Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018). Kuvat © Solar Films / Marek Sabogal

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvassa rakastettu umpijäärä veistelee jo omaa ruumisarkkuaan, kun elämään pölähtää aikuisuuden kynnyksellä oleva lapsenlapsi. Ilosia aikoja on sydämellinen tarina sukupolvien välisen kuilun ylittämisestä ja siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä välittää.

Olen kahlannut läpi uuden Mielensäpahoittajan kotimaiset elokuvakritiikit Episodista Hesariin ja Aamulehdestä Film-O-Holiciin. Arvostelut ovat jotakuinkin samoilla linjoilla, vaikka tähtimäärät vaihtelevat kahden ja viiden välillä: pääosaa näyttelevä Heikki Kinnunen on mainio. Ohjaaja Tiina Lymi on ässä varsinkin henkilöohjauksessa. Ilosia aikoja on parempi kuin edellinen, Dome Karukosken ohjaama Mielensäpahoittaja.

Minulla on ollut myös erityinen syy kritiikkien kahlaamiseen. Olen halunnut selvittää, sisältävätkö ne juonipaljastuksia.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -leffan keskeisimpiä aineksia on nimittäin 17-vuotiaan Sofian elämäntilanne, joka tulee ilmi yllättäen.

Niin elokuva-arvioissa, lehdistötiedotteissa kuin trailerissakin asia esitetään kaarrellen ja yksityiskohtiin menemättä. Se on ymmärrettävää - juonihan selviää elokuvan katsomalla, eikä liikojen paljastaminen etukäteen ole edes hyvän tavan mukaista.

Mielensäpahoittajassa kyse on kuitenkin teemasta, jonka käsittelyyn voisi olla mukava varautua etukäteen, mikäli leffaseurueessa on mukana nuoria katsojia.

Asia ei liity ikärajaluokittelun piirissä oleviin haitallisiin sisältöihin vaan yksinkertaisesti tematiikkaan, joka voi koskettaa nuoren elämää hyvinkin läheltä.

Huom! Jos haluat välttää spoilerit, älä jatka lukemista!

Mielensäpahoittajan lapsenlapsi Sofia on nimittäin raskaana. Atlantin takana odottaa paikka huippuyliopistossa, ja lapsen isästä on vain häviävän harmaa aavistus.

No, sellaista sattuu. Ja siksi siitä kannattaakin puhua, ainakin jos saa houkuteltua teinin mukaansa elokuvateatteriin. Onko Sofian ongelma varsinaisesti kielteinen? Millaisia päätöksiä Sofian kannattaa tehdä elämänsä suhteen? Mistä hän saa tukea tilanteessaan? Ketkä elokuvan hahmoista huolehtivat ja tukevat, ketkä syyllistävät ja vaativat - ja miksi? Lisää hyviä keskustelunavauksia löytyy Media-avaimen arviosta.

Ja kun juonipaljastusten tiellä kerran ollaan, kerrottakoon myös, mikä on elokuvan ainokainen K12-ikärajaan johtanut kohtaus:

Sofian vanhemmat harrastavat hieman suorituskeskeistä seksiä hotellihuoneessa. Kohtaus on, ikärajojen antamiseen käytettävän kriteeristön jargonia käyttäen, selväpiirteinen mutta osin peitelty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pariskunta on ilmiselvästi alasti ja harrastaa ilmiselvästi seksiä, mutta lakananriekale siellä ja kuvakulmanvaihdos täällä peittää yksityiskohdat. Kohtaus ei ole järin intohimoinen, ja sen aikana käydään myös jatkuvaa dialogia.

Mitä mieltä sinä olet? Ovatko yllämainitut asiat sellaisia, joista haluaisit olla selvillä ennen elokuvan katsomista?

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (Suomi 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 24.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram