Captain Fantastic (2016). Kuva: Finnkino Oy

Elokuvissa isät ovat tavallisesti joko koomisia hölmöilijöitä tai sankareita, jotka pelastavat maailman (ja siinä sivussa myös perheensä) tuholta.

Joskus isä kasvaa vasta elokuvan aikana tehtävänsä vaatimiin mittoihin, kuten Itse ilkimyksen Gru. Usein sän vaikutus säilyy läpi elämän, vaikka tämä ei olisikaan läsnä, kuten Leijonakuninkaassa.

Omia suosikki-isiäni elokuvissa ovat mm. Totoron Tatsuo Kusakabe, Chaplinin pojan Kulkuri ja pimeän puolen riepottelema hirmuhallitsija Darth Vader.

Kokosin isänpäivän kunniaksi 10 elokuvaa, joissa isä, isoisä tai isähahmo on myönteisellä tavalla läsnä.

Isiä ja elokuvia eri-ikäisille:

Hokkus pokkus Mikko Mallikas (Norja 2013), ikäraja S. Mikko haluaisi koiran, mutta isän mielestä hän on vielä liian pieni huolehtimaan lemmikistä. Yksinhuoltajaisä opastaa kärsivällisesti Mikkoa läpi arjen huolten ja ilojen.

Puluboin ja Ponin elokuva (Suomi 2018), ikäraja S. Ponilla on menossa hankala elämänvaihe, sillä ekaluokka häämöttää kesän lopussa. Ponin äiti ja isä ovat lohdullisia hahmoja, jotka yrittävät vanhempina parhaansa. Äiti yrittää suitsia Ponia järjellä ja järjestyksellä, isä-Hukkinen on puolestaan pehmeämpi taiteilijasielu.

© Studiocanal Limited 2014. All Rights Reserved.
© Studiocanal Limited 2014. All Rights Reserved.

Paddington (Iso-Britannia 2014), ikäraja 7. Karhuherra Paddington matkustaa Perusta Lontooseen. Ystävällinen Brownin perhe ottaa karhun hoiviinsa, vaikka Henry-isä vastustaa ajatusta. Yhteisen seikkailun myötä isäkin kiintyy Paddingtoniin.

Lego Ninjago -elokuva (Yhdysvallat 2017), ikäraja 7. Teini-ikäinen Lloyd, Vihreä ninja, joutuu kohtaamaan pahan lordi Garmadonin – joka sattuu olemaan hänen isänsä. Samalla kun Lloydin ninjaryhmä yrittää suojella Ninjago Cityä, saavat isä ja poika opetella tunneilmaisua, välittämistä ja perhe-elämää.

Malala (Yhdysvallat 2015), ikäraja 7. Malala Yousafzai on nuori rauhannobelisti ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhuja. Dokumenttielokuvassa nähdään, kuinka merkittävä rooli Malalan kannustavalla isällä on tämän elämässä.

© 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö (Yhdysvallat 2017), ikäraja 12. Elokuva kertoo sadun kaunottaresta ja hirviöstä. Myös kaunottaren isällä on tärkeä rooli tarinassa; Belle asuu kaksin keksijäisänsä kanssa, ja perheen keskinäinen arvostus ja kiintymys välittyvät elokuvasta vahvasti.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (Suomi 2018), ikäraja 12. 17-vuotias Sofia ja omaa ruumisarkkua rakentava Mielensäpahoittaja kohtaavat ja lähentyvät sukupolvien välisen kuilun ylittämisestä kertovassa draamakomediassa.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (Yhdysvallat 2017), ikäraja 12. Humoristisessa merirosvoseikkailussa kukaan ei voi luottaa juuri muihin kuin itseensä, mutta yllättäen yksi tapahtumien liikkeellepanevista voimista onkin isällinen rakkaus.

Mamma Mia! Here We Go Again (Iso-Britannia/Yhdysvallat 2018), ikäraja S. Hittimusikaalin jatko-osassa arvuutellaan yhä, kuka on nuoren Sofian isä. Tärkeämpää on kuitenkin, että kaikki kolme isäkokelasta tukevat Sofiaa ehdoitta ja sydämellisellä lämmöllä.

Jokerielokuvat vanhemmille:

Captain Fantastic (Yhdysvallat 2016), ikäraja 12. Captain Fantastic kertoo eristyksissä luonnon keskellä eläneestä perheestä ja pohtii samalla ideologioita ja kasvatusratkaisuja. Perhettä luotsaa älykäs isä – mutta hänkään ei ole täydellinen.

Daddy’s Home (Yhdysvallat 2015), ikäraja 7. Uusperheen kuviot menevät uusiksi, kun lasten biologinen isä ilmestyy paikalle. Daddy’s Home kuvaa komedian keinoin isyyteen kohdistuvia ristiriitaisia odotuksia.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram