Bamse ja jymykello (2019). Kuva: Nordisk Film.

Ruotsalaiset Bamse-animaatiot tarjoavat luotettavan rauhallista ja turvallista katsottavaa pienimmille elokuvissa kävijöille.

Bamse ja rosvokaupunki (2014) sekä Bamse ja noita-akan tytär (2016) saavat jatkoa uudessa Bamse ja jymykello -elokuvassa, jossa jymyhunajan valmistaminen on vaakalaudalla. Samalla kavala Kasimir-kettu tekeytyy hyväksi voittaakseen Kumpulan asukkaiden luottamuksen, jotta hän voisi rötöstellä rauhassa.

Maailman vahvin ja kiltein nalle johdattaa lapset pohtimaan muun muassa rehellisyyttä ja ystävällisyyttä. Luonnonsuojeluhenkinen tarina kannustaa miettimään myös, miksi ja miten luontoa suojellaan.

Kuva: Nordisk Film
Kuva: Nordisk Film

Elokuvassa erotellaan selkeästi kiltit ja ilkeät niin tekojen, puheenparren kuin ulkomuodonkin keinoin. Hyvistä teoista seuraa hyvää ja huonoista pahaa, ja selkeän esityksen pohjalta lapsen on helppo lähteä pohtimaan hahmojen tekemiä valintoja.

Aikuisesta elokuvan maailma vaikuttaa turhan mustavalkoiselta, mutta Bamse vahvistaa lapsen parhaillaan rakentuvaa uskoa hyvään ja tukee myös prososiaalista käytöstä kuten auttavaisuutta, jakamista ja empaattisuutta.

Bamse ja jymykello on lapsentasoisesti etenevä ja opettavainen tarina, joka sopii ensimmäistä kertaa elokuviin lähtevällekin - joskin mukana on S-ikärajan (kaikenikäisille sallittu) puitteissa myös muutamia hiukan jännittäviä osuuksia kuten tultasyöksevä lohikäärme ja metsän arvokkaimmassa osassa riehuva tulipalo. Kohtaukset ratkeavat kuitenkin melko nopeasti parhain päin.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain tarjoaa valmiita kysymysideoita, joiden kanssa leffaa voi lähteä purkamaan lapsen kanssa jälkikäteen. Onko Bamse maailman vahvin nalle myös ilman jymyvoimiaan? Entä millaiset asiat voivat olla aarteita?

Bamse ja jymykello (Bamse och dunderklockan, Ruotsi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 30.5.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram