Talo jossa kello tikittää (2018). Kuvat: Nordisk Film, Storyteller Distribution Co., LLC

10-vuotias Lewis muuttaa omalaatuisen enonsa luokse jäätyään orvoksi. Lewisin uusi koti on täynnä kummallisia esineitä, outoja tapahtumia ja taikaa.

Talo jossa kello tikittää perustuu John Bellairsin goottisävyiseen romaaniin. En ole lukenut kirjaa, mutta elokuva on melkoisen karmiva. Tarina vilisee mustaa magiaa, verirituaaleja, kuolleiden herättämistä hautausmaalla, helvetin neljänsiä ruhtinaita ja mätänemisvaiheeseen päässeitä eläviä ruumiita.

Ulkoisesti - ja sisäisestikin - Talo jossa kello tikittää on silti lastenelokuva.

Päähenkilö on alakouluikäinen, vanhempiensa poismenoa sureva lukutoukka. Lewis tuntee itsensä ulkopuoliseksi uudessa kotipaikassaan, eikä kavereita ole helppo saada. Lewisin uudet lähiaikuiset ovat sympaattisia velhoja, joiden lempiruokaa ovat reunoilta rapeat ja keskeltä sitkeänpehmeät suklaakeksit.

Kauhuelokuvista kiinnostuneille 10-12-vuotiaille leffa on siis ilouutinen

Talo jossa kello tikittää on oikeasti pelottava, mutta samalla kuitenkin vielä turvallinen. (Kannattaa muuten lukea tästä blogista myös juttu "Miksi kauhu kiinnostaa lasta"!)

Leffa on hyväntahtoisen seikkailullinen paketti, joka puksuttaa vakaasti pitkin jännityksen ja kauhun kiskoja. Pehmentävää huumoria on käytetty suhteellisen säästeliäästi - kyseessä ei ole Goosebumps-tyylinen kammokomedia tai hoteltransylvaniamaisen kevyt, lapsiystävällinen hupsuttelu.

Elokuvan myönteisinä sivujuonteina kulkevat epävarma lapsen rohkaistuminen, oman ainutlaatuisuuden hyväksyminen ja yksinäisistä ihmisistä hitsautuva perheyhteisö.

Media-avaimen arviosta kannattaa lukea vielä lisää tästä leffasta. Samasta paikasta löydät myös keskusteluideoita leffaelämyksen purkamiseen!

Ps: Elokuvan on ohjannut Eli Roth (Cabin Fever, The Green Inferno, Death Wish), mikä ehkä selittää sen, ettei leffaa ole jäykistetty ylimääräisellä makeilulla. Totta kai pieru- ja kakkavitsejä on silti tarjolla, ja koulukiusaajat tyrmätään taidokkaalla donkkauksella.

Talo jossa kello tikittää (The House with a Clock in Its Walls, Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 5.10.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram