Luolamies. Kuva © 2018 Studiocanal S.A.S. and the British Film Institute. All Rights Reserved.

Laskujeni mukaan Suomen valkokankaille tuotiin tänä vuonna reilut 20 lastenelokuvaa (eli lapsille tehtyjä elokuvia, jotka yleensä myös kertovat lapsista).

Määrä kuulostaa suurelta mutta on tavanomainen. Nuortenelokuvilla sen sijaan oli lukumäärällisesti harvinaisen hyvä vuosi, kun sellaiseksi laskettavia nähtiin meillä yli 10, joista yksi oli vieläpä kotimainen Hölmö nuori sydän.

Mary ja noidankukka. Kuva: Cinema Mondo
Mary ja noidankukka. Kuva: Cinema Mondo

Visuaalisessa mielessä vuoden huippuhetkiä olivat Disneyn lumoava Coco, japanilaisen Studio Ponocin Mary ja noidankukka, Marvel-animaatio Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia sekä Steven Spielbergin ohjaama megaseikkailu Ready Player One.

Pienimmille katsojille sopivista elokuvista vaikutuksen teki tunnetaitoja ja 6-7-vuotiaan elämää taitavasti käsittelevä Puluboin ja Ponin leffa.

Omalla kohdallani vuoden lastenelokuvayllättäjä oli The Grinch. Tyylillisesti se ei lukeutuisi suosikkeihini, mutta siinä on aseistariisuvaa lämpöä ja luontevuutta.

Nuortenelokuvien joukosta erottuivat kasvukipuja ja nuorille tärkeitä aiheita viisaalla välittömyydellä käsittelevät Lady Bird, The Miseducation of Cameron Post sekä Minä, Simon.

Lady Bird. Kuva: © 2018 Universal Pictures International. All Rights Reserved.
Lady Bird. Kuva: © 2018 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

Koko perheelle kelpaavista leffoista mainittakoon höttöinen feelgood-musikaali The Greatest Showman, jalkapallokomedia Luolamies sekä energinen supersankarianimaatio Ihmeperhe 2.

Coco kuitenkin loistaa myös tässä kategoriassa: vaikka se ei välttämättä sovi pienimmille katsojille, se vetoaa sekä lapsiin että aikuisiin.

Uskallankin nimetä Cocon vuoden parhaaksi perhe-elokuvaksi.

Coco on tenhoava ja koskettava elokuva. Sen musiikki ja kuvat hehkuvat värejä, ja tarina johdattelee arvostamaan omaa kulttuuria ja paikkaa sukupolvien ketjussa.

Coco. Kuva ©2017 Disney-Pixar. All Rights Reserved.
Coco. Kuva ©2017 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

PS: Television puolelta kunniamaininnan saavat Netflixin vinkeä Hilda-animaatiosarja sekä Yle Areenan nostalginen Toivotut-paketti, kulttuuriteko, joka sisältää mm. Susikoira Roin molemmat tuotantokaudet.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram