Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.

Onneli, Anneli ja nukutuskello on Onneli ja Anneli -elokuvasarjan neljäs osa. Se on otteeltaan samanlainen kuin kolme edellistäkin - vain lapsinäyttelijät ovat vaihtuneet uusiin.

Onneli ja Anneli -elokuvat ovat leimallisesti turvallisia, jopa siinä määrin, että aikuista vahvojen ristiriitojen ja vastavoimien puuttuminen voi hieman kalvaa teatterin pimeydessä. Lapselle voi kuitenkin hyvin riittää draamaksi se, että söpö possu laitetaan hetkeksi laatikkoon istumaan ja Vappusen maatilaa uhkaa purkutuomio.

Marjatta Kurenniemen lastenkirjaklassikoissa on hurmaava perusajatus: lapset ovat vapaita, itsenäisiä ja taitavia.

Todellisuudessa alakoululaisen ei tietenkään pidä joutua huolehtimaan itsestään tai naapurin tätien hajamielisestä enosta, mutta lastenkulttuurissa itsenäisyysfantasia on tärkeä ja todella yleinen. Siihen eläytyminen myös tukee lapsen omaa pystyvyyden tunnetta.

Samaa osaavan lapsen maailmaa edustaa myös esimerkiksi supervahva, omassa talossaan asusteleva ja jalat tyynyllä nukkuva Peppi Pitkätossu.

Kuva: Jouni Kuru / Zodiak Finland
Kuva: Jouni Kuru / Zodiak Finland

Onneli ja Anneli eivät ole kuitenkaan peppimäisiä anarkisteja. He korkeintaan pomppivat sängyllä ja ottavat sen jälkeen ystävällisesti naapurin lapsenkin mukaan kauppareissulle.

Onneli, Anneli ja nukutuskello perustuu Kurenniemen samannimiseen kirjaan. Tarinaa on vielä yksinkertaistettu. Myös dialogi on simppeliä ja selkeää. Keksijä Vekotiitus Vappusen keksinnöt ja unimaailmassa pistäytyminen kutkuttavat mielikuvitusta, ja lehmän lypsäminen voi sekin olla monelle pienelle katsojalle kiehtova uutuus. Tällaiset seikat tekevät leffasta erinomaisen, puhdasverisen lastenelokuvan. 

Media-avaimen arviosta löytyy pohdittavaa perheille sekä ennen elokuvaa että sen jälkeen - suosittelen!

Onneli, Anneli ja nukutuskello (Suomi 2018), ikäraja S. Ensi-ilta 25.12.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram