Television katselu ja autoilu ovat haitaksi muistille! Näin kajautti Iltalehden lööppi torstaina. Surkastuttaako Pikku Kakkonen aivot?

Yle uutisoi jo keskiviikkona samasta tutkimuksesta, jossa on tutkittu fyysisen passiivisuuden vaikutusta muistiin. Tutkimuksessa ei ole siis selvitetty, onko esimerkiksi Paratiisihotelli hyvää vai huonoa viihdettä, ovatko Salkkarit lapsille sopivaa katsottavaa tai vaikuttaako Ryhmä Hau katsojan muistiin. Ylen mukaan tutkimuksessa ilmeni, että "paljon televisiota katsovat ja runsaasti autoilevat pärjäävät muistitesteissä ikätovereitaan huonommin". Television mahdollista haitallisuutta saattoi osaltaan selittää vielä siihen usein liittyvä napostelu.

Uutisoinneissa puhutaan nimenomaan televisiosta, mutta sanon sanasen myös elokuvista. Elokuva nimittäin voi - ja saa - olla puhdasta viihdettä, "popkornia aivoille". Mutta sen on lupa myös herätellä katsojaa. Ajatuksia herättävän elokuvan tarina voi esimerkiksi kannustaa kriittiseen ajatteluun, herättää keskustelua tai esittää vaihtoehtoisia maailmoja.

Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (2016). Kuva: SF Film Finland Oy
Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (2016). Kuva: SF Film Finland Oy

Ajatuksia herättävä elokuva ei väistä vaikeita aiheita. Disney-Pixarin uusin animaatio Coco pohtii elämää ja kuolemaa. Ruotsalainen nuortenelokuva Pieni siskoni kertoo syömishäiriöstä yksinkertaistamatta ja syyllistämättä. Kehitysvammaisten punkbändiä seuraava dokumentti Kovasikajuttu ohjaa katsojan pohtimaan omia ennakkoluulojaan ja asenteitaan. Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä avaa satumusikaalin lomassa keskustelun kasvissyönnistä.

Media-avaimesta löydät lisää ajatuksia herättäviä elokuvia eri-ikäisille!

Ja mitä television katsomiseen tulee, siihen voi soveltaa näitä aivotutkija Mona Moisalan antamia digihyvinvoinnin avainkohtia, joihin itsekin tutustuin Mediakasvatusseuran seminaarissa marraskuussa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram