Megalodon (The Meg, 2018). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Viikko sitten ensi-iltansa sai karskin toimintatähti Jason Stathamin ja esihistoriallisen jättiläishain kohtaamisesta kertova Megalodon.

Tänä viikonloppuna creature featuren saralla taas on luvassa jättiläismuurahaisia, kun Marko Mäkilaakson ohjaama It Came from the Desert lävähtää valkokankaille.

Molempien elokuvien ikäraja on 12, mutta tunnelmaltaan ne ovat varsin erilaiset.

Megalodon on vitsikkäästä aiheestaan huolimatta melko vakava toimintajännäri, jossa ei ole seikkailun tuntua tai komedialliseksi tarkoitettua, yliampuvaa mäiskettä.

Megalodonin ydintä ovat rohkea sankarointi, tiivistyvä jännitys ja tutkijaryhmän tekemä yhteistyö. Haihirviö toki syö sekä ihmisiä että eläimiä, mutta ihmiset hotkaistaan yhtenä kappaleena ilman suurempia veriroiskeita.

Elokuvan ikäraja ei itse asiassa liity lainkaan audiovisuaalisesti esitettyyn väkivaltaan vaan ahdistukseen, jonka aiheuttaa jatkuva väkivallan ja kuoleman uhka.

Media-avaimen arvion Megalodonista löydät täältä.

It Came from the Desert (2018). Kuva: Black Lion Pictures Oy
It Came from the Desert (2018). Kuva: Black Lion Pictures Oy

It Came from the Desert on tunnelmaltaan aivan toista maata. Leffa perustuu 80-luvun tietokonepeliin ja ammentaa vaikutteita niin 50-luvun b-elokuvista kuin ysäritoiminnastakin.

Genretietoisuus on elokuvan tärkein rakennusaine, ja kun kyse on huippusalaisesta laboratoriosta karanneista jättiläisötököistä, ei roiskeita, mönjää ja hölmöjä sutkauksia kuulukaan välttää.

It Came from the Desertin väkivalta on selvästi överimpää kuin Megalodonin.

Toisaalta komediallinen konteksti ja vahva intertekstuaalisuus keventävät tunnelmaa tehokkaasti: elokuvan ei ole tarkoituskaan olla karmaiseva vaan ennen kaikkea viihdyttävä.

Iskevään traileriin on koottu jotakuinkin kaikki elokuvan väkivaltakohtaukset. Itse elokuvassa ehditään käyttää aikaa myös kaveruuteen, kannustamiseen ja miehen muottiin änkeämiseen. Media-avaimen arvion elokuvasta löydät täältä.

Elokuvan ohjaaja tiivisti leffan tyylilajin lehdistönäytöksessä toteamalla, että It Came from the Desert toimii parhaiten silloin kun “alla on neljä-viisi bisseä”. Leffa onkin ennemmin nostalgiatrippi aikuisille kuin varsinainen nuortenelokuva nuorista päähenkilöistään huolimatta.

Kumpikaan näistä leffoista ei siis ole missään nimessä koko perheen elokuva siinä merkityksessä kuin sanaa tavallisesti käytetään.

Ikärajan puitteissa ne voivat kuitenkin sopia koko perheen viihteeksi riittävän isojen lasten kanssa, mikäli katsojien leffavatsa vain sulattaa ryppyotsaiset sankariukkelit, verenhimoiset megahait, herttaisen pöljät teinit ja nälkäiset jättimuurahaiset!

Megalodon (The Meg, Kiina/Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 31.8.2018.

It Came from the Desert (Suomi/Iso-Britannia 2017), ikäraja 12. Ensi-ilta 7.9.2018.

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram