Kirjoitukset avainsanalla lapsen aikakäsitys

Kuva: Koti-iskä88

- Minä kävin eilen Linnanmäellä.
- Minä tein tämän kerhossa huomenna.

Kun beibsi oli selittänyt tusinalle eri henkilölle käyneensä eilen Linnanmäellä oli aika puuttua asiaan. Selitin hänelle, että me kävimme Lintsillä viime kesänä. Tästä alkoivat uudet ongelmat kommunikoinnissa, sillä eilisen sijaan kaikki asiat tapahtuivat nyt hänen puheessaan viime kesänä. 


Vaikuttaa siltä, että meillä on ollut aikamoinen eilinen ja tulossa todella kiireinen huominen.

Miten selitän 3-vuotiaalle mitä eroa on huomisella, ensi viikolla, eilisellä ja viime viikolla? 

Yritin aloittaa aikamääreiden opettamisen helpoimmasta päästä: Eilen oli yksi yö sitten ja huomenna on sitten kun on nukuttu yksi yö. Nämä kaksi aikamäärettä ei oikein riittänyt, koska nyt kaikki menneisyydessä tapahtunut oli beibsin puheissa eilen ja kaikki tulevaisuuden asiat huomenna. Alkoi vaikuttaa siltä että meillä on ollut aikamoinen eilinen ja tulossa todella kiireinen huominen.

Joskus, myöhemmin, aiemmin...

Kompurointia on ollut myös seuraavien sanojen merkityksissä:
Joskus = Asia on käynyt joskus aiemmin tai voi käydä joskus myöhemmin. Aikaa kuvaava sana, jolle ei ole selitettävissä mitään aikaa.
Myöhemmin = Tapahtuu jonkin ajan päästä esim. minuutin tai vaikka huomenna tai ensi viikolla. Tai jos on kyse tiskauksesta niin "myöhemmin" onkin "ei koskaan".
Aiemmin = On jo tapahtunut, mutta on voinut tapahtua juuri äsken tai eilen tai vaikka kuukausi sitten. Tai kuten usein huomaan aiemmin on voinut olla 10 vuotta sitten. Time flies.

Meillä on nyt selvästi herkkyyskausi aikojen opetteluun joten... Jos kukaan on keksinyt yhtään hyvää keinoa miten ajan selittäisi niin kaikki apu otetaan vastaan. Jos tulee mieleen peli/ohjelma/muistisääntö tai mitä tahansa mikä auttaisi niin ilmiantakaa kommenttikenttään. Vertaistuki ja hauskat tarinat ovat myös tervetulleita.

Kirjoittajan elämä poukkoilee niin paljon eri ajoissa, että se muistuttaa välillä Inception-elokuvaa. Hän muistaa kuitenkin, että tärkeintä on tässä ja nyt. Kirjoittajan eilistä, huomista ja nykyisyyttä voi seurata Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Kommentit (18)

Päikyn täti
1/18 | 

Kirjaston tädit vois osata vinkata jotain kirjaa mistä vois muun tarinan ohella oppia aikakäsitteitä! Käypä kysymäs niiltä 😊

annukk.a
2/18 | 

Meillä yleensä kaikki tapahtuu joku päivä tai sunnuntaina. Oli kyse sitten menneestä tai tulevasta, niin 3v:n logiikalla toimii kyllä. Juuri piirrettiin countdownkuva tulevaan tapahtumaan johon on 13 yötä (ihan liikaa) ja aamuisin sitten väritetään kuvasta aina yksi pallura ja lasketaan vielä tulevat yöt 👌

h.k
3/18 | 

Ihan mahtava kirjoitus :D Pakko sanoa, että silmät vesissä tätä nauraen luin.
Tsemppiä teille, kyllä ne aikamääreet sieltä vielä tulevat :)

AD
4/18 | 

Meidän ensimmäinen teki kaiken eilen. Joskus se eilinen oli viisi minuuttia sitten ja välillä ylihuomenna. Eilen ollaan menossa mummilaan. Öö...
Tää keskimmäinen tekee kaiken illalla. Vaikka päiväkodista hakiessa kertoo päivän askarteluja, että illalla tein päiväkodissa tämmöisen lumiukon. :D :D
Mielenkiinnolla odotan miten tämä kolmas tulee käsittämään maailman.

Vierailija
5/18 | 

Meillä 2v käyttää aikamääreitä "sitten, kohta, ihan pian ja aamulla". Mennyt aika kerrotaan aina "aamulla"-sanalla. Minä olin aamulla saunassa/mummilla/ulkona jne. Ja parasta vanhemmille pukiessa: "tulen ihan kohta takaisin!" Näillä pärjää!😆 Tosin hieman on auttanut viikokalenteri, johon laitetaan oikean viikonpäivänä kohdalle kuva tulevasta (tai menneestä) tapahtumasta.

Vierailija
6/18 | 

Olen vähän myöhässä tämän postauksen suhteen, mutta kerron silti: yksi tuttu lapsi kertoi noin neljävuotiaana kaikki menneet, vähänkin kauempana kuin eilen tapahtuneet asiat sanoen "vanhempana"... jep, kuulostaa oudolta, tarkoitti kai jotain "aiemmin"/"kauan sitten" . Siis tyyliin "kerran vanhempana me käytiin linnanmäellä". 😂

Vierailija
9/18 | 

Olin lapseni ja tuttavani ja tuttavan lapsen kanssa puistossa ja kotiinpaluumatkalla joku tuttavan työkaveri tms. tuli vastaan ja alkoi siinä sitten rupatella niitä näitä kunnes kysyi tuttavan lapselta; ”Koskas sinulla on synttärit?” Vastaus pamahti hetken mietinnän jälkeen: ”Äsken kesällä!” (Ja siis oli silloin kesä) Äitinsä siihen: ”Niin paitsi että sulla on synttärit talvella.” Tytöllä ikää 4v.
Nuorempi lapseni 3v tekee kaiken aina kohta, ylihuomenna, jonkin verran sitten tai kivikaudella. Kohta tarkoittaa joskus tulevaisuudessa tapahtuvaa asiaa, se saattaa olla minuutin kuluttua tai kolmen viikon kuluttua, nobody knows.
Kaikki kivat asiat tapahtuvat sen sijaan ylihuomenna, esim: ”Ylihuomenna syötiin mansikoita” Haaveilee kovasti koulun aloituksesta, isosisko kun menee jo tokaluokalle, joten yleinen lause on ”Minä menen ylihuomenna kouluun” Usein myös jos hän haluaisi vaikka lähteä puistoon niin hän saattaa todeta: ”Ylihuomenna mennään äiti puistoon piis (please)”
Jonkin verran sitten ? tapahtuu menneisyydessä oli se sitten viisi minuuttia sitten, viime viikolla tai edelliskesänä.
Kivikaudella (tuli siitä kun luettiin kirjaa jostain luolamiesperheestä) tapahtuu joskus menneisyydessä kauan aikaa sitten mutta yleensä se on jonkun saavuttamattomissa olevan asian aikamääreilmaisua. Esim: ”Odota omaa vuoroasi” ”Mutta se on äiti kivikaudella!” Autossa: ”Joko ollaan perillä” ”Ei vielä” ”Niin varmaan joskus kivikaudella”

Heli R.
10/18 | 

Näin useamman lapsen ikähaitarilla 3-18v äitinä valmistelen sua jo nyt siihen, että aikamääre "kohta" ja "ihan just" saa ihan uuden merkityksen, kun lapset saavuttavat teini-iän 😃😂 Suosittelen jo nyt että alat kerätä astiastoja (merkillä ei väliä), koska niistä 75% tulee olemaan teinien huoneissa. Vähän off topic mutta en malta olla varoittelematta - koskaan ei ole liian aikaista alkaa varautua tulevaan! 😆

Maamo
11/18 | 

Ystäväni oli keksinyt puhua lasten kanssa yhdessä keksityin vertauskuvin: ”siihen on hevosen kokoinen aika” tai ”sitten kun on kulunut hiiren kokoinen aika”. Aikakäsityksen perusta oli se, kuinka kauan Pikkukakkonen kestää, olikohan se juuri tuo hevosen kokoinen. Sitten isompia eläimiä pidempiin aikoihin ja muurahaisia ja muuta pientä muutaman minuutin odotteluihin jne. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Koti-iskä88
Vauvavuosista selvinnyt.
Uhmaikäisten koettelema.

Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas julkaistiin syksyllä 2019.

Seuraa somessa:
Facebook
Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä kotiiska88@gmail.com tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram