Puistokonsertti (1935). Kuva: KAVI.

Elokuvateatterissa on aina tunnelmaa, olipa kyse ison kaupungin monisalisesta viihdepalatsista tai oman kylän rakkaasta pikkuteatterista.

Pääkaupunkiseudulta löytyy monipuolisesti korttelikinoja ja teatteriketjujen taloja, joissa voi vierailla lastenkin kanssa. Yksi kauneimmista on Helsingin kantakaupungissa sijaitseva Orion. 1920-luvulla rakennettu elokuvateatteri lukeutuu Helsingin vanhimpiin.

Orionin upea art deco -miljöö tekee vaikutuksen yhtä lailla lapsiin ja aikuisiin. Yksisalisessa teatterissa on arvokkuutta uhkuva aula peileineen ja pylväineen, syvänpunaiset ja upottavan pehmeät istuimet, mykkäelokuvien säestystarpeisiin suunniteltu orkesterimonttu sekä parvikatsomo.

Ohukainen ja Paksukainen hulluttelevat lyhytelokuvassa Oi, ihana vapaus (1929). Kuva: KAVI.
Ohukainen ja Paksukainen hulluttelevat lyhytelokuvassa Oi, ihana vapaus (1929). Kuva: KAVI.

Elokuvateatteri Orion on toiminut Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistoteatterina 80-luvulta lähtien. Elokuva-arkistoteatterin ohjelmistossa on tyypillisesti elokuvahistorian merkkiteoksia, harvinaisuuksia ja kulttiklassikoita. 

Orionissa esitetään myös lapsille sopivia elokuvia

Esimerkiksi sunnuntai-iltapäivät on koostettu erityisesti perheitä ajatellen; tämän kesän esityssarjasta löytyy Jacques Cousteaun meridokumentteja, Jaqcues Tatin sanattomia komedioita sekä laaja kattaus heppaleffoja.

Elävän ukuleleyhtyeen säestämässä Kinokonsertissa katsellaan Ohukaisen ja Paksukaisen toilailuja, ja Helsingin Juhlaviikkojen yhteydessä Orion esittää Disneyn vanhoja Mikki Hiiri- ja Aku Ankka -lyhäreitä - aidolta filmiltä tietenkin.

Aku Ankka väittää löytäneensä nuoruuden lähteen lyhytanimaatiossa Don's Fountain of Youth (1953). Kuva: KAVI.
Aku Ankka väittää löytäneensä nuoruuden lähteen lyhytanimaatiossa Don's Fountain of Youth (1953). Kuva: KAVI.

Vuodenvaihteessa Orionin toiminta siirtyy keskustakirjasto Oodiin, jossa elokuvapyhättönä tulee palvelemaan uusi Kino Regina. Eerikinkadun Orion-teatterin tulevaisuus on vielä epäselvä, joten sen lumoavasta miljööstä kannattaa käydä nauttimassa heti paikalla!

Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram