Kirjoitukset avainsanalla Vanhemmuus

Oletko koskaan kuullut isän kertomaa synnytystarinaa? En minäkään. Kirjoittaessa kirjaani Pätkäöiden sankarit jätin synnytyskertomuksen kirjoittamisen kirjoitusprojektin viimeisiin hetkiin. Välttelin sitä, koska en halunnut palata esikoiseni synnytyksessä hetkiin. Luulen kuitenkin, että oli lopulta todella hyvä käsitellä synnytystä uudestaan. Tässä synnytyskertomukseni kirjasta: 

Synnytyskertomuksia on varmasti yhtä paljon kuin on synnytyksiäkin. Minulla synnytyskertomuksia on kaksi. Miehen synnytyskertomuksia ei usein kuule ja ihan ymmärrettävistä syistä; miehet ovat synnytyksessä enemmän sivustaseuraajan roolissa. Vaikka fyysinen työ on synnytyksessä yksin naisen harteilla, henkisesti synnytys kuormittaa molempia vanhempia. Omalla kohdallani olen kokenut synnytyksien aikana suurta huolta, pelkoa sekä epätoivoa siitä, etten voi itse tehdä mitään auttaakseni toista. Toisaalta olen kokenut myös ylpeyttä puolisostani, iloa ja rakkautta. Raskaus ja synnytys on yhteinen matka, vaikka isä onkin enemmän pelkääjän paikalla.

Beibsi sylissä. Kuva: Koti-iskä88
Beibsi sylissä. Kuva: Koti-iskä88


Molempien lasteni synnytykset alkoivat keskellä yötä. Ensimmäisen raskauden kohdalla lähdimme saman tien sairaalaan, koska mielessäni vilisivät jo kuvat kotisynnytyksestä tai vähintään tienvarressa synnyttämisestä. Varman päälle pelaten lähdimme tarkistamaan tilanteen. Jälkeenpäin ajatellen kiirettä ei ollut, sillä tästä hetkestä meni vielä vuorokausi ensirääkäisyyn. Toisen synnytyksen käynnistyessä asiat olivat jo tutumpia, mutta uutena mietittävänä oli, mihin esikoisen sijoittaa synnytyksen ajaksi. Tässä tilanteessa pelastajina toimivat isovanhemmat.

Kaikki tiet vievät synnärille
- Lapsiperheiden sananlaskut

Synnytys ei siis edennyt kohdallamme ensimmäisellä eikä toisellakaan kerralla yhtä vauhdikkaasti kuin elokuvissa. Synnytyssalissa olo tuntui välillä epätoivoiselta ja turhauttavalta, koska tuntui etten pystynyt auttamaan puolisoani mitenkään. Varsinkin, kun kivut olivat silminnähden kovat. Tässä vaiheessa kannustaminen, kuunteleminen ja tukena oleminen tuntuivat olevan ainoita tehtäviä mitä voin tehdä. Onneksi kätilö sentään antoi minulle tärkeitä tehtäviä, kuten ”Voisitko täyttää vesilasin?” ja ”Hakisitko pyyhkeen?”, jotta tunsin itseni edes hieman hyödylliseksi.

Synnytykset kuitenkin etenivät jatkuvasti, tavalla tai toisella. Esikoisen synnytyksessä salissa vallitsi odottava ja positiivinen tunnelma, mutta loppuvaiheessa jokin muuttui. Synnytyssalin tunnelma vaihtui äkisti, ja yhtäkkiä huone oli täynnä kätilöitä ja lääkäreitä. Loppusynnytyksen päällimmäiset tunteet olivat huoli, pelko ja epätietoisuus sekä puolison että vauvan puolesta.

Miksi se ei itke?

Erinäisten vaiheiden jälkeen vauva lopulta syntyi. Kätilö otti pienen vauvan syliinsä. Vauva makasi täysin liikkumatta kätilön käsivarsilla. Elämäni pisimmät sekunnit kuluivat ja päässä alkoi huimata. Ajatuksissa jyskytti vain ajatus ”Miksi se ei itke? Mikä on vialla?”. Lopulta rääkäisy kajahti ilmoille ja suuri huojennus valtasi minut ja puolisoni.

Olin jo valmistautunut suuriin tehtäviini, napanuoran leikkaamiseen ja vauvan kylvettämiseen, mutta ne saivat jäädä toiseen kertaan, sillä synnytyssalissa tunnelma oli edelleen huolestunut. Kätilöt keskittyivät tehtäväänsä ja kiidättivät vauvan teho-osastolle. Puolisoni jäi synnytyssaliin ja minä riensin huolestuneena vauvan perässä teholle.

Vanhemmuuden vastuu ja huoli iskivät päälle jo elämän ensi hetkillä. Mikään ei mennyt niin kuin olimme suunnitelleet, mutta onneksi huolet hälvenivät teho-osastolla. Siellä selvisi, että hätää ei ole ja sain pienen tyttäreni ensi kertaa syliini. Tuntien ajan jatkunut tunnemyrsky pään sisällä alkoi rauhoittua, kun katselin pientä ja sinnikästä esikoistani. Yhtä vahva ja sinnikäs hän on tänäkin päivänä.

Kuva: Koti-iskä88
Kuva: Koti-iskä88


Toisen lapsen syntymä oli kohdallamme rauhallisempi kokemus. Kaikki sujui hyvin ja muistan miettineeni, että näinkö vähällä määrällä henkilökuntaa synnytykset oikeasti hoituvat. Olin jälleen varautunut napanuoran leikkaamiseen ja tällä kertaa sainkin leikkurit käteeni. Tämä taisi olla minulle synnytyksen shokeeraavin hetki, koska en muista siitä yhtään mitään.

Kirjoittaja on selvinnyt raskausajasta, synnytyksestä ja vauvavuosista. Nyt hän on uhmaikäisten koettelema. Hänen pärjäämistään voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (4)

Pari juttua
2/4 | 

Alaselkää voi hieroa. Se auttaa kun on kovia supistuksia. Synnytysasento on joskus kivuttomampi kontillaan. Tulevan äidin ois hyvä kuunnella itseään ja mennä sellaseen asentoon joka tuntuu hyvältä.

Mies kuskina
3/4 | 

Mun puoliso oli varautunut lukemalla netistä miten auttaa minua synnytyksessä. Hän opetteli akupistehierontoja mm. Ja joka supistuksella hän hieroi akupisteitäni ja lauloi synnytyslaulua kanssani, jotta pääsin oikein matalaan ääneen. Synnytin ilman lääkkeitä, sillä puolisoni teki synnytyksen eteen niin paljon. Se oli tiimityötä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lissabon lasten vauhdilla. Kuva: Koti-iskä88
Lissabon lasten vauhdilla. Kuva: Koti-iskä88


Vietimme syyskuussa vajaan viikon loman ihastuttavan Lissabonin lämmössä. Kohde mietitytti aluksi, sillä olin lukenut, ettei kukkulaisen kaupungin kapeilla kujilla rattailla pääsisi mihinkään. Mietimmekin aluksi jättävämme rattaat kokonaan pois ja pärjäävämme pelkällä kantorepulla. ONNEKSI otimme kuitenkin vanhat suuripyöräiset rattaat mukaan ja niillähän rullasi oikein mukavasti joka puolella kaupunkia (okei myönnetään, muutamat rappuset kantelin rattaita ylös). 

 Kuva: Koti-iskä88
Kuva: Koti-iskä88Lissabon paljastui mainioksi kohteeksi lasten kanssa! Seuraavaksi luettelenkin muutamia vinkkejä mitä koko perheen kanssa voi Lissabonissa tehdä. Meillä oli matkassa 3 ja 4-vuotiaat beibsit.

Kuva: Koti-iskä88
Kuva: Koti-iskä88Oceanario de Lisboa
Oceanario de Lisboa on VALTAVA merimaailma jossa riittää ihmeteltävää niin pienelle kuin isommallekin. Akvaarion keskellä on suuri allas, jota voi tutkailla kahdesta kerroksesta. Hait kaarsivat sen verran uhkaavasti lasin vierestä, että Beibsit lopettivat Baby sharkin laulamisen hetkeksi. Merimaailmassa oli otettu merien suojelu huomioon näyttelyissä sekä museokaupassa. Tämä oli ehdottomasti hintansa väärti.

Aikuiset 17 €, lapset 11 €, alle 3-vuotiaat veloituksetta.

Baby shark to do do do do doo. Kuva: Koti-iskä88
Baby shark to do do do do doo. Kuva: Koti-iskä88Teleferico de Lisboa
Aivan Ocenario de Lisboan vieressä on vaijerihissi, joka kuljettaa kyytiläiset rantaviivaa pitkin edestakaisin. Lapset löysivät reilun vartin matkan aikana paljon ihmeteltävää mm. meduusoja, jalkapallostadionin, valtavan kissataideteoksen, kaloja sekä tietysti vastaan tulevia kyytiläisiä. Edestakainen lysti maksoi aikuisilta 6 €, 4-12v 4 € ja alle 3-vuotiaat ilmaiseksi.

Sopivan jännittävää. Kuva: Koti-iskä88
Sopivan jännittävää. Kuva: Koti-iskä88


MAAT
MAAT modernin taiteen museoon osui erittäin mielenkiintoiset ja osallistavat näyttelyt, joissa pääsimme sisään pelien maailmaan. Erityisesti suosittelen MAATin vieressä olevaa vanhaa sähkölaitosta, johon pääsee samalla lipulla. Vanha sähkölaitos on jo vaikuttava sinänsä ja näyttelyssä pääsee tutustumaan miten sähkö syntyy ja tekemään itse sähköä. Tämä nousi yhdeksi lasten suosikkipaikaksi.
Aikuiset 9 €, lapset ilmaiseksi

MAATin katolla. Kuva: Koti-iskä88
MAATin katolla. Kuva: Koti-iskä88Sähköä ilmassa. Kuva: Koti-iskä88
Sähköä ilmassa. Kuva: Koti-iskä88


LXfactory
”Vähän niin kuin Kaapelitehdas mutta täällä tapahtuu”. LxFactoryn tiiviillä alueella on kymmenittäin ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja. Trendikäs alue johon kannattaa suunnata nälkäisenä!
Alue on ilmainen, LxFactory nettisivut

LxFactory. Kuva: Koti-iskä88
LxFactory. Kuva: Koti-iskä88


Vanha kaupunki
Alfama eli vanha kaupunki on mäkinen, sokkeloinen ja todella kaunis. Alueelta löytyy useampikin upea näköalapaikka. Me kiipesimme Miradouro da Graçalle ja se oli jokaisen hikipisaran veroista. Tänne suosittelen kipuamaan auringonlaskun aikaan.

Kuva: Koti-iskä88
Kuva: Koti-iskä88Alfama. Kuva: Koti-iskä88
Alfama. Kuva: Koti-iskä88


Älä tee:
Lissabonissa kulkee useita vanhoja raitiovaunulinjoja. Tunnetuin näistä on linja 28. Niin tunnettu, että ihmiset jonottavat pieneen raitiovaunuun tunteja. Älä tuhlaa aikaasi jonottamiseen täyteen ahdettuun raitiovaunuun. Lähde mieluummin seikkailemaan vailla määränpäätä Lissabonin tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin.

Majoitus
Majoituimme AirBnB asunnossa, joka valikoitui lopulta kahdesta syystä. 1. Sijainti. 2. Upea näköala.
Tosin jotta näköalaa pääsi ihastelemaan niin piti kiivetä rappusia pitkin viidenteen kerrokseen, mutta se oli sen arvoista. Tästä pääset tutustumaan Veran AirBnB asuntoon. Suosittelen.
Hinta: 124€/vrk

Mukava kaksio mainiolla sijainnilla. Kuva: Koti-iskä88
Mukava kaksio mainiolla sijainnilla. Kuva: Koti-iskä88Näkymä Airbnb-asunnon ikkunasta. Kuva: Koti-iskä88
Näkymä Airbnb-asunnon ikkunasta. Kuva: Koti-iskä88


Lissabon sykähdytti tunnelmallaan, ystävällisyydellään ja lämmöllään. Tänne pitää päästä joskus uudestaan.

Mihin haluaisit suunnata seuraavaksi?

Kirjoittaja tykkää matkustaa perheen kanssa. Se ei ole aina helppoa, mutta aina sen arvoista. Tulevat reissut näet ekana Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Lissabonissa suosittelen myös eläintarhaa! Ihana viidskkomainen zoo. Lapsesta oli hauskaa nähdä delfiini show ja alueen yllä oli vaijerihissirata. Lissabonin lähellä on upea cascais jahieman pidemmãn junamatka päässä sintra upeine puistoineen ja linnoineen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Syyllisyys. Kuva: Koti-iskä88

Vanhemmuuden myötä elämään tulee monta upeaa asiaa. Vanhemmuus ei kuitenkaan ole pelkkää legojen päällä tanssimista, sillä valitettavasti vanhemmuuden mukana tulee useita haittavaikutuksia. Vanhemmuuden haittavaikutukset voivat olla eriasteisia – joillakin ne voivat ilmetä vahvoina, toisilla taas lievempinä.

Tässä osassa paneudumme vanhemmuuden haittavaikutukseen, jota itse usein poden. Tämä haittavaikutus on kavala ja tuntuu vaanivan ikään kuin taustalla jatkuvasti. Tämä vanhemmuuden haittavaikutus on nimeltään syyllisyys.

Miten haittavaikutus ilmenee?
Syyllisyys ilmenee esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:
- Ajatukseni harhailee lapsen kertoessa innoissaan esim Ryhmä Hau – sarjan viimeisemmistä käänteistä.
- Olen uppoutunut tuijottamaan kännykkää vaikka lapset haluaisivat leikkiä kanssani.
- Olen viemässä lapsia päiväkotiin ja olen unohtanut, että on pehmolelujen lääkärintarkastuspäivä.
- Olen viemässä lapsia päiväkotiin ja huomaan työpaikan pihassa, että olen unohtanut jättää heidät sinne.
- Sohvan vetovoima on suurempi kuin imurin varren vetovoima.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Koti-iskä88 (@koti_iska88official) jakama julkaisu


Miltä haittavaikutus tuntuu?
Kun syyllisyys yhtäkkiä huomauttaa, ”hei jätkä, sä voisit olla parempi” , fiilis on kamala. Tunne siitä että on toiminut jotenkin väärin voi kalvaa pahemmin kuin olisi tarpeen. Kaikenlaiset häpeän ja moraalittomuuden tunteet voi kuitenkin yrittää ajatella normaaleiksi ihmisluontoon kuuluviksi. Joskus tunteille löytyy ihan järkevät syyt ja silloin voi yrittää muuttaa toimintaansa. Ja kannattaa muistaa, jos ihminen ei tuntisi syyllisyyttä mistään, hän olisi hyvin itsekeskeinen. Syyllisyydentunto kun liittyy usein muiden huomioon ottamiseen tai oikeastaan huomiotta jättämiseen.

Miten menetellä haittavaikutuksen suhteen?
En ole päässyt itse oireista eroon, mutta olen oppinut elämään syyllisyyden kanssa. Jokainen vanhempi haluaa varmasti olla hyvä vanhempi ja syyllisyys on tietyssä määrin täysin terveellistä. Miten muka pystyisi kehittymään paremmaksi, jos ei tuntisi mistään syyllisyyttä?

Onko sinulla esiintynyt tätä vanhemmuuden haittavaikutusta?

Kirjoittaja on syyllistynyt potemaan tätä haittavaikutusta enemmän kuin tarpeen. Riman alituksia voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Todellakin on ja minulla on jo ikää melkein 60 vuotta ja silti tuo tunne yllättää vieläkin...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nyt sitä saa! Kuva: Koti-iskä88

Piti ihan googlata mitä kirjajulkkareissa pitäisi tapahtua. Pari blogikirjoitusta aiheesta avattuani päätin sulkea sivut ja tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. 

Koska kirja on vanhempien selviytymisopas, niin myös julkkareiden pitää sopia teemaan. Paikaksi valikoitui itselleni ja Beibseille tärkeäksi paikaksi muodostunut Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX. Ohjelmana Pätkäöiden sankarit - maalaustyöpaja sekä ruuhkavuosidisco, jossa meno yltyi pienimmillä juhlijoilla vähintäänkin villiksi!

Kirjajuhlissa oli lämmin tunnelma. Kuva: Koti-iskä88

Juhlista jäi lämmin ja kiitollinen fiilis. Paljon hyviä ystäviä ja todellisia pätkäöiden sankareita oli saapunut paikalle. Mieleen jäi erityisesti hauskat lahjat, joille olen naureskellut jälkeen päin. Mainittakoon esimerkiksi erään pienen taiteilijan tekemä tulkinta Pätkäöiden sankarit- kirjan kannesta. Lisäksi omat vanhempani toivat arkistojen kätköistä yli 20 vuotta vanhan "kirjan", jonka olin lapsena tehnyt. Ilmeisesti kirjan kirjoittaminen on ollut tähtäimessä jo pidemmän aikaa!?

Nuoren taiteilijan näkemys kirjan kannesta. Kuva: Koti-iskä88

Odottavan aika on pitkä. Kuva: Koti-iskä88

Matka tähän pisteeseen oli itselle melkoinen ponnistus ruuhkavuosien keskellä. Siksi olikin upeaa, kun julkkareiden jälkeisenä päivänä sain viestin ystävältäni, joka oli vieraana babyshowereilla. Joku oli ostanut tulevalle äidille Pätkäöiden sankarit - kirjan ja kaikki olivat innoissaan siitä! Tässä vaiheessa tuntui, että ponnistus oli sen arvoista.

Pätkäöiden sankarit - vanhempien selviytymisopas nyt kaupoissa!

Kirjoittaja on nukkunut öitään pätkissä jo vuodesta 2014. Nykyään pätkät ovat kuitenkin jo melkoisen pitkiä. Pätkissä nukuttuja öitä voit seurata Instagramista ja Facebookista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koti-iskä88
Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas julkaistiin syksyllä 2019.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram