Kuvat: © 2018 Universal Pictures International

Romanttinen musikaalikomedia Mamma Mia! Here We Go Again pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Leffa on jatkoa kymmenen vuoden takaiselle Mamma Mialle, josta on muodostunut äiti-tytär-elokuvien klassikko sekä valkokankaalla että katsomossa.

Molemmat elokuvat tarjoavat loputonta Välimeren aurinkoa, ABBAn musiikkia ja hyväntuulisia joukkokohtauksia. Molemmissa myös touhuaa aktiivisesti monta sukupolvea, ja elämänkokemusta kartuttaneet oikeesti-aikuiset saavat olla äänessä.

Mamma Mian maailmassa mitään kovin pahaa ei voi tapahtua. Järkähtämättömän optimistisen Donnan (Lily James/Meryl Streep) ja hänen jälkiään seuraavan Sophie-tyttären (Amanda Seyfried) välinen side on harvinaisen vahva. Myös Sophien hullunkurinen perhe pursuaa hyviä ihmissuhdemalleja: toinen toistaan tuetaan järkähtämättä ja lempeästi.

Ensimmäisessä Mamma Miassa arvuuteltiin, kuka Donnan kolmesta nuoruudenrakastetusta mahtaa olla aikuistuvan Sophien isä. Jatko-osassa kysymykseen paneudutaan vielä tarkemmin seuraamalla nuoren Donnan vaiheita ja jännittämällä, kuka harrastaa seksiä ja kenen kanssa.

Niin sanotun Betteridgen lain mukaan kysymysmerkkiin päättyvän otsikon vastaus on aina "ei". Mutta meneekö Mamma Mian seksisisältö lapselta yli hilseen? Sen tietää parhaiten nuoren katsojan oma lähiaikuinen. Ainakin teini-ikäisen katsojan kanssa kannattaa hyödyntää tilaisuus ja keskustella elokuvan jälkeen sen tarjoamista toimintamalleista!

Elokuvan ikäraja on S eli kaikille sallittu, eikä siinä varsinaista visuaalista seksisisältöä olekaan. Dialogin ja juonen tasolla seksi on kuitenkin monessa kohtauksessa läsnä.

Tulisitko sänkyyni tänä yönä? anelee nuori britti, jonka Donna on juuri tavannut Ranskassa. En ole sellainen tyttö - yleensä, toppuuttelee Donna useampaakin kumppaniaan. Ja niin edelleen.

Kirjoitin leffasta lasten- ja nuortenelokuvia arvioivaan Media-avaimeen, jossa pohditaan ammattimaisen kriteeristön avulla erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä ja soveltuvuutta eri-ikäisille katsojille.

Herttaisen viaton ja järkähtämättömän valoisa mutta samalla satunnaisen seksin ympärillä pyörivä Mamma Mia! Here We Go Again osoittautui yllättävän haastavaksi arvioitavaksi. Pienet alakoululaiset saattavat nauttia kaikessa rauhassa elokuvan tanssi- ja laulukohtauksista samalla kun varhaisteinit kiemurtelevat kiusaantuneina joka kerta kun leffassa hypätään sänkyyn.

Media-avaimen arvion leffasta löydät täältä! Media-avaimen sivuilla elokuvia voi myös kommentoida: minkä ikäiselle itse suosittelisit Mamma Miaa?

Mamma Mia! Here We Go Again (Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018), ikäraja S. Ensi-ilta 20.7.2018.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram