Inside Out - Mielen sopukoissa (2015). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Elokuvien ikärajat vaihtelevat maakohtaisesti, ja Suomen luokittelusysteemikin on muuttunut vuosien varrella. Elokuvien ikärajaluokittelu on silti mainio työkalu, joka antaa hyvät suuntaviivat lapsiperheen leffaelämyksille. Kokosin alle viisi faktaa, joiden tunteminen helpottaa ikärajojen hyödyntämistä joka tilanteessa. Jos et jaksa lukea, skrollaa saman tien alas tietoiskuvideoon!

 

1. Ikärajat perustuvat lakiin

Elokuvien ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin. Elokuvat luokitellaan 37-kohtaisen kriteeristön perusteella (kiinnostavaa iltalukemista, muuten!), ja luokittelukriteerit perustuvat tutkittuun tietoon lapsen kehityksestä.

2. Ikäraja ei kerro, kenelle elokuva sopii

En väsy toistamaan tätä. Ikärajat kertovat elokuvan sisältämän seksin, väkivallan, päihteidenkäytön ja ahdistavuuden määrästä ja laadusta. Ikärajat eivät kerro elokuvan teemoista, tunnelmasta tai kohderyhmästä, vaan varoittavat sisällöstä, joka voi olla haitallista lapsen kehitykselle. Ikärajat eivät kuitenkaan kerro kaikesta, minkä joku voi mieltää haitalliseksi (esim. kiroilu).

 

Ikärajoja valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Luokittelusta ja sisältömerkinnöistä vastaa tavallisesti elokuvan levittäjä.
Ikärajoja valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Luokittelusta ja sisältömerkinnöistä vastaa tavallisesti elokuvan levittäjä.

 

3. Ikärajoista voi joustaa - mutta aina se ei kannata

Kuvaohjelmalain mukaan elokuvan ikärajasta voi joustaa korkeintaan kolme vuotta (paitsi silloin, kun elokuvan ikäraja on 18), kun lapsi on aikuisen seurassa. Aikuisella tarkoitetaan lapselle tuttua aikuista, joka pystyy arvioimaan lapsen valmiuksia sekä olemaan läsnä ja turvana katsomiskokemuksessa. Ikäjoustoa ei kannata koskaan käyttää automaattisesti sillä ajatuksella, että esimerkiksi mikä tahansa K12-leffa olisi ookoo myös 9-vuotiaalle. Ota elokuvasta etukäteen selvää esim. Media-avaimen, Common Sense Median ja kotimaisen ikärajatietokannan avulla.

4. Ikärajoista voi valittaa

Oliko elokuvan ikäraja mielestäsi aivan liian alhainen? Tai päinvastoin naurettavan korkea? Elokuvan ikärajasta voi tehdä valituksen Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin nettilomakkeella, ja perusteltu valitus johtaa ikärajan tarkistukseen.

5. Elokuva voi ahdistaa lasta, vaikka ikäraja olisikin sopiva

Kuten jo totesin, ikäraja ei kerro, minkä ikäiselle katsojalle elokuva on tarkoitettu tai parhaiten sopiva. Ikärajakriteeristö perustuu kehityspsykologiseen keskivertolapseen, mutta kukin lapsi kehittyy omaan tahtiinsa ja on herkkyydeltään omanlaisensa. Esimerkiksi Inside Out - Mielen sopukoissa -elokuvan ikäraja 7 ei takaa, etteikö elokuva voisi kouraista nimenomaan seitsemänvuotiasta, joka saattaa juuri käydä läpi tyypillistä kasvuvaihetta, jota leffakin kuvaa, eli muuttuvaa suhdettaan vanhempiinsa.

Lopuksi vielä KAVIn hilpeä infoanimaatio ikärajoista, joka tiivistää tarpeellisimman! 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram