Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus (2018). Kuvat: Patrick Redmond ja SF Film Finland Oy

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus toimii mainiosti lasten dekkarielokuvana.

Syksyn ensimmäisenä koulupäivänä harkitsevainen Lasse ja uusi oppilas Maija sattuvat paikalle, kun joku vie koulun jumppasalista mittaamattoman arvokkaan Hammarabin kirjan. Käsillä on Lassen ja Maijan ensimmäinen ratkaistava arvoitus, uusi ystävyys ja lopulta myös ikioma etsivätoimisto.

Jos Martin Widmarkin helppolukuiset ja hauskasti kuvitetut Lasse-Maija-kirjat eivät ole vielä tuttuja, on elokuva erinomainen sysäys kohti lukuseikkailua.

Uuden elokuvan käsikirjoitus on itsenäinen, eli se ei perustu mihinkään liki kolmestakymmenestä tähän mennessä julkaistusta Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasta.

Leffa keskittyy kiitettävästi arvoituksen ratkomiseen, vaikka hahmokaartista löytyykin koko joukko herkullisia sivuhahmoja. Lapsen on helppo seurata tarinan etenemistä ja miettiä, kuka mahtaa olla syyllinen.

Vaikka kyseessä on dekkari, elokuva ei ole tuskallisen jännittävä

Ensimmäisessä arvoituksessa ei nähdä luurankoja tai yöllisiä taskulamppukohtauksia, ja fyysistä väkivaltaa se ei sisällä lainkaan. Elokuvantekijöiden mopo lähtee keulimaan oikeastaan vain yhdessä kohtauksessa, tulipalosta kertovassa takaumassa. Vai mitä sanotte lapsesta, jonka kädet syttyivät palamaan? Tämä onkin johtanut elokuvan K7-ikärajaan.

Lasten- ja nuortenelokuvien sopivuutta eri-ikäisille katsojille arvioiva Media-avain kertoo elokuvasta seuraavasti:

"Katsoja voi luottaa tarinan onnelliseen loppuun, ja monet jännittävimmistä kohtauksista ratkaistaan nopeasti koomisin keinoin."

Lasse (Frank Dorsin) ja Maija (Ester Vuori) Josephine Bornbuschin ohjauksessa.
Lasse (Frank Dorsin) ja Maija (Ester Vuori) Josephine Bornbuschin ohjauksessa.

Maijan ja Lassen selvittämään arvoitukseen liittyvät syyllisyyden, koston ja anteeksi pyytämisen teemat jäävät kunnolla käsittelemättä elokuvassa, ja niitä kannattaakin ilman muuta purkaa yhdessä jälkeen päin. Perheen kesken voidaan pohtia myös sitä, miten aikuiset usein jyräävät lapset ja näiden näkökulmat, ideat ja mielipiteet.

Rajat ylittävä ystävyys sen sijaan välittyy elokuvasta vahvasti, samoin oman ällin käyttäminen.

Media-avaimessa avataan elokuvan myönteisiä viestejä

"Koulussaan hieman epäsuositut Lasse ja Maija tarjoavat monisäikeisen samaistumisen kohteen pienille lapsille", Media-avaimen arviossa pohditaan. Arvion mukaan yksi Ensimmäisen arvoituksen keskeisistä positiivisista sisällöistä on se, että leffa on "pohjimmiltaan arkinen tarina tarpeesta tuntea itsensä hyväksytyksi". Elokuva voi siis tukea lapsen tärkeää identiteettityötä myös tällä tavoin. Koko arvion voit lukea täältä!

PS: Elokuvan ohjaaja Josephine Bornebusch (joka on ehkä kaikkein tutuin Solsidanin hykerryttävänä Mickanina) nähdään lyhyessä roolissa roskakuskina. Niin - ei naisroskakuskina, vaan ihan vain roskakuskina. Naisia elokuvassa ovat myös esimerkiksi seppä ja rehtori. Lisäksi oppilaat ovat monenvärisiä, ja ainakin yksi pyörätuolia käyttävä koululainenkin leffassa vilahtaa. Kyse on pienistä mutta merkittävistä asioista.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus (Ruotsi 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 10.8.2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat