Kuva: Mediataitokoulu.fi

Vanhemmuus vaatii ihmiseltä aika monipuolista osaamista, mutta kaikkea ei tarvitse tietää valmiiksi. Yhdessä lapsen kanssa oppien kasvatus ei ole vallitsevassa mediakulttuurissakaan mitään salatiedettä.

Esimerkiksi elokuvakasvatus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että elokuvia katsotaan ja niistä puhutaan yhdessä.

Välillä on silti mukavaa, että tarjolla on myös jotain kättä pidempää! Omassa työssäni olen tekemisissä sekä elokuvien että yleisemminkin mediakasvatuksen kanssa. Kokosin alle omat suosikkini vanhemmille sopivista, nopeasti haltuun otettavista (media)kasvatusneuvoista.

Kokonaisvaltaisesti mediakasvatuksesta:

  • Vanhempana digiajassa (Mannerheimin Lastensuojeluliitto). Tiivis esite antaa 10 täsmällistä neuvoa digiajan vanhemmuuteen.
  • Media mukana lapsen arjessa (MLL ja Ehyt ry). Havainnollinen "ruokaympyrä" kannustaa tasapainoiseen media-arkeen.
  • Lapset & media - Kasvattajan opas (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI). Opas tarjoaa selkeän tiedon lisäksi hyviä keskusteluvinkkejä, joiden avulla perheissä voidaan pohtia hyviä mediatapoja. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi sekä selkokielisenä (suomi, ruotsi).
  • MLL:n verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä, ja Lapset ja media -välilehdellä käydään läpi niin ensimmäistä kännykkää kuin tubettamistakin.

Oma suosikkini yleisluontoisista, tiiviistä oppaista on tällä hetkellä tämä Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali:

Tuota ja tulkitse -kortissa medialukutaidon ydinkysymykset on koottu kahdelle älypuhelimen näytölle.

Kuva: Mediakasvatusseura
Kuva: Mediakasvatusseura

Pelit:

Elokuvat:

  • Avaimia elokuvaan (Koulukino). Napakan kysymyspatteriston avulla on helppo purkaa elokuvaa kuin elokuvaa katsomisen jälkeen.
  • Koulukinon Media-avain-sivusto on kätevä työkalu sopivien leffojen etsimiseen ja elokuvaelämysten purkamiseen yhdessä.
  • Avaimia elokuvan moninaisuuteen (Koulukino ja Helsingin yliopiston MOI-hanke). Kysymysvinkkien avulla voi pureutua esimerkiksi lasten- ja nuortenelokuvien moninaisuuteen.

Mainokset:

Onko sinulla takataskussa sivusto, sovellus tai vaikka muistilappu, joka helpottaa omaa arkeasi mediakasvattajana? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa!

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram