
Vanhemmuus vaatii ihmiseltä aika monipuolista osaamista, mutta kaikkea ei tarvitse tietää valmiiksi. Yhdessä lapsen kanssa oppien kasvatus ei ole vallitsevassa mediakulttuurissakaan mitään salatiedettä.
Esimerkiksi elokuvakasvatus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että elokuvia katsotaan ja niistä puhutaan yhdessä.
Välillä on silti mukavaa, että tarjolla on myös jotain kättä pidempää! Omassa työssäni olen tekemisissä sekä elokuvien että yleisemminkin mediakasvatuksen kanssa. Kokosin alle omat suosikkini vanhemmille sopivista, nopeasti haltuun otettavista (media)kasvatusneuvoista.
Kokonaisvaltaisesti mediakasvatuksesta:
- Vanhempana digiajassa (Mannerheimin Lastensuojeluliitto). Tiivis esite antaa 10 täsmällistä neuvoa digiajan vanhemmuuteen.
- Media mukana lapsen arjessa (MLL ja Ehyt ry). Havainnollinen "ruokaympyrä" kannustaa tasapainoiseen media-arkeen.
- Lapset & media - Kasvattajan opas (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI). Opas tarjoaa selkeän tiedon lisäksi hyviä keskusteluvinkkejä, joiden avulla perheissä voidaan pohtia hyviä mediatapoja. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi sekä selkokielisenä (suomi, ruotsi).
- MLL:n verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä, ja Lapset ja media -välilehdellä käydään läpi niin ensimmäistä kännykkää kuin tubettamistakin.
Oma suosikkini yleisluontoisista, tiiviistä oppaista on tällä hetkellä tämä Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali:
Tuota ja tulkitse -kortissa medialukutaidon ydinkysymykset on koottu kahdelle älypuhelimen näytölle.

Pelit:
- Vanhempien huoneentaulu (Ehyt ry:n Pelitaito-hanke). Huoneentaulu antaa 5 hyvää nyrkkisääntöä pelaavien lasten vanhemmille. Pelitaito-sivustolla voit myös esimerkiksi testata, millainen pelikasvattaja olet!
- Pelikasvattajan käsikirja (Pelikasvattajien verkosto). Okei, tässä opuksessa on hiukan enemmänkin lukemista, mutta pelaavan lapsen vanhemmille se voi olla oikea tiedon aarrearkku. Kärsimättömämmälle suosittelen Elina Lappalaisen lastentietokirjaa Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään?
Elokuvat:
- Avaimia elokuvaan (Koulukino). Napakan kysymyspatteriston avulla on helppo purkaa elokuvaa kuin elokuvaa katsomisen jälkeen.
- Koulukinon Media-avain-sivusto on kätevä työkalu sopivien leffojen etsimiseen ja elokuvaelämysten purkamiseen yhdessä.
- Avaimia elokuvan moninaisuuteen (Koulukino ja Helsingin yliopiston MOI-hanke). Kysymysvinkkien avulla voi pureutua esimerkiksi lasten- ja nuortenelokuvien moninaisuuteen.

Mainokset:
- Totta kai - Aikakauslehtimainonnan lukutaidon oppimateriaali (Aikakausmedia). Materiaali on suunniteltu kouluopetukseen ja muuhun ryhmäkäyttöön mutta toimii mainiosti myös kotikasvatuksen tausta-aineistona.
Onko sinulla takataskussa sivusto, sovellus tai vaikka muistilappu, joka helpottaa omaa arkeasi mediakasvattajana? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa!