Bamse ja noita-akan tytär (2016). Kuva: Nordisk Film

Minkä ikäiselle katsojalle elokuva sopii? Sitä eivät kerro ikärajat, ja läheskään aina asia ei selviä myöskään elokuvan trailerista. Toisinaan elokuvakriitikot kirjoittavat, että elokuva "varmaankin uppoaa lapsiyleisöön". Olen joutunut toteamaan saman kuin monet vanhemmat: se, sopiiko tietty elokuva juuri meidän perheellemme, selviää lopulta vain katsomalla.

Onneksi riskinottoa helpottaa media-avain.fi. Työssäni Koulukinon tuottajana koordinoin tuota perheiden kättä pidemmäksi suunniteltua, riippumatonta leffapalvelua. Media-avain arvioi lasten- ja nuortenelokuvia kasvatuksen näkökulmasta erityisen, ammatillisen työryhmän luoman kriteeristön perusteella. Palvelu arvioi erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä: herättääkö elokuva ajatuksia? Millaisia roolimalleja ja ratkaisumalleja se tarjoaa? Rikkooko elokuva stereotypioita vai tyytyykö se toistamaan niitä?

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Media-avain pyrkii arvioimaan myös, minkä ikäiselle katsojalle elokuvan teemat ja kerronta ovat omiaan. Esimerkiksi selkeä ja hyvän voittoon uskoa luova Bamse ja noita-akan tytär sopii erinomaisesti vaikka ensimmäiseksi leffateatterielämykseksi, kun taas 10-vuotiaasta se todennäköisesti tuntuu jo liian rautalangasta väännetyltä. Brittiuutuus Petteri Kaniini puolestaan on pienimmille katsojille haastava, sillä humoristisessa kontekstissa esitettyä väkivaltaa on paljon, eikä elokuvassa ole selkeää hyvistä ja pahista.

Tästä blogista tulet löytämään Media-avaimen uusimmat elokuva-arviot, kiinnostavimmat leffauutiset ja tuoreita asiantuntijanäkökulmia elokuviin, ikärajoihin ja perheiden mediakasvatukseen. Tervetuloa mukaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram