Kirjoitukset avainsanalla tunnetaidot

Avengers: Endgame. Kuva ©Marvel Studios 2019.

Toki mäiskintä on yksi supersankarigenren oleellisista elementeistä. Mutta nyrkkitappeluja, koulubussien nostamisia ja muita voimannäyttöjä ei tarvitse ottaa aivan kirjaimellisesti, kuten ei vaikkapa Barbie-nuken mittasuhteitakaan.

Listasin neljä keskeistä myönteistä sisältöä Marvel-universumin massiivisesta yhteenvetoelokuva Avengers: Endgamesta. Lista ei sisällä varsinaisia juonipaljastuksia, mutta jos toivot täysin koskematonta elokuvaelämystä, kannattaa jättää lukeminen tuonnemmaksi!

 1. Yhteistyö. Yhteistyön voima on tyypillisimpiä teemoja sekä koko perheen elokuvissa että 2000-luvun supersankarielokuvissa. Kukaan ei voi pelastaa maailmaa yksin. Avengers: Endgamessa yhteistyö on tiivistä - ja välttämätöntä. Elokuvassa on myös lyhyt mutta tärkeä kohtaus, jossa naiset tukevat toisiaan sen sijaan että heidät esitettäisiin kilpailijoina tai yksinäisinä sankareina.
 2. Sinnikkyys. Yksi Endgamen viesteistä on, että jos maailma ei ole mielestämme valmis, ei pidä luovuttaa. Sinnikkyys vaatii optimismia mutta usein myös uhrauksia. Jokainen elokuvan sankareista on valmis laittamaan itsensä likoon. Tarinan pahiskin on mielestään oikeassa ja hyvällä asialla. Se kannustaa pohtimaan, mitä haluamme pelastaa ja millä hinnalla.
 3. Moninaisuus. Sankareita on monenlaisia supervahvoista superfiksuihin; kaikilla on erityistaitonsa ja -piirteensä. Yksi Endgamen yllättävimmistä yksityiskohdista on, että Thorin (Chris Hemsworth) ei tarvitse käydä salilla ollakseen sankari. Hänen on sen sijaan osoitettava hieman itsemyötätuntoa ja myönnettävä olevansa yhä arvollinen heiluttamaan Mjölnir-vasaraa.
 4. Tunnetaidot. Avengers: Endgamessa nähdään muitakin tunteita kuin kostonhimoa, katkeruutta ja oikeudentuntoa. Sankarit saavat itkeä ja kokea muun muassa rakkautta, kiintymystä, uupumusta, epävarmuutta, helpotusta ja innostusta. Myös perhe voi olla sankarille tärkeä. Erityisesti lapsen ja vanhemman suhde tulee lämpimällä tavalla esille useissa Endgamen juonipoluissa.

Tutustu leffaan myös lasten- ja nuortenelokuvia perheille arvioivassa Media-avaimessa, keskusteluvinkkien kera tietenkin!

Avengers: Endgame (Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 24.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihmeiden puisto (2019). Kuvat © Getty Images, Inc. All rights reserved.

Ihmeiden puisto -animaatioelokuvassa June on tarinoinut yhdessä äitinsä kanssa mielikuvitusmaan, jonka huvipuistossa kaikki hauska on mahdollista, olipa kyse sitten lentävistä karusellikaloista tai ainaisesta auringonpaisteesta.

Ihmemaan keksimiseen liittyy roppakaupalla rakentelua, joka voi inspiroida myös elokuvan katsojaa. Vuoristoratoja rakennetaan olohuoneeseen pilleistä ja munakennoista, pihalle laudoista ja pahvilaatikoista.

Elokuvassa on runsaasti vauhdikkaita huvipuistokohtauksia, mutta temaattisesti tarina ei ole keveimmästä päästä. Junen äiti sairastuu vakavasti ja muuttaa kotoa hoitojen takia. June pakkaa Ihmemaan pois viimeistä pahvisuikaletta myöten ja siivoaa kuvitteluleikin pois myös mielestään.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain avaa Ihmeiden puiston tematiikkaa:

“Ihmeiden puisto käsittelee pelkoa vanhemman menettämisestä ja vanhemmista erkaantumisen tyypillistä murrosvaihetta kasvavan lapsen elämässä."

"Kun June aluksi luopuu mielikuvitusleikistään, hän on haluton kohtaamaan ja käsittelemään äidin sairastumiseen liittyviä kielteisiä tunteita. Ihmeiden puistoa korjatessaan June kuitenkin käsittelee vaikeaa tilannettaan ja ymmärtää, että elämään kuuluu luonnostaan sekä pimeyttä että valoa.”

Media-avaimesta löytyy myös hyviä keskusteluideoita leffan purkuun. Kenties tärkeintä olisi Ihmeiden puiston jälkeen pohtia nuorten katsojien kanssa kielteisten tunteiden ja elämäntilanteiden käsittelyä. Millaisia turvaverkkoja meillä on vastoinkäymisten varalle? Miten epätoivoisessa tilanteessa voi säilyttää toiveikkaan asenteen?

Itse en suosittele elokuvaa alle 7-vuotiaille. Leffan ikärajahan on 7 - kriteerinä ahdistus - mutta ikäjouston turvin 1-3 vuotta nuorempi lapsikin pääsisi Ihmeiden puiston tutun aikuisen seurassa katsomaan. Tarinaan liittyvä jännitys ja ahdistus ovat pitkäkestoisia. Ihmemaa on raunioina, ja viimeisiä eloonjääneitä uhkaa pehmoleluzombien armeija; Junen tehtävänä on pelastaa huvipuisto ja käynnistää se uudelleen. Junen äiti lähtee kauas kotoa hoitoihin, eikä paluusta ole tietoa ennen elokuvan onnellista loppua.

Ihmeiden puisto (Wonder Park, Yhdysvallat/Espanja 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Coraline ja toinen todellisuus (2009). Kuva: Universal Pictures

Elokuvat tarjoavat mahdollisuuden käydä turvallisesti läpi erilaisia tunteita - myös jännitystä ja pelkoa.

Lapset ovat kuitenkin erilaisia, ja saman elokuvan jännitys voi kutkuttaa yhtä lasta mutta ahdistaa toista, ja hirviöhahmot voivat sekä kiehtoa että pelottaa.

Tunne lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen

Pienimpiä lapsia pelottavat esimerkiksi oudot hahmot, kuten vaikkapa Muumien Mörkö. Yli viisivuotiaat puolestaan pelkäävät ennemminkin asioita, joita nuo oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat.

Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Koulukinon erityisasiantuntijan ominaisuudessa kokosin viisi pelottaviin sisältöihin liittyvää vinkkiä eri-ikäisten lasten vanhemmille:

 1. Muista, että omat tunteesi vaikuttavat. Varsinkin pieni lapsi etsii tulkintaa näkemälleen vanhemman reaktioista. Jos lapsesi on säikähtänyt näkemäänsä, tarjoa läheisyyttä ja juttuseuraa.
 2. Se ei tapahdu oikeasti, mutta voi silti pelottaa. Alle kouluikäisen voi olla vaikea erotella todellista ja kuviteltua, kun hän eläytyy vahvasti elokuvaan. Kun taito alkaa olla hallussa, on esimerkiksi animaatiota katsoessa helpompi muistaa, että nähty ei tapahdu oikeasti.
 3. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Monet pikkukoululaiset pystyvät jo sietämään pitkäkestoistakin jännitystä, ja jotkut innostuvat myös kauhuelementeistä – kunhan loppu on onnellinen. Myös elokuvan humoristinen ote voi keventää katsomiskokemusta sopivasti.
 4. Rajoja saa rikkoa, mutta siihen ei pidä pakottaa. Murrosiän lähestyessä on tavallista, että oman uskalluksen rajoja aletaan kokeilla trillerin, kauhun ja kummitusjuttujen avulla. Omalle lapselle kannattaa muistuttaa, että liian pelottavalta tuntuvista asioista saa aina kieltäytyä, vaikka kaveriporukka olisi eri mieltä.
 5. Tartu klassikoihin. Kiinnostus kauhukulttuuriin on nuorten keskuudessa tavallista. Se liittyy usein kehitysvaiheeseen ja on vaaratonta, vaikka sisällöt näyttävät hurjilta. Jos olet itse innostunut kauhuelokuvista, voit katsoa klassikoita myös yhdessä teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Jos kaipaat leffatärppejä, käy selaamassa Media-avainta!

Tässä lisäksi kaksi juttua, joiden lopusta löydät jännittäviä elokuvasuosituksiani eri-ikäisille: Sopivan jännittävä leffailta 2017 ja Sopivan jännittävä leffailta 2016.

PS: Oletteko katsoneet tämän jutun pääkuvassa näkyvän Coraline-animaation? Se on pahuksen kammottava! (Ikäraja on 7, mutta en todellakaan suosittelisi leffaa jokaiselle seitsemänvuotiaalle.) Myös alkuperäisteos, Neil Gaimanin kirja Coraline varjojen talossa (2002) toimii kuin tauti.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Next Gen (2018). Kuvat: Netflix.

Kovan kuoren kasvattanut nuori ystävystyy ison, pyöreän robotin kanssa tulevaisuuden metropolissa. Kuulostaa erehdyttävästi Big Hero 6 -leffalta! Kyseessä on kuitenkin Netflixin oma uutuustuotanto Next Gen.

Päähenkilö Mai on yksinäinen ja kiukkuinen tyttö, joka rakastaa jalkapalloa mutta ei tule toimeen etäisen äitinsä tai ilkeiden koulutovereidensa kanssa. Elokuvan kaupunkilaisten arki on täynnä erilaisia digitaalisia käyttöliittymiä, ja varsinkin palvelurobotteja löytyy joka lähtöön.

Hiusharjabotti loihtii Maille hörselöisen kampauksen, kulhobotti tarjoaa lämpimän aterian ja kotibotti huolehtii äidin tarpeista jumppatunnista jalkahierontaan.

Varsinainen tarina käynnistyy, kun huippusalainen taistelurobotti 7723 törmää vahingossa Maihin ja leimautuu tähän välittömästi. Mai keksii käyttää robottia koulun öykkäreiden ja kaikkien muidenkin epäreilujen tyyppien rökittämiseen. Vähitellen torjuvasta tytöstä ja empaattisesta robotista tulee myös parhaat ystävät, ja 7723 alkaa toivoa, että Mai lakkaisi purkamasta kiukkuaan muihin.

Hiukan isommille lapsille sopiva elokuva käsittelee ystävyyden siteitä, tunneilmaisun petraamista ja tekoälyäkin

Vaikka 7723 on raskaasti aseistettu taistelurobotti, sillä on suuri sydän. 7723 on kärsivällinen, ystävällinen ja vaalii Main kanssa kerättyjä muistoja. Mai puolestaan rohkaistuu rakentamaan luottamusta ja ystävyyttä sekä käsittelemään kipeää muistoa siitä, kuinka isä jätti perheen vuosia sitten. Lopulta Mai tekee sovinnon myös kiusaajiensa kanssa.

Next Gen on upean näköinen sekoitus Blade Runneria, Fifth Elementiä, Wall-E:tä ja Big Hero 6:ta.

Ääniraidalla kuullaan naisvetoista punkrokkia. Tarinassa on tärkeitä teemoja tunteiden käsittelystä kiusaamisen torjumiseen, mutta varsinkin loppua kohden ne jäävät rymistelyn ja räiskinnän jalkoihin, kun Mai ja 7723 joutuvat keskittymään joukkotuhoa suunnittelevan pahiksen peittoamiseen.

Next Genillä ei ole virallista ikärajaa, mutta Netflixin suositus on 7+, ja ikärajan K7 elokuva todennäköisesti saisi myös, jos se luokiteltaisiin Suomessa.

Itse suosittelen elokuvaa erityisesti 9-12-vuotiaille. Hieman nuorempien (ja miksei myös vanhempien) kanssakin sen voi katsoa yhdessä.

  Ideoita elokuvan teemojen käsittelyyn:

  • Miksi Mai on usein vihainen? Mitä keinoja hän käyttää vihan purkamiseen? Miten kiukkua, vihaa tai pahaa oloa kannattaisi käsitellä?
  • Voiko ihminen ystävystyä robotin kanssa? Miksi, miksi ei?
  • Onko 7723 hyvä ystävä? Mistä sen tietää?
  • Miten neuvoisit Maita ratkaisemaan tilanteet, joissa häntä kiusataan?
  • Entä millaisia neuvoja antaisit Main äidille?
  • Miksi erilaiset palvelurobotit olivat elokuvan ihmisille tärkeitä? Mitä hyötyä roboteista oli, entä mitä haittaa?

  Next Gen (Kiina/Kanada/USA 2018). Netflixissä 7.9. alkaen.

  Kommentit (0)

  Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  Seuraa 

  Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

  Blogiarkisto

  2019
  2018

  Kategoriat

  Instagram