Hölmö nuori sydän (2018). Kuvat (c) Tuffi Films / Uwa Iduozee

Selma Vilhusen nuortenelokuva Hölmö nuori sydän kertoo 15-vuotiaasta Lennistä ja tämän ihastuksesta Kiirasta - joka on yllättäen raskaana.

Koulukinon TET-harjoittelijat, 9-luokkalaiset Taimi ja Ella kävivät katsomassa elokuvan.

Millaisen kuvan se antaa heidän ikäisistään nuorista?

“Onhan se tosi täsmäävä, sellasia ne on”, Ella naurahtaa. “Toisaalta Kiira oli tekemässä jo toista aborttiaan. Ei mun mielestä pitäis hirveesti yleistää, että 15-vuotiaat käy vaan bileissä ja saa lapsia”, Taimi pohtii. “Mut kyllä sellasta voi tapahtua”, Ella toteaa.

Hölmö nuori sydän kertoo myös sukupuoleen kohdistuvista odotuksista ja esimerkiksi siitä, miten on sopivaa ilmaista tunteitaan tai käsitellä vaikeita aiheita ystävien kanssa.

Ellan ja Taimin kokemukset eivät ole aivan yhtä mustavalkoisia kuin elokuvassa. “Ne tytöthän otti kaikkii raskauskuvia ja oli innoissaan siitä Kiiran tilanteesta”, Taimi sanoo.

"Mut ne pojat vaan mopoili ja joi kaljaa jossain huoltoasemalla. Aika äärimmäiset esimerkit.”

Kiiran ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle elokuvan mittaan. “Olihan ne Kiiran kaverit paljon enemmän mukana tarinan alussa, mut ne kuitenkin sit jätti sen yksin. Oishan ne voinu vaikka ehdottaa että tehdään yhdessä jotain muuta kuin mennään bileisiin”, Ella neuvoo. “Musta tuntuu, ettei ne hirveesti myöskään tykänneet siitä Lennistä”, Taimi miettii.

Sekä Ella että Taimi nauttivat elokuvasta: se tuntui aidolta ja kiinnostavalta, ja tarina eteni sopivaa tahtia. Kenelle 9-luokkalaiset suosittelisivat Hölmöä nuorta sydäntä?

“Meidän ikäisille, ja ehkä vähän vanhemmille. Ja sit just aikuisille, että ne näkee että tällasta voi kuitenkin tapahtua.”

Hölmö nuori sydän voi olla aikuiselle katsojalle järkytys. Ellan ja Taimin mielestä se on ymmärrettävää.

“Elokuva saa vanhemman varmaan ajattelemaan, että sen pitää suojella omaa lastaan ettei sille käy samoin”, Taimi myöntää. “Mut varmaan se on hyväkin - toi on kuitenkin aika hyvä esimerkki siitä, mitä ois hyvä että ei tapahtuis.”

Molempien mielestä elokuvasta kannattaa myös keskustella nuoren kanssa katsomisen jälkeen. “Vois ehkä käydä läpi juonta ja sitä, minkä takia niitä asioita tapahtui”, Taimi vinkkaa. “Ja keskustelkaa omista mielipiteistänne!” Ella täydentää.

Hölmöön nuoreen sydämeen liittyviä keskusteluvinkkejä löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta.

Hölmö nuori sydän (Suomi 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 12.10.2018.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram