Jurassic Park (1993). Kuvat: Universal Studios

Jurassic Park on yksi tärkeimmistä elokuvateatterimuistoistani. Olin 12-vuotias - juuri riittävän vanha katsomaan Steven Spielbergin uutuuden Turun Juliassa. Pieteetillä tehdyt dinosaurukset olivat vaikuttavia. John Williamsin tunteikas, maalaileva musiikki tempasi mukaan seikkailuun. Ja mikä tärkeintä: penkit tutisivat. Silloin oli aivan uutta, että koko sali tärisee tyrannosauruksen tullessa kohti.

Jurassic Park on edelleen tehokas tyylilajissaan. Kun leffaboksi avattiin vuosia myöhemmin omassa olohuoneessamme, oli harkittava rakkaiden muistojen lisäksi myös oman lapsen valmiudet ja herkkyys.

Jurassic Park antaa erinomaisen tilaisuuden kokea melko turvallisesti jotain hurjaa.

12 vuoden ikäraja on kuitenkin paikallaan. Jurassic Parkissa kuoleman uhka on jatkuvaa ja pitkäkestoista, dinosaurukset syövät useammankin roolihahmon, ja kohtausten intensiivisyys on rakennettu varsin taitavasti.

Erityisen voimakkaita ovat ne hetket, joissa tarinassa esiintyvien lasten henki on välittömässä vaarassa. Nuoren katsojan voi odottaa kiinnittyvän vahvasti juuri Jurassic Parkin lapsiin. Lexin ja Timin hätää ja kauhua kuvataan silmästä silmään ja ääntä säästämättä esimerkiksi kohtauksessa, jossa saaliinhimoiset velociraptorit ovat ahdistaneet lapset teollisuuskeittiöön.

Koordinoin työssäni lasten- ja nuortenelokuvia arvioivaa Media-avainta. Palveluun arvioidaan uutuuselokuvia viikoittain, mutta myös klassikkoelokuvien tietokantaa kerätään jatkuvasti. Media-avaimen Jurassic Park -klassikkoarviossa pohditaan elokuvan trillerielementtien lisäksi muun muassa sukupuolirooleja ja luonnon kunnioittamista.

Lapset ovat muuten vaarassa myös dinosauruspuiston uudelleen henkiin herättäneessä Jurassic World -elokuvassa, joka saa jatkoa tällä viikolla, kun Jurassic World: Kaatunut valtakunta tulee teattereihin. Siitäkin on luvassa elokuvan myönteisiä viestejä ja ikätasoa ruotiva arvio Media-avaimessa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram