Next Gen (2018). Kuvat: Netflix.

Kovan kuoren kasvattanut nuori ystävystyy ison, pyöreän robotin kanssa tulevaisuuden metropolissa. Kuulostaa erehdyttävästi Big Hero 6 -leffalta! Kyseessä on kuitenkin Netflixin oma uutuustuotanto Next Gen.

Päähenkilö Mai on yksinäinen ja kiukkuinen tyttö, joka rakastaa jalkapalloa mutta ei tule toimeen etäisen äitinsä tai ilkeiden koulutovereidensa kanssa. Elokuvan kaupunkilaisten arki on täynnä erilaisia digitaalisia käyttöliittymiä, ja varsinkin palvelurobotteja löytyy joka lähtöön.

Hiusharjabotti loihtii Maille hörselöisen kampauksen, kulhobotti tarjoaa lämpimän aterian ja kotibotti huolehtii äidin tarpeista jumppatunnista jalkahierontaan.

Varsinainen tarina käynnistyy, kun huippusalainen taistelurobotti 7723 törmää vahingossa Maihin ja leimautuu tähän välittömästi. Mai keksii käyttää robottia koulun öykkäreiden ja kaikkien muidenkin epäreilujen tyyppien rökittämiseen. Vähitellen torjuvasta tytöstä ja empaattisesta robotista tulee myös parhaat ystävät, ja 7723 alkaa toivoa, että Mai lakkaisi purkamasta kiukkuaan muihin.

Hiukan isommille lapsille sopiva elokuva käsittelee ystävyyden siteitä, tunneilmaisun petraamista ja tekoälyäkin

Vaikka 7723 on raskaasti aseistettu taistelurobotti, sillä on suuri sydän. 7723 on kärsivällinen, ystävällinen ja vaalii Main kanssa kerättyjä muistoja. Mai puolestaan rohkaistuu rakentamaan luottamusta ja ystävyyttä sekä käsittelemään kipeää muistoa siitä, kuinka isä jätti perheen vuosia sitten. Lopulta Mai tekee sovinnon myös kiusaajiensa kanssa.

Next Gen on upean näköinen sekoitus Blade Runneria, Fifth Elementiä, Wall-E:tä ja Big Hero 6:ta.

Ääniraidalla kuullaan naisvetoista punkrokkia. Tarinassa on tärkeitä teemoja tunteiden käsittelystä kiusaamisen torjumiseen, mutta varsinkin loppua kohden ne jäävät rymistelyn ja räiskinnän jalkoihin, kun Mai ja 7723 joutuvat keskittymään joukkotuhoa suunnittelevan pahiksen peittoamiseen.

Next Genillä ei ole virallista ikärajaa, mutta Netflixin suositus on 7+, ja ikärajan K7 elokuva todennäköisesti saisi myös, jos se luokiteltaisiin Suomessa.

Itse suosittelen elokuvaa erityisesti 9-12-vuotiaille. Hieman nuorempien (ja miksei myös vanhempien) kanssakin sen voi katsoa yhdessä.

  Ideoita elokuvan teemojen käsittelyyn:

  • Miksi Mai on usein vihainen? Mitä keinoja hän käyttää vihan purkamiseen? Miten kiukkua, vihaa tai pahaa oloa kannattaisi käsitellä?
  • Voiko ihminen ystävystyä robotin kanssa? Miksi, miksi ei?
  • Onko 7723 hyvä ystävä? Mistä sen tietää?
  • Miten neuvoisit Maita ratkaisemaan tilanteet, joissa häntä kiusataan?
  • Entä millaisia neuvoja antaisit Main äidille?
  • Miksi erilaiset palvelurobotit olivat elokuvan ihmisille tärkeitä? Mitä hyötyä roboteista oli, entä mitä haittaa?

  Next Gen (Kiina/Kanada/USA 2018). Netflixissä 7.9. alkaen.

  Kommentit (0)

  Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  Sisältö jatkuu mainoksen alla
  Sisältö jatkuu mainoksen alla
  Seuraa 

  Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

  Hae blogista

  Blogiarkisto

  2019
  2018

  Kategoriat

  Instagram