Kirjoitukset avainsanalla tunnetaidot

Coraline ja toinen todellisuus (2009). Kuva: Universal Pictures

Elokuvat tarjoavat mahdollisuuden käydä turvallisesti läpi erilaisia tunteita - myös jännitystä ja pelkoa.

Lapset ovat kuitenkin erilaisia, ja saman elokuvan jännitys voi kutkuttaa yhtä lasta mutta ahdistaa toista, ja hirviöhahmot voivat sekä kiehtoa että pelottaa.

Tunne lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen

Pienimpiä lapsia pelottavat esimerkiksi oudot hahmot, kuten vaikkapa Muumien Mörkö. Yli viisivuotiaat puolestaan pelkäävät ennemminkin asioita, joita nuo oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat.

Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Koulukinon erityisasiantuntijan ominaisuudessa kokosin viisi pelottaviin sisältöihin liittyvää vinkkiä eri-ikäisten lasten vanhemmille:

 1. Muista, että omat tunteesi vaikuttavat. Varsinkin pieni lapsi etsii tulkintaa näkemälleen vanhemman reaktioista. Jos lapsesi on säikähtänyt näkemäänsä, tarjoa läheisyyttä ja juttuseuraa.
 2. Se ei tapahdu oikeasti, mutta voi silti pelottaa. Alle kouluikäisen voi olla vaikea erotella todellista ja kuviteltua, kun hän eläytyy vahvasti elokuvaan. Kun taito alkaa olla hallussa, on esimerkiksi animaatiota katsoessa helpompi muistaa, että nähty ei tapahdu oikeasti.
 3. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Monet pikkukoululaiset pystyvät jo sietämään pitkäkestoistakin jännitystä, ja jotkut innostuvat myös kauhuelementeistä – kunhan loppu on onnellinen. Myös elokuvan humoristinen ote voi keventää katsomiskokemusta sopivasti.
 4. Rajoja saa rikkoa, mutta siihen ei pidä pakottaa. Murrosiän lähestyessä on tavallista, että oman uskalluksen rajoja aletaan kokeilla trillerin, kauhun ja kummitusjuttujen avulla. Omalle lapselle kannattaa muistuttaa, että liian pelottavalta tuntuvista asioista saa aina kieltäytyä, vaikka kaveriporukka olisi eri mieltä.
 5. Tartu klassikoihin. Kiinnostus kauhukulttuuriin on nuorten keskuudessa tavallista. Se liittyy usein kehitysvaiheeseen ja on vaaratonta, vaikka sisällöt näyttävät hurjilta. Jos olet itse innostunut kauhuelokuvista, voit katsoa klassikoita myös yhdessä teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Jos kaipaat leffatärppejä, käy selaamassa Media-avainta!

Tässä lisäksi kaksi juttua, joiden lopusta löydät jännittäviä elokuvasuosituksiani eri-ikäisille: Sopivan jännittävä leffailta 2017 ja Sopivan jännittävä leffailta 2016.

PS: Oletteko katsoneet tämän jutun pääkuvassa näkyvän Coraline-animaation? Se on pahuksen kammottava! (Ikäraja on 7, mutta en todellakaan suosittelisi leffaa jokaiselle seitsemänvuotiaalle.) Myös alkuperäisteos, Neil Gaimanin kirja Coraline varjojen talossa (2002) toimii kuin tauti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Next Gen (2018). Kuvat: Netflix.

Kovan kuoren kasvattanut nuori ystävystyy ison, pyöreän robotin kanssa tulevaisuuden metropolissa. Kuulostaa erehdyttävästi Big Hero 6 -leffalta! Kyseessä on kuitenkin Netflixin oma uutuustuotanto Next Gen.

Päähenkilö Mai on yksinäinen ja kiukkuinen tyttö, joka rakastaa jalkapalloa mutta ei tule toimeen etäisen äitinsä tai ilkeiden koulutovereidensa kanssa. Elokuvan kaupunkilaisten arki on täynnä erilaisia digitaalisia käyttöliittymiä, ja varsinkin palvelurobotteja löytyy joka lähtöön.

Hiusharjabotti loihtii Maille hörselöisen kampauksen, kulhobotti tarjoaa lämpimän aterian ja kotibotti huolehtii äidin tarpeista jumppatunnista jalkahierontaan.

Varsinainen tarina käynnistyy, kun huippusalainen taistelurobotti 7723 törmää vahingossa Maihin ja leimautuu tähän välittömästi. Mai keksii käyttää robottia koulun öykkäreiden ja kaikkien muidenkin epäreilujen tyyppien rökittämiseen. Vähitellen torjuvasta tytöstä ja empaattisesta robotista tulee myös parhaat ystävät, ja 7723 alkaa toivoa, että Mai lakkaisi purkamasta kiukkuaan muihin.

Hiukan isommille lapsille sopiva elokuva käsittelee ystävyyden siteitä, tunneilmaisun petraamista ja tekoälyäkin

Vaikka 7723 on raskaasti aseistettu taistelurobotti, sillä on suuri sydän. 7723 on kärsivällinen, ystävällinen ja vaalii Main kanssa kerättyjä muistoja. Mai puolestaan rohkaistuu rakentamaan luottamusta ja ystävyyttä sekä käsittelemään kipeää muistoa siitä, kuinka isä jätti perheen vuosia sitten. Lopulta Mai tekee sovinnon myös kiusaajiensa kanssa.

Next Gen on upean näköinen sekoitus Blade Runneria, Fifth Elementiä, Wall-E:tä ja Big Hero 6:ta.

Ääniraidalla kuullaan naisvetoista punkrokkia. Tarinassa on tärkeitä teemoja tunteiden käsittelystä kiusaamisen torjumiseen, mutta varsinkin loppua kohden ne jäävät rymistelyn ja räiskinnän jalkoihin, kun Mai ja 7723 joutuvat keskittymään joukkotuhoa suunnittelevan pahiksen peittoamiseen.

Next Genillä ei ole virallista ikärajaa, mutta Netflixin suositus on 7+, ja ikärajan K7 elokuva todennäköisesti saisi myös, jos se luokiteltaisiin Suomessa.

Itse suosittelen elokuvaa erityisesti 9-12-vuotiaille. Hieman nuorempien (ja miksei myös vanhempien) kanssakin sen voi katsoa yhdessä.

  Ideoita elokuvan teemojen käsittelyyn:

  • Miksi Mai on usein vihainen? Mitä keinoja hän käyttää vihan purkamiseen? Miten kiukkua, vihaa tai pahaa oloa kannattaisi käsitellä?
  • Voiko ihminen ystävystyä robotin kanssa? Miksi, miksi ei?
  • Onko 7723 hyvä ystävä? Mistä sen tietää?
  • Miten neuvoisit Maita ratkaisemaan tilanteet, joissa häntä kiusataan?
  • Entä millaisia neuvoja antaisit Main äidille?
  • Miksi erilaiset palvelurobotit olivat elokuvan ihmisille tärkeitä? Mitä hyötyä roboteista oli, entä mitä haittaa?

  Next Gen (Kiina/Kanada/USA 2018). Netflixissä 7.9. alkaen.

  Kommentit (0)

  Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  Seuraa 

  Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

  Blogiarkisto

  2018

  Instagram