Kuva: iStock

Lapsen ensimmäinen retki elokuvateatteriin voi jännittää: jaksaako lapsi istua? Mitä jos hän puhuu koko ajan, vaikka pitäisi olla hiljaa? Mitä jos elokuva onkin liian pelottava? Tai tylsä? Näillä neuvoilla varmistat hauskan ja turvallisen elokuvaelämyksen pienen lapsen kanssa.

 

Valitse elokuva huolellisesti

Valitse lapsen ensielokuvaksi riittävän lyhyt elokuva. Kokeilematta ei tiedä, jaksaako lapsi keskittyä läpi koko näytöksen. Sama riski otetaan myös esimerkiksi ensimmäisten konsertti- tai teatterielämysten kanssa.

Ota huomioon, että elokuvan katsominen elokuvateatterissa poikkeaa monin tavoin elokuvan katsomisesta kotona. Pimennetty sali, äänentoisto ja suuri valkokangas tekevät elämyksestä voimakkaamman.

Elokuvateatterissa intensiivistä kuvaa ei pääse piiloon samalla tavoin kuin kotona, eikä kaukosäätimen pause-nappikaan ole käytettävissä.

Tutustukaa elokuvaan yhdessä etukäteen. Esimerkiksi elokuvan trailerin voi katsoa montakin kertaa, ja lapsi iloitsee myöhemmin tunnistaessaan valkokankaalla tuttuja hahmoja ja tapahtumia. Samalla kannattaa muistaa, että trailerit ovat mainoksia, eivätkä välttämättä kerro kaikkea elokuvan tunnelmasta tai tapahtumista.

Hanki elokuvasta mahdollisimman paljon ennakkotietoa myös itsellesi. Katso traileri, lue synopsis. Tutustu esimerkiksi Media-avaimen tai Common Sense Median arvioon elokuvasta. Tarkista myös ikäraja ja noudata sitä.

Media-avaimen sivuilta löydät aina uusimmat ensielokuvaksi sopivat leffat Ensimmäistä kertaa elokuviin -tunnisteella.

Hyvä ensielokuva on turvallinen ja lapsentasoinen. Kuva: Hokkus pokkus Mikko Mallikas (2013), Nordisk Film
Hyvä ensielokuva on turvallinen ja lapsentasoinen. Kuva: Hokkus pokkus Mikko Mallikas (2013), Nordisk Film

 

Keskustele lapsen kanssa siitä, mitä elokuvateatterissa tapahtuu

Miltä elokuvissa voi tuntua? Mitkä asiat voivat naurattaa, itkettää tai jännittää, jopa pelottaa? Elokuvateatterissa saa ja kuuluukin eläytyä! Vaikka muille katsojille pitää antaa rauha keskittyä elokuvaan, ei lasta kannata hyssytellä elokuvateatterissa turhan päiten. Varsinkin lastenelokuvanäytöksessä on täysin sopivaa, että yleisöstä kuuluu välillä hihkaisuja ja teräviä huomioita.

Jutelkaa myös siitä, mitä elokuvateatterissa tehdään:

  • Vessassa kannattaa käydä ennen elokuvaa. Jos hätä yllättää kesken näytöksen, vessaan voi hiippailla huomiota herättämättä.
  • Elokuvateattereissa saa herkutella (ellei sitä ole erikseen kielletty). Omat jäljet on kohteliasta siivota ja roskat viedä roskikseen.
  • Elokuvaliput näytetään lipuntarkastajalle salin ovella.
  • Kaikilla on teatterissa oma istumapaikka, jotta jokaisen olisi helppo keskittyä elokuvan katsomiseen. Lapsi voi istua myös aikuisen sylissä.
  • Ennen elokuvan alkua valkokankaalla näytetään tavallisesti mainoksia ja trailereita. Joskus ennen elokuvaa esitetään myös jokin lyhytelokuva eli alkukuva.
  • Kun elokuva alkaa, salista sammutetaan valot, jotta elokuva näkyisi valkokankaalta mahdollisimman hyvin.
  • Elokuvan päätteeksi nähdään lopputekstit, jotka kertovat, ketkä kaikki ovat osallistuneet elokuvan tekemiseen.

Kettu Repolainen vaanii Martti Metsähiirtä, mutta onneksi jännittävä tilanne ratkeaa nopeasti parhain päin. Kuva: Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (2016), SF Film Finland Oy
Kettu Repolainen vaanii Martti Metsähiirtä, mutta onneksi jännittävä tilanne ratkeaa nopeasti parhain päin. Kuva: Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (2016), SF Film Finland Oy

 

Sovi lapsen kanssa, miten toimitte, jos elokuvassa tulee vastaan jotain jännittävää tai pelottavaa

Lapsi voi esimerkiksi tarttua aikuista kädestä tai kömpiä syliin. Mukaan voi ottaa myös pehmolelun, jota voi rutistaa kun jännittää, tai vaikka pussillisen rypäleitä tai nameja, joita voi napsia hurjissa kohdissa. Salista saa myös poistua hetkeksi huilaamaan, jos siltä tuntuu.

Pienimmät katsojat eivät vielä hahmota tarinan laajaa kokonaisuutta, vaan eläytyvät elokuvaan kohtaus kerrallaan. Onnellinen loppu on silti tärkeä. Lähes kaikkien lastenelokuvien kohdalla sen voikin luvata lapselle jo etukäteen.

Elokuvan jälkeen kannattaa aina keskustella siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia elokuva herätti. Oliko elokuvassa hauskoja, surullisia tai jännittäviä kohtia? Entä millaisia hahmoja elokuvassa oli ja miltä heistä tuntui tarinan eri vaiheissa? Hyviä keskusteluvinkkejä löydät Media-avaimen arvioista.

Lapselle on luontaista käsitellä elokuvan teemoja, tarinaa ja hahmoja leikin kautta. Voit tarjota lapselle elokuvan jälkeen mahdollisuuksia esimerkiksi piirtämiseen, maalaamiseen, roolileikkeihin tai omien videoiden kuvaamiseen.

Vinkkejä antoivat Koulukinon asiantuntijat ja LTO, luokanopettaja Tuula Niiniranta.

Minkä ikäisenä teillä on koettu tai suunnitteilla ensimmäinen elokuvateatterielämys? Olisi mahtavaa kuulla kokemuksia ja kysymyksiä kommenttiboksissa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram