistamme paremmin ettei se ole vain hauskaa lomailua sohvan pohjalla se äitiysloma. Eli kannatan uutta mallia :) lapsen etu se on !

Lelu
8/24 | 

Mammojen (ja isien) luetunymmärtäminen 100/5 😂 minusta tämä on mahtava uudistus, olisimmepa päässeet itsekin jo hyödyntämään tätä. Isä saa varmasti aivan erilaisen suhteen muodostettua lapseen (ja vice versa), jos olisi 5-10kk kotona 😍

AKM
9/24 | 

Tästä kirjoituksesta ja etenkin asian uutisoinnista on unohtunut se, että ei äidin ole edelleenkään pakko mennä töihin kun lapsi on 10kk ja isän jäädä silloin kotiin. Oikeus on edelleen olla pitempään kotona, ja siinä välissä voi nostaa kotihoidontukea, ja isä voi käyttää oman vapaansa vähän myöhemmin. Tai ei ollenkaan, ei se ole mikään pakko. Näin olen ainakin minä tämän ymmärtänyt. Joten tässä uudistuksessa asiat vain ja ainoastaan paranevat.

Vierailija
10/24 | 

Tämä uudistus ei kohtele perheittä suhteessa toisiinsa kovin tasa-arvoisesti. Kotihoidon tukeen ei ole odotettavissa mitään massiivista parannusta, tahtotila on, että vanhemmat halutaan ripeästi takaisin työelämään ja lapset tasa-arvoistavaan ammatilliseen ja laadukkaaseen (huhhuh, kun näkis) varhaiskasvatukseen. 

Jos yksi korvamerkittty osuus jää käyttämättä, tulee mahdolliseksi käyttää kotihoidon tukea mutta se ei valitettavasti ole euromääräisesti vedellyt vertoja vanhempainvapaan aikaiselle etuudelle. 

Nykymallissa vanhempien välillä on hyvä vapaus valita vapaiden käytöstä sen äidille merkityn äitiysvapaan jälkeen (ja tietyistä syistä se on ihan viisasta korvamerkitä synnyttävälle äidille). Parannus nykymalliin voisi toki olla vanhempainvapaan ansiosidonnaisen osan jatkaminen, kuitenkin siten, että perheillä säilyisi mahdollisuus päättää lasten hoitojärjestelyistä. 

Tämä 5+5+5-malli on varmaan näppärä vaihtoehto säännöllisessä päivätyössä oleville mutta siinä ei välttämättä tule huomioiduksi kovin hyvin, että on perheitä joissa korvamerkityn osuuden käyttöön vaikuttaa mm. työllisyystilanne. 3-vuorotyö ja kotona pieni lapsi voi olla hankala yhdistelmä. Jos toisella vanhemmalla on säännöllinen päivätyö niin sukupuolesta riippumatta voi olla yksinkertaisempaa, että perhevapailla on 3-vuorotyötä tekevä. Voi olla, että edes kotihoidontuesta tulevalla joustolla 5+5+5-malli ei sovellu perheille, joissa toinen vanhempi on kuntoutuksessa, opiskelee, on yrittäjä jne. 

Itse kannattaisin nykymallia, joka sallii valinnan mahdollisuuden hyvin. Kaikin mokomin vanhempainrahakautta saa kyllä pidentää!

Käyttäjä28944
Liittynyt9.6.2019

Millä tavalla näet, että huonompi?

Vanha malli: 4kk äidille, 2kk isälle ja 6kk jaettavaksi = 12kk, josta äiti voi käyttää 10kk

Uusi malli: 5kk äidille, 5kk isälle ja 5kk jaettavaksi = 15kk, josta äiti voi käyttää 10kk

alliesteri83
11/24 | 

ottaisin vielä vähän mallia länsinaspurista, jossa vanhempainvapaa päivät ovat käytössä siihen asti kun lapsi lopettaa ekan kouluvuoden.

Käyttäjä28944
Liittynyt9.6.2019
12/24 | 

Vanha malli = 4kk äidille, 2kk isälle, 6kk jaettavaa eli 12kk:sta äiti voi käyttää 10kk

Uusi malli = 5kk äidille, 5kk isälle, 5kk jaettavaa eli 15kk:sta äiti voi käyttää 10kk

Miten ihmeessä isien mahdollisuuksien parantaminen voi kenenkään mielestä on olla huono juttu!

Ihmeissään
13/24 | 

"Kiitos ei. Mun lapsista yksikään ei olisi pärjännyt isin kanssa 5 kk iästä"
Mulla alkoi jostain syystä naurattaan tää, sillä ihan periaatteesta ois kannattanut kokeilla (ei välttämättä noin pienestä mutta anyway). Luonnonvalinta karsii isäksi sopimattoman hyvin nopeaa niin ei tulis noin huonolle isävalinnalle synnytettyä enempää lapsia!
Näistä kommenteista tulee mieleen väistämättä että millaisia vätyksiä kommentoijien miehet ovat? Itse olen halunnut lapsille parhaan mahdollisen ISÄN eli sellaisen joka on heille isä alusta loppuun saakka, ei vain tilipäivinä.
Kaikenkaikkiaan uudistus on aivan loistava, harmi että oma lapsiparvi täys jo.

Vierailija
14/24 | 

Hei!

Pakko myöntää, että olen vähän pettynyt tähän postaukseen. Huumori on hyvä väline, mutta se, että mallin vastustajista tehdään jotain lukutaidottomia urpoja, on tuskin kovin hedelmällistä keskustelulle. Samalla tekstistä tulee sellainen olo, ettet ole hirveästi perehtynyt niihin vastustaviin kommentteihin, jossa oikeasti tiedetään, mistä puhutaan. Voin hyvin olla väärässä.

Nro 10 kirjoitti erittäin hyvin! Itse en mielelläni vertaile uutta mallia nykyiseen. Nykyisessä on ongelmansa ja siihen tarvitaan muutos, mutta onko 5+5+5-malli se paras vaihtoehto? En usko, vaikka täydellistä tuskin muutenkaan on.

Tämä malli tosiaan mielestäni asettaa perheet tasa-arvoiseen asemaan. Kaikissa perheissä ihan oikeasti toinen vanhempi ei voi jäädä kotiin noin pitkäksi aikaa, esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia. Tällainen tilanne voi olla, jos toinen on työtön tai opiskelija. Myös yrittäjän voi olla haasteellista pistää pulju kiinni lähes puoleksi vuodeksi, oli sitten kyseessä nainen tai mies.

Toki tällöin perhe voi vain jättää viimeisen 5 kk käyttämättä. Tällöin he joko laittavat lapsen (kenties vastentahtoisesti) jo melko nuorena päiväkotiin tai vanhempi jää kotihoidontuelle, jolloin perheen tulotaso tippuu. Kaikissa perheissä isä/äiti ei halua olla pitkään kotona, mutta toinen haluaa. Tällaista perheen omaa tahtoa pitäisi mielestäni pystyä toteuttamaan ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti perheen toimeentuloon tai mahdollisuuksiin hoitaa lasta kotona.

Toivon todella, että luet kommenttini ajatuksella. Aurinkoista kesää ja ihanaa juhannusta sinulle ja perheellesi!

- H

Käyttäjä15041
Liittynyt26.6.2018
15/24 | 

Toki tällöin perhe voi vain jättää viimeisen 5 kk käyttämättä. Tällöin he joko laittavat lapsen (kenties vastentahtoisesti) jo melko nuorena päiväkotiin tai vanhempi jää kotihoidontuelle, jolloin perheen tulotaso tippuu. Kaikissa perheissä isä/äiti ei halua olla pitkään kotona, mutta toinen haluaa. Tällaista perheen omaa tahtoa pitäisi mielestäni pystyä toteuttamaan ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti perheen toimeentuloon tai mahdollisuuksiin hoitaa lasta kotona.

Toivon todella, että luet kommenttini ajatuksella. Aurinkoista kesää ja ihanaa juhannusta sinulle ja perheellesi!

- H[/quote]

Selitätkö vielä, miten nykymalli parantaa tällaisen perheen tulotasoa? Mikä nykymallissa mahdollistaa paremmin perheen oman päätöksen hoitaa lasta kotona?

Vierailija
16/24 | 

Täsaähän on.ihan sama tilanne kuin nykyäänkin, paitsi että.kotonaa saa olla vanhempainrahalla kuukauden pidempään, ja jäädä vasta sitten kotihoidontuelle... jos toinen ei voi.osuuttaan käyttää. Mikään ei siis muuti, nii mikähän tämä kohu on.

Vierailija
17/24 | 

Käyttäjä 1504, kuten sanoin aluksi, ei tätä mielestäni kannata vertailla nykyiseen malliin vaan itse mietin tätä mallina ylipäätänsä. Kun uudistus kerran tehdään, kannattaisi se mielestäni tehdä mahdollisimman hyvin. Jos verrataan vain nykymalliin, onhan tämä uusi parempi. Kuitenkin perheet ovat niin valtavan erilaisia, että mielestäni vanhempien pitäisi saada valita jako ihan itse. Toki siitä olen samaa mieltä, että isien kotiinjäämistä on hyvä normalisoida! Toivoisin vain, että tämä tehtäisiin toisin tavoin.

Täytyy myös huomauttaa, että kyllähän isä nytkin voi käyttää vanhempainvapaata, mikäli haluaa ja että isäkin voi jäädä kotihoidontuelle. Sinänsä kukaam ei ole isiä tähän asti estänyt sitä tekemästä, vaikka varmastikin monilla miehillä siihen on naisia suurempi kynnys.

Jotkut äidit kokevat syyllisyyttä, jos haluavat palata töihin aikaisin. Koen uudem mallin riskinä, että vastaava syyllistyminen tulee tutuksi isillekin, jos he eivät kotiin haluaisikaan jäädä, mutta osuuttaan ei voi myöskääm antaa kumppanille.

Huomasin myös kämmin omassa tekstissäni. Piti tietenkin kirjoittaa, että minun mielestäni malli lisää perheiden välistä epätasa-arvoa.

Ei tämä malli ole niin paha kuin ensin ajattelin. Silti harmittaa tuo, ettei perheiden anneta valita 15 kuukauden jakoa itse. Varsinkin,kun tähän yhteyteen liittää sen, kuinka nykyään välillä tuntuu olevan kiire saada kotiäidit pian töihin...

-H

Vierailija
18/24 | 

Kiitos tästä postauksesta. En oo vielä nähnyt yhtään järkevää kommenttia tätä vastaan. No juu toki jos toinen vanhempi ei millään voi olla pois töistä 5kk (tai edes lyhyempää aikaa), joutuu jättämään osan vapaista käyttämättä, mutta kyllä tämä on ihan valintakysymys perheelle. Ei se kaikille naisillekaan ole helppoa jäädä pois töistä ja naisyrittäjiäkin on paljon, se on vaan pakko järjestää ja järjestyy kyllä isilläkin ihan samalla lailla jos tahtoa riittää. Ja kyllä isä pärjää sen 10kk ikäisen lapsen kanssa kotona hienosti, nykymallilla moni vauva joutuu pärjäämään päiväkodissa sen ikäisenä. Jos ei pärjää niin sellaisen miehen ehkä kannattais jättää lapset hankkimatta...

Samanarvoisuutta etsimässä
19/24 | 

Nyt on pakko kommentoida. Kaiken kaikkiaan perhevapaiden pidentäminen on hieno asia. Myös isien kotiin jääminen on mahtavaa ja isät pärjäät lastensa kanssa varmasti hienosti. Mutta pienyrittäjän puolisona näen tässä epäkohdan.
Aiemmin mainittiin, että voi yrittäjä olla kotona, jos haluaa. Totta, mutta miten yritys toiminta voi 5kk:n jälkeen? Entä jos yrittäjä työllistää muita? Ei voi työntekijälle sanoa, että hei nyt on niin, että meillä on vauva ja sulla ei ole töitä puoleen vuoteen. Sijaisen palkkaaminen on kallista ja perehdytyksen kannalta pitäisi sijainen palkata minimissään 6kk:n ajaksi, jotta yritys pyörisi ja sen työntekijät saisivat leipänsä.
Eli kaikkien perheiden kohdalla kotiin jääminen ei ole niin selkeää. Oma mieheni olisi riemusta kiljuen jäänyt kotiin ja omaa jaksamistani olisi tukenut käydä välillä töissä.
Uudistus on hyvä ja oikeaan suuntaan, mutta harmittaa kun sanotaan, että asiat on tahtotilasta kiinni. Yrittäjien sosiaaliturva on muutenkin huono, joten ei tämä siihen paljon parannusta tuo.
Kaiken kaikkiaan isyysvapaat ovat hieno asia ja isät täysin kykeneväisiä vanhempia. Jopa yrittäjä mies osaa huolehtia lapsistaan ihan itse, vaikka ei isyysvapaita täysimääräisesti nauttinutkaan. ;)

Kotiäiti88 ja koti-isä86
20/24 | 

Porukka selvästi ajattelee, että tämänhetkisessä mallissa 10kk on äidille ja 2kk isälle. Tällä jaollahan sen SAA HALUTESSAAN pitää jatkossakin. Erona vain, että isille on vielä omia kuukausia lisäksi, ennen kuin kenenkään tarvitsee siirtyä kotihoidontuelle.
Kummallista vauhkoamista kun todellisuudessa mikään ei nykytilanteesta muutu. Paitsi niiden perheiden asema, jossa molemmat vanhemmat haluavat olla kotona mahd paljon, mutta se ei ehkä ole taloudellisesti ollut mahdollista.

Ande
21/24 | 

Isillähän on jo nykymallissa mahdollisuus jäädä kotiin jopa 8 kuukaudeksi, mutta aika vähän tätä mahdollisuutta käytetään. Syitä on varmasti monia, mutta uskon että suurin syy on etteivät miehet halua jäädä kotiin pienen lapsen kanssa -en ole tavannut (tai edes kuullut) yhtäkään isää, joka olisi halunnut jäädä lasten kanssa kotiin, muttei voinut koska systeemi ei sallinut (tai lapsen äiti suostunut). Näin ollen en usko että tämä muutos tulee oikeasti muuttamaan yhtään mitään käytännössä, eikä se sinänsä ole muutos huonompaan suuntaan.

Tässä perhevapaauudistuskeskustelussa mua harmittaa eniten se, että tämä keskustelu on jättänyt varjoonsa oikeasti tarpeelliset ja aidosti tasa-arvoa lisäävät muutostarpeet kuten kotivuosilta kertyvän eläkkeen tai osa-aikatyön mahdollisuuksien parantamisen. Näistä em parantaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa (kun äidit kuitenkin kotona enimmäkseen ovat) ja jm toisi oikeasti kotiäitejä nopeammin takaisin työelämään kuin mitä nyt ehdotetut muutokset tulevat tekemään.

Hilma84
22/24 | 

Kommentoin vähän jälkijunassa mutta tätä keskustelua on huvittavaa seurata täältä naapurimaasta 😊 Asun siis Norjassa ja meille syntyi kesäkuussa lapsi. Täällä vapaat menevät niin että voi valita onko vapaalla 49 viikkoa 100 prosentin palkalla vai 59 viikkoa 80 prosentin palkalla. Lyhyempään pätkään isälle on merkitty 15 viikkoa vapaita ja pidempään 19 viikkoa. Me valitsimme 59 viikkoa, mikä tarkoittaa että minä menen maaliskuun lopussa töihin ja isä jatkaa siitä omia vapaitaan. Onko Norjassa siis huomattavasti traumatisoituneempia lapsia kuin Suomessa koska isät ovat kotona? Miten täällä 75 % isistä "pystyy jäämään" kotiin niin pitkäksi aikaa (valtion tavoitteena on muuten nostaa luku yli 80 %)? Kyse on arvovalinnasta. Isät nähdään yhtä tasa - arvoisina vanhempina kuin äiditkin ja tämä näkyy kaikessa. Isät osallistuvat yhtä lailla niin päiväkotien palavereihin kuin kaverisynttäreillekin. Minua lähinnä ärsyttää lukea huonoa argumentointia siitä, miksi isät eivät voi jäädä kotiin. "Koska ei ne voi olla töistä poissa niin pitkää aikaa"
"Eriarvoistaa yrittäjäperheitä" Öö, eikö naisissakin ole yrittäjiä ja he kuitenkin voivat jäädä kotiin?
"Miehillä on parempi palkka" Tämä asia ei ainakaan korjaudu jos jatketaan samaan malliin. Ja eikös tässä uudistuksessa isä saa saman palkan olipa kotona tai töissä?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaappiin oli ilmestynyt tiikeri. Kuva: Koti-iskä88

Ovatko lapset värittäneet teillä muuallekin kuin värityskirjojen viivojen sisäpuolelle? Esimerkiksi seinään, kaapin oveen tai sohvan tyynyihin? Meillä pienet Picassot ovat kerenneet maalaamaan täginsä, niin keittiön kaappeihin kuin auton kylkeenkin. Olen pohtinut paljon omia reaktioitani näihin tilanteisiin suhtautumisessa.

Beibsi on harjoitellut viime aikoina kirjoittamaan omaa nimeään paperille. Hän on erityisen onnellinen ja ylpeä tästä uudesta taidostaan ja selkeästi innostunut kirjoittamisesta. Eräänä päivänä olin kiinnittämässä lapsia turvavöihin. Sillä välin, kun laitoin Minibeibsin autoon, päätti Beibsi kirjoittaa pesua kaipaavan auton kylkeen sormella oman nimensä. Ilmeisesti minulla kesti toimissani niin kauan, että hän päätti myös piirtää oman kuvansa nimikirjoituksen viereen.

Nyt tullaan kuitenkin pulmaan, miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia?

Tämän huomatessani, en tietenkään ollut asiasta iloinen. Nyt tullaan kuitenkin pulmaan miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? Lapsi on tehnyt väärin, mutta ei sitä ymmärrä ja on ylpeä uudesta taidostaan. Tekisi mieli läksyttää ja torua lasta, mutta samalla lyttäisin, nolaisin ja häpäisisin uudesta taidostaan innostuneen lapsen täysin. Pahimmillaan into uuteen taitoon lopahtaisi siihen.

Tässä kyseisessä tapauksessa huutamisen/lyttäämisen/häpäisyn sijaan kävimme läpi, mihin omia nimmareita saa kirjoitella ja mihin ei. Into kirjoittamiseen säilyi. Autoon ei ole enää kirjoiteltu, vaikka auto on edelleen jatkuvasti likainen. Lisäksi kehuin lasta hänen kirjoitustaidoistaan.

Pitääkö lapselle huutaa jos hän piirtää tussilla seinään tai sormella likaisen auton kylkeen? Mielestäni ei. Vaikka ei zen-tyyppinen rauhallinen palautteen antaminen aina helppoa ole, enkä siinä aina onnistu. Yritystä kuitenkin on.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Koti-iskä88 (@koti_iska88official) jakama julkaisu


Kirjoittajan pitäisi pestä autoaan useammin. Dadmobilen matkaa ja automaalauksia voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Tuttu oli nuorena kirjoittanut nimensä kerrostalon rappukäytävän seinään. Sen verran erilainen nimi että syyllinen löytyi heti. 🤭

Vierailija
3/4 | 

Aiheellinen pohdinta, olen itse miettinyt vastaavia asioita peilaten omaan lapsuuteen joka tuntuu näin jälkeenpäin kohtuuttoman ankaralta. Sitä huudon ja metelin määrää kun teki jotain luvatonta, esim. kiroiluun suhtauduttiin kodissani jotenkin todella voimakkaasti. Tai sotkun aiheuttamiseen. Oli meillä myös tukistamista ja korvapuusteja silloin tällöin. Eikä tästä ole 90-lukua kauempaa.

Oman lapsen kanssa tulee oltua toivottavasti maltillisempi. Eihän se seinään piirtely kiva juttu ole mutta eipä siihen maailma kaadu. Rajat täytyy toki olla, mutta niistäkin voi pitää kiinni ilman agressiota ja häpeää.

Vierailija
4/4 | 

Kyllä ihan varmasti suutun jos tussilla piirretään seinään tai vaikka tapettiin mistä sitä ei todellakaan saa irti! Kyllä esim jo 4-vuotias ymmärtää asian ja mielestäni se on osa kasvattamista ja oman kodin kunnioitusta. Ja tasan hinkkaa sen myös itse irti!
Likainen auto ja siihen sormella piirtely vastaa mielestäni taas samaa asiaa kuin hiekkaan piirtely, ei hetkauta. Kivellä autoon piirtely onkin sitten eri asia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen vanhemmuuden aikana vastaillut moniin visaisiin kysymyksiin. Olen selvittänyt esimerkiksi miksi paloauto on punainen, miksi makaronissa on reikä ja miksi kassajonossa edellä olevalla sedällä on iso maha.

Tämä kysymys tuli kuitenkin yllättäen ja aika paljon aikaisemmin, kuin olin ajatellut.

Kuva: Koti-iskä88
Kuva: Koti-iskä88"Isi, miten sun siemen meni äidin masuun?"

Ensiksi yritin kertoa, "Ei, äidin masussa ei ole nyt siementä"

Beibsi päätti tarkentaa kysymystä "Sit siitä tuli minä".

Tässä vaiheessa huomasin olevani tilanteessa jota olen kauhulla odottanut; tämä on nyt se "kukkia ja mehiläisiä" -keskustelu!

"Isi laittoi sen siemenen äidin masuun"

Tämä aihe tuntuu olevan nyt kiinnostava meidän 4-vuotiaalla. Onneksi olimme sattumalta lainanneet kirjastosta lasten tietokirjan jossa vauvantekoa käsitellään, ei nimittäin ole ihan helpointa selittää miten se siittiö muuttuu vauvaksi.

Kerro asteikolla 1-10 kuinka kiusallisia hetkiä sinulla on ollut selittää, kuinka siittiö kulkee pippelistä pimpin kautta masuun?

Kirjoittaja on usein solmussa erilaisten kysymysten kanssa. Selviytymistä voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Mun poika on itse päätellyt asiaa pitkäjänteisesti, kun oon johdattelevia vastauksia antanut ja kysynyt miten hän itse ajattelee sen käyvän...
2-vuotiaana: "Pitää olla tosi pieni, että mahtuu äitin suuhun. Koska äitin mahassa ei ole ovea, niin pitää mennä suun kautta, niinku ruoka menee."
Nyt 5-vuotiaana on päästy jo enemmän yksityiskohtiin: "Sit ku on aikuinen, ni ne pussit siinä pippelin alla halkee ja ne siemenet pääsee sieltä pois. Sit pitää sillon istua naisen päälle, ni se nainen saa otettua ne siemenet suuhun ja nielasee ne. Sit se juo paljon vettä, ja ne siemenet alkaa kasvaa ja kasvaa ja kasvaa. Ja sit se vauva tulee sielt suusta ulos."
Muistutin mitä kautta se vauva syntyy, ja jään odottamaan seuraavaa teoriaa 😁

Ei-ihan-kotiäiti88
2/5 | 

Täysin aiheeseen liittymättä, mutta koska tämän mainion vertaistukiohjelman pariin löysin vasta tänään niin töräytän kommenttini tähän (diktaattori kaksveeltä opittu taktiikka, ällös sanojasi säästele ajasta ja paikasta riippumatta). Kiitos! Tämän takia tosin nukkumaanmenoprosessi on jo yliajalla ja aamulla itkettää, mutta elän noin viisi vuotta pidempään illan naurujen ansiosta (vai kompensoituuko se kun itkee sisäisesti kun päivän viettää uhmaikäisen seurassa?). Jatka samaa rataa, saatan sittenkin selvitä tästä uhmaikävaiheesta hengissä tämän ansiosta.

Vierailija
3/5 | 

Kerroin neli- viisivuotiaalle, että isi pystyy laittamaan pippelillä siemenen äidin masuun pimpin kautta. Siellä on äidin oma vauvansiemen, ja kun ne yhdistyvät, siitä alkaa kasvaa vauva. Joka sitten syntyy pimpistä ulos. Näinhän asia on, eikä siinä ole mitään outoa, rumaa tai kamalaa. Sen voi selittää lapsen ikätason mukaisesti.

Vierailija
4/5 | 

Olen raskaana ja tällä hetkellä meidän tytölle on olennaisinta selvittää, että miten, milloin ja kuinka vauva tulee sieltä pois. Viime viikon pohdinnat: "äiti, jos mäkin tulin pimpistä ulos..." "niin?" "... Niin tuliko mulla silloin karvoja suuhun?"...Öööööääämmm:D

Vierailija
5/5 | 

Eipä se oo ollut vaikeaa, täällä on pienenä jo nähty miten eläimet lisääntyy, niin eipä oo kysymyksiä kuulunut, vissiin ovat tajunneet 😂😆

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat