System Crasher (2019). Kuva: B-Plan Distribution.

Tällä kertaa blogissa käsitellään aikuisille sopivaa elokuvahelmeä. Palkittu saksalaisdraama System Crasher kertoo haastavasta lapsesta ja aikuisista, jotka tekevät parhaansa auttaakseen tätä.

9-vuotias Benni (roolissaan järisyttävä Helena Zengel) saa väkivaltaisia raivokohtauksia ja ajelehtii sijaiskotikierteessä. Vaikeudet liittyvät ainakin osittain traumaattiseen varhaislapsuuteen.

Bennin tarina kouraisee katsojaa perinpohjaisesti. Välitön ja realistisuuteen pyrkivä leffa ei silti mässäile aiheellaan. Asioiden näyttäminen sellaisina kuin ne joskus ovat riittää vallan mainiosti. Benni esimerkiksi joutuu elokuvan aikana lepositeissä sairaalaan oltuaan vaaraksi sekä itselleen että ihmisille ympärillään. 

Leffan nimi system crasher viittaa henkilöön, jota yhteiskunnan tukiverkostot eivät yrityksistä huolimatta pysty auttamaan. Benni on väliinputoaja, ja resursseja tarvittaisiin lisää. Elokuva on siis myös poliittinen kannanotto.

Kuva: B-Plan Distribution
Kuva: B-Plan Distribution

Jokaisella lapsella on oikeus tulla rakastetuksi

Kaikesta kurjuudesta huolimatta ohjaaja Nora Fingscheidt kuljettaa mukana periksiantamatonta, myönteistä otetta läpi tarinan.

Elokuvan vahva sanoma on, että jopa Bennillä on oikeus apuun ja oikeus tulla rakastetuksi. Benni ei ole paha eikä tahallaan hankala. Ja vaikka aikuiset ammattiauttajat ovat välillä ymmällään, he eivät luovuta. 

Bennin hallitsematon viha, rikkinäisyys ja viattomuus ovat todella sydäntäsärkevää katsottavaa, mutta niin on myös hänen kanssaan toimivien aikuisten avuttomuus ja epätoivo.

System Crasher näyttää, millaista on auttaa silloinkin, kun mitään ei näytä olevan tehtävissä. Elokuva ei kerro ihmeparantumistarinaa mutta osoittaa, että jokaisella myönteisellä, hyväksyvällä sanalla ja teolla on vaikutuksensa.

System Crasher (Systemsprenger, Saksa 2019), ikäraja 16. Ensi-ilta 22.11.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram