Ihmeiden puisto (2019). Kuvat © Getty Images, Inc. All rights reserved.

Ihmeiden puisto -animaatioelokuvassa June on tarinoinut yhdessä äitinsä kanssa mielikuvitusmaan, jonka huvipuistossa kaikki hauska on mahdollista, olipa kyse sitten lentävistä karusellikaloista tai ainaisesta auringonpaisteesta.

Ihmemaan keksimiseen liittyy roppakaupalla rakentelua, joka voi inspiroida myös elokuvan katsojaa. Vuoristoratoja rakennetaan olohuoneeseen pilleistä ja munakennoista, pihalle laudoista ja pahvilaatikoista.

Elokuvassa on runsaasti vauhdikkaita huvipuistokohtauksia, mutta temaattisesti tarina ei ole keveimmästä päästä. Junen äiti sairastuu vakavasti ja muuttaa kotoa hoitojen takia. June pakkaa Ihmemaan pois viimeistä pahvisuikaletta myöten ja siivoaa kuvitteluleikin pois myös mielestään.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain avaa Ihmeiden puiston tematiikkaa:

“Ihmeiden puisto käsittelee pelkoa vanhemman menettämisestä ja vanhemmista erkaantumisen tyypillistä murrosvaihetta kasvavan lapsen elämässä."

"Kun June aluksi luopuu mielikuvitusleikistään, hän on haluton kohtaamaan ja käsittelemään äidin sairastumiseen liittyviä kielteisiä tunteita. Ihmeiden puistoa korjatessaan June kuitenkin käsittelee vaikeaa tilannettaan ja ymmärtää, että elämään kuuluu luonnostaan sekä pimeyttä että valoa.”

Media-avaimesta löytyy myös hyviä keskusteluideoita leffan purkuun. Kenties tärkeintä olisi Ihmeiden puiston jälkeen pohtia nuorten katsojien kanssa kielteisten tunteiden ja elämäntilanteiden käsittelyä. Millaisia turvaverkkoja meillä on vastoinkäymisten varalle? Miten epätoivoisessa tilanteessa voi säilyttää toiveikkaan asenteen?

Itse en suosittele elokuvaa alle 7-vuotiaille. Leffan ikärajahan on 7 - kriteerinä ahdistus - mutta ikäjouston turvin 1-3 vuotta nuorempi lapsikin pääsisi Ihmeiden puiston tutun aikuisen seurassa katsomaan. Tarinaan liittyvä jännitys ja ahdistus ovat pitkäkestoisia. Ihmemaa on raunioina, ja viimeisiä eloonjääneitä uhkaa pehmoleluzombien armeija; Junen tehtävänä on pelastaa huvipuisto ja käynnistää se uudelleen. Junen äiti lähtee kauas kotoa hoitoihin, eikä paluusta ole tietoa ennen elokuvan onnellista loppua.

Ihmeiden puisto (Wonder Park, Yhdysvallat/Espanja 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram