Star Wars: The Last Jedi (2017). ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Kävin katsomassa ennakkoon tulevan Solo: A Star Wars Story -elokuvan. Siitä lisää ensi viikolla! Elokuva sai minut kuitenkin jälleen pohtimaan Star Wars -fanien laajaa ikähaarukkaa. Tähtien sodan maailma kiehtoo lapsia sukupolvesta toiseen, ja scifi-saagan parissa kasvaneet vanhemmat halajavat päästä jakamaan elämyksen jälkikasvunsa kanssa.

Intohimoisia Star Wars -harrastajia löytyy jo päiväkodista. Moni pikkulapsi tuntee keskeiset hahmot, kulkuneuvot ja aseet. Se ei kuitenkaan vielä vaadi Tähtien sota -elokuvien katsomista.

Kaikki kaukaiseen galaksiin sijoittuva ei nimittäin ole samalla viivalla, kun valitaan lapselle sopivaa kirjaa, elokuvaa tai peliä:

Hyvänä esimerkkinä toimivat alkuperäisen elokuvatrilogian avausosa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo ja esiosatrilogian kolmas elokuva Star Wars: Episodi III – Sithin kosto.

Molempien ikäraja on nykyisen kuvaohjelmalain mukaan 12, mutta elokuvat ovat tunnelmaltaan ja kuvastoltaan todella erilaiset.

Uusi toivo on hyväntuulinen avaruusseikkailu, jossa uhkaavatkin tilanteet ratkeavat melko nopeasti parhain päin. Sithin kosto puolestaan kertoo pimeän puolelle siirtyvän, katkeroituvan jediritarin ahdistavan tarinan - laavaa, kuolonuhreja ja raivon kyyneliä säästämättä.

Pelkkä ikäraja ei siis vielä kerro kovin tarkasti, millaista sisältöä on odotettavissa.

Lisäksi, jos vanhemmat fanittavat jotain, voi lapsen omien valmiuksien huomioiminen unohtua. "Katsoinhan minä itsekin tätä jo natiaisena."

Nuoren padawanin kasvattaja voi käyttää tukenaan esimerkiksi yhdysvaltalaisen mediakasvatusportaali Common Sense Median seikkaperäistä ikäsuositusopasta Tähtien sodan maailmaan.

Sivusto neuvoo aloittamaan vekkuleista animaatioversioista ja turvallisista peleistä. Myös kuvakirjojen tutkiminen yhdessä on mukavaa puuhaa ja auttaa lasta pääsemään osaksi fanikulttuuria. Näistä mediateksteistä voi edetä vähitellen alkuperäisiin elokuviin, satiiriversioihin ja jännittävämpiin peleihin.

Anakin neuvottelee omituisten otusten kanssa. Kuva: Star Wars: Pimeä uhka (c) 2012, Twentieth Century Fox
Anakin neuvottelee omituisten otusten kanssa. Kuva: Star Wars: Pimeä uhka (c) 2012, Twentieth Century Fox

Monelle tulee yllätyksenä alkuperäistrilogian ikäraja 12

Joistakin kodeista saattaa löytyä vaikkapa VHS-kasetti, jonka kannessa komeilee vanha ikärajamerkintä K7. Ero seitsemän ja nykyisen kahdentoista välillä voi tuntua suurelta, mutta sille on selitys.

“Ahdistavuuden merkitys korostuu nykyisessä ikärajajärjestelmässä voimakkaasti aikasempaan verrattuna”, kertoo ikärajoista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eritysasiantuntija Teppo Esko.

Samasta syystä muun muassa monet aiemmin kaikille sallitut Disney-klassikot ovat saaneet ikärajan 7.

Eskon mukaan on hyvä, että vanhatkin elokuvat luokitellaan uudelleen nykyisten ikärajakriteerien perusteella. “Silloin niiden ikäraja vastaa paremmin nykyisiä käsityksiä haitallisista sisällöistä.”

Ikärajoista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen Ikärajat-verkkopalvelu luonnehtii ahdistavia sisältöjä seuraavasti:

“Ahdistusta voivat aiheuttaa esimerkiksi uhkaavia tai käsittämättömiä asioita tai hahmoja esittävät kuvaukset tai tilanteet joissa on onnettomuuden, väkivallan tai kuoleman uhkaa, jännitys- ja kauhuelementtejä, väkivaltaa ja sen seurauksia tai yliluonnollisia asioita."

Lasta tyypillisesti ahdistavat sisällöt myös vaihtelevat iän mukaan

Ikärajat-sivusto antaa siitäkin esimerkkejä: "Pikkulapsilla ahdistuksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi voimakkaat tehosteet tai oudot hahmot. Ahdistusta voivat aiheuttaa myös lapsen universaaleja pelkoja käsittelevät kuvaukset tai tilanteet, kuten pimeä, eksyminen, yksin jääminen tai läheisen menettäminen. Isommilla lapsilla mörköhahmoja ahdistavampaa on ulkoisesti normaalilta näyttävä paha, kuten esimerkiksi onnettomuudet, sota, väkivalta, tai rikokset.”

Elokuvien ahdistavuus vaihtelee paitsi katsojan iän, myös elämäntilanteen, -kokemusten ja elokuvanlukutaidon mukaan. Esimerkiksi lämminhenkinen ja lapsentasoinen huostaanottokuvaus Elämäni Kesäkurpitsana voi ahdistaa nimenomaan aikuista.

Uusi toivo on muuten ensimmäinen K12-elokuva, jonka oma esikoiseni näki (yhdeksänvuotiaana). Kulmakarvat kieltämättä kohosivat, kun Obi-Wan sivalsi öykkäriltä käden irti avaruussataman kapakassa. Kuten kaikki elokuvan nähneet tietävät, kohtaus ei ole järin raju, mutta hyppy lasten animaatioista näytelmäelokuvan väkivaltaan tuntui silti yllättävän suurelta. Ainakin aikuisen mielestä.

 

PS: Media-avaimen Star Wars -elokuva-arviot löydät täältä:

Star Wars: The Last Jedi

Rogue One: A Star Wars Story

Star Wars: The Force Awakens

Klassikkoarvio: Tähtien sota

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram