Ailo - Pienen poron suuri seikkailu. Kuva: Marko Junttila /MRP Matila Röhr Productions.

Kotimaiset luontodokumentit Metsän tarina ja Järven tarina ovat olleet huomattavia menestyksiä sekä elokuvateattereissa että kotikatsomoissa. Eikä ihme - komean näköiset leffat tarjoavat kaikenikäisille rauhoittavan sukelluksen koskemattoman näköiseen suomalaiseen luontoon.

Suomen ja Norjan Lapissa kuvatun Ailon takana on samoja tekijöitä, mutta tällä kertaa ei ole kyse varsinaisesta dokumenttielokuvasta. Vaikka villieläimet puuhineen ovat aitoja, on elokuva etukäteen käsikirjoitettu, ja tuotannossa on tarvittu myös eläinnäyttelijöiden kouluttajaa (esimerkiksi tämä Helsingin Sanomien juttu kannattaa lukaista ennen Ailon katsomista: Tuire Kaimio sai villieläimet mukaan poroelokuvaan ilman kouluttamista, HS 15.12.2018).

Kuva: MRP Matila Röhr Productions
Kuva: MRP Matila Röhr Productions

Eloisa kertojaääni tuo elokuvaan vahvan annoksen tarinallisuutta ja draamaa. Luontodokumenteissa eläimiä inhimillistetään aina, mutta Ailo on siinä aivan omalla tasollaan. Naali haaveilee perheen perustamisesta ja kärppä kujeilee pilke silmäkulmassa.

Tästä syystä katsojan on helppo seurata elokuvaa ja viihtyä sen parissa. Myös villin luonnon karut realiteetit ovat läsnä, ja varsinkin pieni katsoja voi samastua avuttomaan poronvasaan ja tämän kauhunhetkiin todella vahvasti.

Asiasta voi keskustella lasten kanssa jo ennen elokuvan katsomista:

Ailo selviää ensimmäisestä elinvuodestaan hengissä ja kasvaa uljaaksi, nuoreksi urosporoksi. Jatkuvan vaaran vastapainona leffassa nähdään runsain mitoin söpöjä eläimiä tunturisopuleista karhunpentuihin.

Elokuvan ainoa varsinaisesti pelottava kohta on sen ainoa viittaus ihmiseen. Metsässä pilkahtava, valtava metsätyökone muistuttaa tuhoa janoavaa jättiläisrobottia.

Ailo - Pienen poron suuri seikkailu -elokuvaan on helppo tutustua etukäteen lasten- ja nuortenelokuvia arvioivan Media-avaimen avulla. Media-avainta luotsaava Koulukino on tuottanut leffaan myös koulujen käyttöön tarkoitetun oppimateriaalin, jossa on asiaa mm. tunnetaidoista ja Lapin luonnosta.

Ailo - Pienen poron suuri seikkailu (Ailo's Journey, Suomi/Ranska 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 21.12.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram