Valkohammas (2018). Kuvat: Superprod. Bidibul Productions, Big Beach, France 3 Cinéma

Jack Londonin Valkohammas on seikkailuromaanien kiistaton klassikko. Uusi elokuvasovituskin edustaa reilua vanhan koulun seikkailutoimintaa. Alkuperäisteosta on yksinkertaistettu ja kulmia pyöristetty, mutta erämaan kutsu kajahtaa silti väkevänä.

Eurooppalais-amerikkalainen yhteistuotanto on toteutettu maalauksellisena animaationa. Ihmiset näyttävät aika tönköiltä, mutta luontokuvaus on todella komeaa.

Tarinaa kuljetetaan koirasusi Valkohampaan kautta, ja eläimet on pyritty pitämään eläiminä. Ne eivät siis esimerkiksi puhu suomea tai kerro tunteistaan musikaalinumerossa. Ilmeikkäät eläinkohtaukset toimivat hienosti täysin ilman dialogia.

Valkohampaan tarina käsittelee sekä luonnon että ihmiselon ankaruutta

Valkohammas kasvatetaan ensin intiaaniheimon vetokoiraksi, sitten etuvartioaseman koiratappeluiden kauhuksi. Lopulta valkohampaan kohtaloon puuttuu suoraselkäinen lainvartija.

Elokuva esittää koirasuden kasvukaaren nälkiintyneestä pennusta nuoreksi koiravaljakon johtajaksi, pahasti kaltoinkohdelluksi tappajaksi ja lopulta uljaaksi, itsenäiseksi aikuiseksi.

Herkille katsojille kerrottakoon, että Valkohampaassa nähdään sekä nyrkkitappelua että eläinten välistä taistelua elämästä ja kuolemasta. Lisäksi Valkohammas joutuu eroon emostaan, ja taistelukoirana pahansuovan roiston vallassa Valkohampaan tilanne on varsin epätoivoinen. Elokuvan ikäraja on 7.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain löytää Valkohampaasta runsaasti tarttumapintaa eri-ikäisille katsojille.

Media-avain luettelee elokuvan ajatuksia herättäviä teemoja, joita kannattaa käydä läpi leffan jälkeen: eläinten oikeudet, luonnon riistäminen, alkuperäiskansojen asema, ystävyys ja uskollisuus ihmisen ja eläimen välillä...

Media-avaimessa pohditaan myös elokuvan hyviksiä ja pahiksia:

"Valkohampaassa pääpahiksia ei esitetä missään vaiheessa sympaattisina henkilöinä. He ovat vain ahneuden ja ilkeyden ajamia pahoja ihmisiä. Paha saa kuitenkin palkkansa, yleensä vielä varsin nopeasti. Epämiellyttävät tilanteet eivät jää roikkumaan liian pitkäksi aikaa, ja tarina osoittaa, että loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan."

Media-avaimen Valkohammas-arvion löydät kokonaisuudessaan täältä.

Valkohammas (Croc-Blanc, Ranska/Luxemburg/Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 26.10.2018.

PS: Kuka muistaa vielä Ethan Hawken tähdittämän Valkohampaan vuodelta 1991? Olisikohan nyt aika katsoa sekin uudelleen?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram