Spiderwickin kronikat (2008). Kuva: Finnkino Oy.

Jokaisen vanhemman on hyvä tuntea elokuvien ikärajat. Ikärajojen noudattamista valvotaan elokuvateattereissa ja tallennemyynnissä, mutta myös kotikatsomossa ne ovat tarpeellisia ja turvaa tuovia työkaluja.

Olen koonnut ikärajojen keskeisimmät faktat tähän edelliseen juttuun, josta voit tarkistaa lähtötasosi. Se sisältää seuraavat pääkohdat:

  1. Ikärajat perustuvat lakiin
  2. Ikäraja ei kerro, kenelle elokuva sopii
  3. Ikärajoista voi joustaa (mutta aina se ei kannata)
  4. Ikärajoista voi valittaa
  5. Elokuva voi ahdistaa lasta, vaikka ikäraja olisikin sopiva

Alle olen kerännyt viisi syventävää tiedonjyvästä, joista on hyötyä sopivaa katsottavaa etsivälle. Tiesitkö esimerkiksi, että kiroilu ei vaikuta elokuvan ikärajaan Suomessa? Joukossa on asiaa myös Netflixin ikäsuosituskäytännöistä, ikärajojen sisältömerkinnöistä ja televisiosarjojen luokittelusta.

1. Sisällöstä kertoville symboleille on rajatusti tilaa

Ikärajat kertovat elokuvien sisältämästä seksistä, väkivallasta, päihteiden käytöstä ja ahdistavuudesta - asioista, jotka voivat olla haitallisia ikärajaa nuoremman lapsen kehitykselle. Ikärajan yhteydessä tulee olla myös merkintä elokuvan sisällöstä, mutta lain mukaan kaksi tärkeintä ikärajaan vaikuttavaa sisältömerkintää riittää. Niinpä onkin mahdollista, että elokuva sisältää esimerkiksi sekä väkivaltaa, ahdistusta, seksiä että päihteitä, mutta näistä vain kaksi näkyy kuluttajalle suunnatussa ikärajamerkinnässä, kuten Hölmö nuori sydän -elokuvan tapauksessa. Ikärajatietokannasta voi aina tarkistaa elokuvan sisältösymbolit kokonaisuudessaan.

2. Sisältösymbolit eivät kerro kaikesta haitallisesta sisällöstä

Elokuvan ikäraja annetaan aina haitallisimmaksi katsotun sisällön perusteella. Jos elokuvassa on vaikkapa “realistista ja yksityiskohtaista toiseen ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa”, johtaa se 16 vuoden ikärajaan ja väkivaltasisällöstä varoittavaan nyrkkikuvakkeeseen. Samassa elokuvassa voi kuitenkin olla myös alemman ikärajan piiriin kuuluvia haitallisia sisältöjä, vaikkapa  “viitteellisiä ja peiteltyjä seksikohtauksia” tai “huumeiden viitteellistä tai vähäistä käyttöä” (ikäraja 12). Nämä sisällöt eivät kuitenkaan selviä ikärajamerkinnän avulla (eivätkä mitenkään muutenkaan, paitsi tietysti katsomalla elokuva).

3. Suomen ikärajakäytännöt eivät sido kansainvälisiä suoratoistopalveluja

Esimerkiksi Netflix ei sijaitse fyysisesti Suomessa, joten sitä eivät sido suomalaisen kuvaohjelmalain pykälät. Netflixillä on onneksi nykyisin käytössä melko selkeät ikäsuositukset (7+, 13+, 16+ jne), jotka noudattelevat meikäläisiä ikärajoja. Lisäksi palvelulla on käytössä monenlaisia sisältökategorioita kuten “Koko perheen yhteinen hetki” ja “Elokuvia 5-7-vuotiaille”. Jälkimmäinen kategoria on pullollaan elokuvia, joiden ikäraja on 7, ja onpa joukossa myös leffoja, jotka on Suomessa luokiteltu yli 12-vuotiaille sallituksi kuten Spiderwickin kronikat.

Oma haasteensa onkin etsiä elokuvasta riittävästi tietoa etukäteen, sillä niin ikärajat, erilaiset suositukset kuin suoratoistopalvelujen omat poiminnatkin kertovat leffasta vain vähän. Apuna voi käyttää esimerkiksi lasten- ja nuortenelokuvia arvioivaa Media-avainta sekä yhdysvaltalaisen Common Sense Median tietokantaa.

4. Kiroilu ei vaikuta ikärajaan

Tämä on yksi merkittävimmistä eroista suomalaisen ikärajaluokittelun ja esimerkiksi amerikkalaisen MPAA-systeemin välillä. Dialogin tasolla elokuvassa voi olla vaikkapa ahdistusta aiheuttavaa tai seksuaalista sisältöä, joka pystytään huomioimaan ikärajoissa myös Suomessa, mutta kevyt tai kohtalainen kiroilu ei kuulu ikärajaluokittelumme piiriin.

5. Televisiosarjan jaksoilla voi olla eri ikärajat

Televisiosarjojen kaikki jaksot luokitellaan, mutta kokonaisuudessaan sarja saa ikärajan haitallisimman jaksonsa mukaan. Esimerkiksi Moderni perhe -sarjan jaksojen ikäraja on pääsääntöisesti S tai 7, mutta joukossa on myös jokunen K12-jakso (päihteet, ahdistus). Näin ollen sarjan virallinen ikärajakin on 12. Sama periaate kannattaa muistaa myös mittavien elokuvasarjojen kohdalla. Vaikkapa James Bondeilla tai Marvel-universumin elokuvilla on pääsääntöisesti sama ikäraja, mutta joukkoon voi aina mahtua myös yllätyksiä.

Lopuksi pieni muistutus: pelkkä ikäraja ei kerro elokuvasta kovinkaan paljon. Tutustu leffaan etukäteen, kuuntele lasta, ole läsnä, keskustele elokuvaelämyksestä jälkikäteen - ja kas! Sisäinen elokuvakasvattajasi on löytynyt.
 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram