Kirjoitukset avainsanalla kaveritaidot

Kaupallinen yhteistyö
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Ystävyys on todella yleinen teema lastenelokuvissa, eikä ihme. Onhan kaveritaitojen harjoittelu keskeinen osa kasvua myös tosielämässä. Elokuva voi toimia eräänlaisena simulaationa, jossa katsoja pääsee turvallisesti kokemaan erilaisia tilanteita ja persoonallisuuksia.

Leffan ei tarvitse olla läpikotaisin opettavainen tarjotakseen oivalluksia.

Elokuvaelämyksestä kannattaa aina jutella yhdessä jälkikäteen, ja nuorelle katsojalle voi antaa pienen pohdintatehtävän jo elokuvan ajaksi.

Onko joku elokuvan henkilöistä esimerkiksi erityisen hyvä tai huono ystävä? Tai onko elokuvassa hahmoa, jonka itse haluaisimme ystäväksemme? Mihin ystäviä tarvitaan - ja miten niitä saa?

Kokosin yhteen kahdeksan erilaista hyvän ystävän mallia viime vuosien lastenelokuvista

Ystävyyttä voi olla monenlaista, ja myös keskenään erilaiset tyypit voivat olla parhaat ystävät. Mitä ominaisuuksia sinä arvostat ystävässä eniten? Lisää elokuvien myönteisiä ihmissuhdemalleja löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta!

1. Kaikkien kaveri

Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.
Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.

Maija Mehiläinen (Australia/Saksa 2014), ikäraja S

Maija on iloinen ja energinen mehiläinen, joka ystävystyy seikkailuillaan ennakkoluulottomasti monien uusien ja erikoistenkin ötököiden kanssa. Maijan paras ystävä on maltillinen ja varautunut Ville.

2. Avulias

Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.
Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.

Onneli ja Anneli -elokuvat (Suomi 2014-2018), ikäraja S

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät, jotka asuvat kaksin omassa, nukkekotimaisessa pikku talossaan. Ystävyyttä leimaavat luottamus ja arkinen avuliaisuus.

3. Kärsivällinen

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.
Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.

Viiru ja Pesonen -elokuvat (Ruotsi 1999-2009, Saksa 2014-2018), ikäraja S

Vanha ukko Pesonen ja Viiru-kissa joutuvat usein etsimään kompromisseja, jotta elämä sujuisi sopuisasti. Yksi Pesosen parhaista puolista onkin kärsivällisyys nuorta ja herkästi innostuvaa Viirua kohtaan.

4. Iloinen

My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.
My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.

My Little Pony elokuva (Kanada/Yhdysvallat 2017), ikäraja 7

Equestrian ponikuusikon jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa jotka täydentävät toisiaan. Pinkie Pie on joukon ilopilleri - joskus rasittavuuteen asti. Iloinen asenne vie kuitenkin pitkälle ja on tarpeen erityisesti silloin, kun ystävillä on mieli maassa ja toiveikkuus hukassa.

5. Reilu

Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.
Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.

Supermarsu (Suomi 2018), ikäraja S

Emilia ja Simo ovat hyvät ystävät. Mutta Simo ei ole luokan suosituin lapsi, ja välillä ryhmäpaine ottaa Emiliasta vallan. Emilialle on kuitenkin tärkeää korjata mokansa. Hän haluaa, että kaikkia kohdellaan reilusti. Aina aikuiset eivät huomaa tai halua kuunnella lasta - silloin tarvitaan hyvää ystävää!

6. Vastakohta

Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Trolls (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Eloisa optimisti Poppy ja elämäntapamurjottaja Risu ajautuvat pelastusoperaatioon ja ystävystyvät vähitellen sen aikana. Lopulta vastakohdat täydentävät ja tukevat toisiaan: Poppy ja Risu tuovat esiin toinen toisensa parhaat puolet.

7. Kannustaja

Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.
Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.

Ballerina (Kanada/Ranska 2016), ikäraja 7

Félicien suurin unelma on tanssia Pariisin Oopperassa. Ankara tanssimaailma vaatii Félicieltä paljon - mutta hänellä on aina tukenaan hyvä ystävänsä, väsymätön kannustaja Victor.

8. Itsevarma

Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.
Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Zootropolis - eläinten kaupunki (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Judy on eläinten metropolin ensimmäinen jänispoliisi, eikä häntä pysäytä mikään. Samaa ennakkoluulotonta itsevarmuutta edellyttää myös Judyn ja Nick-ketun - luontaisten vihollisten - välisen ystävyyden lujittuminen.

Hyvää ystävänpäivää!

PS: Hieman isommille katsojille sopivat esimerkiksi erityislaatuista ystävyyttä kuvaavat Bumblebee ja Mia ja valkoinen leijona. Kaverisuhteita käsittelevät myös alkukevään uutuusleffat Räyhä-Ralf valloittaa internetin ja viikonloppuna ensi-iltansa saava Risto Räppääjä ja pullistelija (josta lisää seuraavassa postauksessa!)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuvat: SF Film Finland Oy

Oletko joskus yrittänyt pukea lapselle vaatteita, jotka vielä eilen olivat sopivan kokoisia? Tai onko pilttisi kenties joskus uhannut muuttaa muualle ja pakannut laukkunsa valmiiksi? Entä onko jälkikasvu milloinkaan hyppinyt sängyllä silloin, kun itse haluaisit vain nukkua?

Niinpä. Viirun ja Pesosen uusin elokuva Viiru muuttaa käsittelee muun muassa näitä lapsiperheille tuttuja tilanteita - sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta.

Lapsen itsenäistymispyrkimysten lisäksi myös vuorovaikutustaidot ja erityisesti toisen tunteiden huomioiminen ovat tarinan keskiössä.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain kirjoittaa Viirun ja Pesosen soveltuvuudesta pienen lapsen ensimmäiseksi elokuvaelämykseksi:

"Pääasiassa kodin pihapiirissä tapahtuvat seikkailut ovat turvallisia, ja tarina etenee rauhallisesti. Huumori syntyy yhdistelmästä arkisia ja satumaisia elementtejä."

Koko arvion löydät täältä.

Pienen Viiru-kissan ja vanhan ukko-Pesosen yhteisistä seikkailuista on tehty ensin ruotsalaisia piirrosanimaatioita ja nyttemmin näitä saksalaisia filmatisointeja, joissa yhdistellään näyttelijöitä ja tietokoneanimaatiota.

Viiru muuttaa perustuu Sven Nordqvistin samannimiseen kuvakirjaan, johon kannattaakin paneutua lapsen kanssa sekä ennen elokuvaa että sen jälkeen. Erilaiset mediatekstit tehostavat mainiosti toisiaan!

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (Pettersson und Findus - Findus zieht um, Saksa 2018), ikäraja S. Ensi-ilta 23.11.2018.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Aivan ihana elokuva oli, mutta siltikin vähän liian jännittävä meidän 3,5 -vuotiaalle. Nukkumaan mennessä illalla painoi mieltä liian jännittävät yö-kohtaukset. Tuon ikäisellä taitaa mielikuvitus laukata niin herkästi.

Heli Metsätähti
Liittynyt28.3.2018

Näin on, ja varsinkin valkokankaalta katsottuna kokemus voi olla varsin voimakas. Tunnelmia voikin käydä uudelleen läpi turvallisesti yhdessä esimerkiksi juuri Viiru muuttaa -kirjan avulla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus (2018). Kuvat: Patrick Redmond ja SF Film Finland Oy

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus toimii mainiosti lasten dekkarielokuvana.

Syksyn ensimmäisenä koulupäivänä harkitsevainen Lasse ja uusi oppilas Maija sattuvat paikalle, kun joku vie koulun jumppasalista mittaamattoman arvokkaan Hammarabin kirjan. Käsillä on Lassen ja Maijan ensimmäinen ratkaistava arvoitus, uusi ystävyys ja lopulta myös ikioma etsivätoimisto.

Jos Martin Widmarkin helppolukuiset ja hauskasti kuvitetut Lasse-Maija-kirjat eivät ole vielä tuttuja, on elokuva erinomainen sysäys kohti lukuseikkailua.

Uuden elokuvan käsikirjoitus on itsenäinen, eli se ei perustu mihinkään liki kolmestakymmenestä tähän mennessä julkaistusta Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasta.

Leffa keskittyy kiitettävästi arvoituksen ratkomiseen, vaikka hahmokaartista löytyykin koko joukko herkullisia sivuhahmoja. Lapsen on helppo seurata tarinan etenemistä ja miettiä, kuka mahtaa olla syyllinen.

Vaikka kyseessä on dekkari, elokuva ei ole tuskallisen jännittävä

Ensimmäisessä arvoituksessa ei nähdä luurankoja tai yöllisiä taskulamppukohtauksia, ja fyysistä väkivaltaa se ei sisällä lainkaan. Elokuvantekijöiden mopo lähtee keulimaan oikeastaan vain yhdessä kohtauksessa, tulipalosta kertovassa takaumassa. Vai mitä sanotte lapsesta, jonka kädet syttyivät palamaan? Tämä onkin johtanut elokuvan K7-ikärajaan.

Lasten- ja nuortenelokuvien sopivuutta eri-ikäisille katsojille arvioiva Media-avain kertoo elokuvasta seuraavasti:

"Katsoja voi luottaa tarinan onnelliseen loppuun, ja monet jännittävimmistä kohtauksista ratkaistaan nopeasti koomisin keinoin."

Lasse (Frank Dorsin) ja Maija (Ester Vuori) Josephine Bornbuschin ohjauksessa.
Lasse (Frank Dorsin) ja Maija (Ester Vuori) Josephine Bornbuschin ohjauksessa.

Maijan ja Lassen selvittämään arvoitukseen liittyvät syyllisyyden, koston ja anteeksi pyytämisen teemat jäävät kunnolla käsittelemättä elokuvassa, ja niitä kannattaakin ilman muuta purkaa yhdessä jälkeen päin. Perheen kesken voidaan pohtia myös sitä, miten aikuiset usein jyräävät lapset ja näiden näkökulmat, ideat ja mielipiteet.

Rajat ylittävä ystävyys sen sijaan välittyy elokuvasta vahvasti, samoin oman ällin käyttäminen.

Media-avaimessa avataan elokuvan myönteisiä viestejä

"Koulussaan hieman epäsuositut Lasse ja Maija tarjoavat monisäikeisen samaistumisen kohteen pienille lapsille", Media-avaimen arviossa pohditaan. Arvion mukaan yksi Ensimmäisen arvoituksen keskeisistä positiivisista sisällöistä on se, että leffa on "pohjimmiltaan arkinen tarina tarpeesta tuntea itsensä hyväksytyksi". Elokuva voi siis tukea lapsen tärkeää identiteettityötä myös tällä tavoin. Koko arvion voit lukea täältä!

PS: Elokuvan ohjaaja Josephine Bornebusch (joka on ehkä kaikkein tutuin Solsidanin hykerryttävänä Mickanina) nähdään lyhyessä roolissa roskakuskina. Niin - ei naisroskakuskina, vaan ihan vain roskakuskina. Naisia elokuvassa ovat myös esimerkiksi seppä ja rehtori. Lisäksi oppilaat ovat monenvärisiä, ja ainakin yksi pyörätuolia käyttävä koululainenkin leffassa vilahtaa. Kyse on pienistä mutta merkittävistä asioista.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus (Ruotsi 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 10.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sherlock Gnomes (2018). Kuvat © 2018 Paramount Pictures and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Mestarietsivä Sherlock Gnomes on puutarhatonttujen oma salapoliisikomedia.

Lontoon pihakoristeiden henkeä uhkaa muun muassa pahamaineinen sarjamurhaaja Moriarty. Sherlockin ja Watsonin rinnalla arvoituksia ratkovat rakastavaiset Gnomeo ja Julia.

Yksi keskeisistä juonikuvioista on kitka Julian ja Gnomeon parisuhteessa.

Hiertävä parisuhde ei ehkä ole antoisinta sisältöä Sherlock Gnomesia katsoville lapsille, mutta Gnomeon ja Julian tarvitsemia vuorovaikutustaitoja voi mainiosti soveltaa myös kaverisuhteisiin. 

Pariskunta nimittäin oppii, että on tärkeää sanoa toiveensa ja ajatuksensa ääneen. Yhtä tärkeää on ottaa huomioon myös kaverin toiveet ja ajatukset. Sama pätee muuten myös Sherlockiin ja Watsoniin, joiden ystävyyden ja työtoveruuden dynamiikasta kannattaa jutella elokuvan jälkeen: miksi Sherlock käyttäytyi töykeästi? Oliko Sherlockin ja Watsonin ystävyys reilua ja tasa-arvoista? Entä olisiko Watson voinut ilmaista omat tunteensa selkeämmin?

Mestarietsivän persoonallisuutta tässä elokuvassa on silti pakko moittia. Viimeistään 2000-luvun Holmes -filmatisointien ja Uusi Sherlock -televisiosarjan myötä aikuiset ovat saaneet oppia, että Sherlock Holmes on paitsi sosiopaatti ja nero, myös puutteistaan huolimatta rakastettava hahmo. Sherlock Gnomes -elokuvassa mestarietsivän ikävälle käytökselle ei anneta selityksiä. 

Elokuvan ikäraja 7 liittyy ennen kaikkea puutarhatonttujen kokemaan kuoleman uhkaan. Yleissävyltään Sherlock Gnomes on kuitenkin komedia - vauhdilla ja jännityksellä maustettuna. Lisää vinkkejä elokuvan käsittelyyn löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta. Media-avain antaa Sherlock Gnomesin myönteisille viesteille 2/5 pistettä.

Mestarietsivä Sherlock Gnomes (Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018). Ensi-ilta 1.6.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram