Taikapuutarhan pikkuötökät (2017). Kuvat: SF Film Finland Oy

Ranskalaisanimaatio Taikapuutarhan pikkuötökät on lastenohjelmamainen tarina lempeästä kuningatarmehiläisestä ja vallanhimoisesta ampiaisesta.

Elokuvan ikäraja on 7 (kriteereinä ahdistus ja väkivalta).

Se on sääli, sillä yksinkertaisen kerrontansa puolesta leffa sopisi parhaiten hieman pienemmille katsojille.

Elokuvan hyvikset ovat ystävällisiä ja avuliaita, pahikset häijyjä ja ahneita. Ötökät sanoittavat tunteitaan ja havainnoivat tunnetilojaan. Lopuksi paha saa palkkansa. Elokuvasta olisi helposti saanut piirun verran pehmeämmän ja turvallisemman, S-ikärajan mukaisen elämyksen.

Kirjoitin leffasta Media-avaimeen, mutta kyse ei ole varsinaisesta elokuva-arviosta. Media-avain on Koulukinon ylläpitämä asiantuntijapalvelu, jossa lasten- ja nuortenelokuvia arvioidaan erityisen kriteeristön perusteella. Mediakasvatuksen, ikärajaluokittelun ja lapsen kehityksen asiantuntijoista koostuneen ohjausryhmän luoman kriteeristön avulla arvioidaan etenkin leffojen välittämiä myönteisiä viestejä sekä sitä, minkä ikäiselle katsojalle elokuvat ovat omiaan.

Media-avaimen arvioita täydentävät kuvaohjelmalain mukaiset ikärajat, joiden tehtävänä on varoittaa sellaisista sisällöistä, jotka voivat olla haitallisia lapsen kehitykselle.

Media-avaimen arvioista löytyy aina myös keskusteluvinkkejä, joiden kautta elokuvan teemoja voidaan lähteä purkamaan perheissä. Täältä löydät Taikapuutarhan pikkuötököiden arvion.

Elokuvassa ratkaistaan muutamia ristiriitatilanteita taitavasti keskustelemalla ja kuuntelemalla, ja ystävykset tukevat toisiaan kiperissä tilanteissa.

Pari asiaa elokuvassa jäi vaivaamaan mieltä.

Ensinnäkin, ampiaiset saavat lopulta maistaa omaa lääkettään, kun ennen niin empaattiset hyvikset valtaavat kuningattaren linnan takaisin hieman kovin ottein. 

Toisekseen, hyvikset ovat söpöjä ja vilpittömiä palleroita, pahikset taas vallanhimoisia vamppeja tai leveäharteisia öykkäreitä. Allaolevassa kuvaparissa on vasemmalla hyvä kuningatar Margareta, oikealla paha vallananastaja Ansa Ampiainen.


 

Tietynlainen mustavalkoisuus on selkeytensä vuoksi lastenelokuvien perusolettamuksia. Pienenkin katsojan kanssa voi kuitenkin miettiä, miksi pahikset näyttävät ja kuulostavat elokuvissa tietynlaisilta. Aikuinen voi tutustua myös Media-avaimen artikkeliin "Hyvä ja paha lastenelokuvassa", jossa aihetta pohditaan.

Taikapuutarhan pikkuötökät (Drôles de petites bêtes, Ranska/Luxemburg 2017), ikäraja 7. Ensi-ilta 14.12.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram