Paddington 2 (2017). Kuva: Jay Maidment © 2017 STUDIOCANAL S.A.S.

"Koko perheen elokuva" on mainoksista ja takakansiteksteistä tuttu ilmaus. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kysyin asiaa eri-ikäisten lasten vanhemmilta.

“Usein se vain heitetään mihin tahansa leffaan mainoslauseeksi. Toivoisin, että se tarkoittaa elokuvaa joka sopii lapsille, mutta kiinnostaa myös vanhempia”, tuumasi yksi.

“Kaikki elokuvat, jotka katsotaan yhdessä perheen kanssa ja siitä keskustellaan ja puidaan”, sanoi viisaasti toinen.

“Yllättävän usein ‘koko perheen elokuva’ ei oikeasti edes sovi pienten lasten katsottavaksi”, murehti kolmas.

Perheitä on vähintään yhtä monenlaisia kuin on elokuviakin

Koko perhe tarkoittaa kahden pikkulapsen vanhemmalle vallan toista kuin vaikkapa teinivuosista nauttivalle suurperheelle. Eräs vanhempi totesikin oivaltavasti, että “koko perheen elokuva on elokuva, jota meidän perhe jaksaa ja uskaltaa katsoa”.

Myös omat lapseni jakoivat näkemyksensä: “onks se se sellainen, mihin on tungettu vähän kaikkea niin paljon, ettei oikeestaan kukaan jaksa katsoa sitä?”

Universaalit teemat ja kokonaisvaltaiset roolihahmot kiehtovat aikuistakin, olipa päähenkilö sitten leijonanpentu, lelufiguuri tai ruotsalainen teinityttö.

Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo
Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo

Perhe-elokuvana markkinoidut teokset sisältävät usein eritasoisia samastumisen kohteita. Vanhemmat seuraavat esimerkiksi ihmissuhdekoukeroita samalla kun lapset sukeltavat värikkääseen mielikuvitusmaailmaan. Mutta myös täysiverinen lastenelokuva voi vedota vahempiin. Universaalit teemat ja kokonaisvaltaiset roolihahmot kiehtovat aikuistakin, olipa päähenkilö sitten leijonanpentu, lelufiguuri tai ruotsalainen teinityttö.

Kun valitaan elokuvaa koko perheelle, mietitään ensin lapsia

Lastenelokuvan ei tarvitse miellyttää aikuista – lapsella on oikeus myös omaan kulttuuriin. Pienimpiä ja herkimpiä katsojia varten kannattaa etsiä aluksi kaikkein turvallisimpia lastenelokuvia vaikkapa Media-avaimen avulla. Kannattaa kokeilla rohkeasti myös vanhoja klassikoita - Chaplinia, Ohukaista ja Paksukaista tai vaikka kotimaista Suomisen perhettä.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta löydät tietoa sadoista leffoista, suosittelen! Media-avaimessa voi myös kommentoida elokuvia. Jos siis löydät helmen, kerro siitä muillekin!

Elokuvavinkkeihin pätee sama kuin kasvatusvinkkeihin: mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle

Tässä siitä huolimatta muutama oma suosikkini elokuvista, jotka uppoavat aika lailla kaikenikäisiin.

  1. Late Lammas -elokuva (2015), ikäraja 7. Mykkäelokuvan visuaalinen huumori kutkuttaa kaikenikäisiä.
  2. Naapurini Totoro (1988), ikäraja S. Studio Ghiblin klassikko tavoittaa vaivattomasti lapsuuden taianomaiset hetket.
  3. Ilta oopperassa (1935), ikäraja S. Marx-veljesten sekoilu riemastuttaa, vaikka sanaleikit menisivätkin yli hilseen.
  4. E.T. - The Extra-Terrestrial (1982), ikäraja 7. Avaruuden muukalainen eksyy amerikkalaiseen lähiöön ja ystävystyy 10-vuotiaan pojan kanssa. Kaikkein pienimmille katsojille E.T. on liian jännittävä, mutta ikärajan puitteissa seikkailu lumoaa vuodesta toiseen.
  5. Laulavat sadepisarat (1952), ikäraja S. Hellyttävän viaton Hollywood-musikaali lukeutuu lajityyppinsä parhaisiin.
  6. Sing (2016), ikäraja 7. Vastaansanomattoman viihdyttävä musikaalianimaatio tulvii uusia ja vanhoja hittejä.
  7. Paddington 2 (2017), ikäraja 7. Kohteliaan karhuherran seikkailuista kertova elokuva on tehty niin taiten, että se hauskuttaa aikuistakin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram