Pikkujalka (2018). Kuvat © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Migo on iso ja karvainen lumimies, joka elää heimonsa kanssa Himalajan vuoristossa. Jetien keskuudessa elää legenda “pikkujalasta”. Kaikki ihmettely ja kyseenalaistaminen on kuitenkin kiellettyä. Siksi Migo karkoitetaan, kun hän kertoo nähneensä maailman reunalla ihmisen.

Migo saa tuekseen muutaman heimolaisen, jotka uskovat pikkujalkaan kielloista huolimatta. Yhteeliittymä on sekoitus salaliittoteoreetikkojen hörhöilyä ja tieteellistä kunnianhimoa.

[Varoitus, seuraava osuus sisältää juonipaljastuksia!]

Elokuvan mittaan käy ilmi, että koko heimoa on hallittu disinformaation avulla. “Näin on aina toimittu”, "tukahduta kysymyksesi" ja “älä kyseenalaista sitä mitä on kirjoitettu kiveen” ovat heimolle jokapäiväisiä hokemia.

Valheiden avulla heimoa on kuitenkin suojeltu raakalaismaisilta ihmisiltä - ja siinä on myös onnistuttu. Jetit ovat eläneet rauhanomaista elämää tietämättömyydessä.

Tämä on kiinnostava ristiriita, josta kannattaa jutella leffan jälkeen lasten kanssa.

Miksi kylän säännöt olivat sellaiset kuin olivat? Oliko oikein keksiä ja käyttää sellaisia sääntöjä?

Pikkujalka kannustaa faktantarkistukseen, ensi käden tiedon hankkimiseen ja aitoon dialogiin

Rauhanomaiset lumimiehet pitävät ihmisiä vaarallisina hirviöinä ja toisin päin. Miten pattitilanteesta voisi päästä eteenpäin?

“Meidän täytyy näyttää heille, millaisia oikeasti olemme. Meidän täytyy kommunikoida”, isojalat toteavat.

Toinen tiedon luotettavuuteen liittyvä juonne elokuvassa on luonto-ohjelmia juontavan ihmis-Percyn kiusaus julkaista viraalivideo tekaistusta materiaalista. Percy perustelee ideaansa sanomalla, että “tällaista ihmiset haluavat nähdä”.

Pikkujalka kannustaakin keskustelemaan siitä, millaiset tiedon lähteet ovat mielestämme luotettavia ja miksi.

Erittäin kätevä pikaopas kriittiseen medialukutaitoon on tuo ylläoleva Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali. Lisää keskusteluideoita löytyy lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta! Media-avaimen arviossa pohditaan myös elokuvan ikärajaa. Pikkujalka on koko perheen animaatioille tyypillisesti K7.

Pikkujalka (Smallfoot, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.10.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram