Kirjoitukset avainsanalla kauhu

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Televisiosta ja valkokankaalta tuttu The Addams Family tekee uuden tulemisen animaatioelokuvassa. Perhe Addams on Addams-tarinoille tyypillisesti hulvattoman hirtehinen mutta samalla herttainen kauhukomedia.

Leffa ei liiemmin pelaa säikyttelyllä tai pelolla. Makaaberia huumoria sen sijaan viljellään roppakaupalla. Addamsien nurinkurinen ajattelu kutkuttaa; Morticia-äiti on ihastuttavan onneton, ruoka on ihanan iljettävää ja perheen koti valloittavan kaamea.

Kun Addamsin perhe joutuu tekemisiin pahaenteisen imelän pikkukaupungin kanssa, ei yhteentörmäyksiltä voida välttyä.

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.
Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Assimilationin asuntomessukaupungissa kulisseja pitää tiukasti yllä muovisen oloinen sisustussuunnittelija Margaux Needler. Vapaa-ajallaan tyyppi pyörittää trollitehdasta ja syytää omaan agendaansa sopivia juoruja kylän someryhmään. Asukkaat uskovat ryhmän viesteihin sokeasti ja kohta ollaankin jo talikot ojossa Addamsin perheen ovella.

Perhe Addams käsittelee tietysti erilaisuutta - mutta ei ainoastaan sitä, kuinka erilaisia Addamsit ovat kaupungin asukkaisiin verrattuna. Leffa muistuttaa, että me kaikki olemme yksilöitä. “Hehän ovat vain… perhe”, kuuluu erään kyläläisen kaunis oivallus. Myös Wednesday Addamsin teinikapina ja Pugsley-veljen paineet suvun perinteiden jatkamiseen tarjoavat tarttumapintaa monen ikäiselle katsojalle.

Perhe Addamsin ikäraja on 7

Elokuvan tyylistä saa melko hyvän käsityksen trailerin avulla (voit katsoa sen tämän jutun lopusta). Kaamean huumorin sopivuutta kannattaa arvioida lapsi- ja perhekohtaisesti.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain pohtii elokuvan sopivuutta pienille katsojille:

"Nuorimpien katsojien kohdalla vanhempi voi ennen elokuvan katsomista harkita, hyötyisikö oma lapsi Addamsien tarinaan tutustumisesta ensin vaikkapa trailerin muodossa. Näin hirviöt, kuolemalla vitsailu ja kirvesten heittely muita päin huumorimielessä eivät tule aihetta tuntemattomalle yllätyksenä."

Lisää leffasta kannattaa lukea Media-avaimesta! Arviosta löydät myös keskusteluvinkkejä elokuvan teemojen purkuun lasten kanssa!

Perhe Addams (The Addams Family, Iso-Britannia/Kanada/Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 1.11.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Talo jossa kello tikittää. Kuva: Storyteller Distribution Co., LLC

Suunnitteletko leffailtaa lasten halloween-kemuihin tai muuten vain kotisohvan nurkkaan? Kokosin kymmenen jännittävää leffatärppiä eri-ikäisille katsojille.

Lue ensin nämä viisi vinkkiä, joiden avulla varmistat, ettei jännittävästä leffaillasta jää traumoja. Lapset ovat hyvin erilaisia sen suhteen, miten paljon jännitys ja kauhuelementit ketäkin kiehtovat. Halloween-teemaisen leffaillan ei tarvitse olla pelottava - hirviöitä löytyy muualtakin kuin kauhuelokuvista, ja kauhukomedioissa huumori pehmentää karmivia elementtejä mukavasti.

10 leffatärppiä Halloweeniin - lapsille, nuorille ja koko perheelle

Leikki-ikäisille:

Pikkukummitus Lapanen ja setä Riukuliini (Ruotsi 2011)

Ikäraja: S

Tämä on turvallisin tietämäni kummitusjuttu pienimmille katsojille! Lyhyistä tarinoista koostuva elokuva käsittelee kummitusperheen leppoisaa elämää ja välillä myös pelkäämistä pehmeästi eri näkökulmista. Lue lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla.

Bamse ja noita-akan tytär (Ruotsi 2016)

Ikäraja: S 

Noita-akan tytär Lotta muuttaa Bamsen kylään, ystävystyy eläinlasten kanssa ja puhdistaa pelätyn Neilikka-noidan maineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Eskareille ja pienille koululaisille:

Monsterit Oy (Yhdysvallat 2001)

Ikäraja: 7

Elokuvan värikkäät ja mielikuvitukselliset hirviöt tuottavat asuinkaupungilleen sähköä pelottelemalla lapsia. Ammattimainen pelottelu kysyy hirviöiltä kuitenkin rohkeutta, sillä mikään ei ole heistä niin pelottavaa kuin – lapset. Lue leffasta lisää Common Sense Median sivuilla.

Hotel Transylvania 3 (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 7

Klassisia kauhuhahmoja hyödyntävä hirviöhupsuttelu Hotel Transylvania 3 vie Draculan, Frankensteinin hirviön, ihmissuden ja muut omituiset otukset valtamerialukselle. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Alakoululaisille:

Mary ja noidankukka (Japani 2017)

Ikäraja: 7

Mary Stewartin lastenromaaniin perustuva anime kertoo 12-vuotiaasta tytöstä, joka jotuu kummalliseen taikakouluun löydettyään metsästä luudanvarren ja sinisenä hehkuvan kukan. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

E.T. (Yhdysvallat 1982)

Ikäraja: 7

Koskettavassa tieteisklassikossa kymmenvuotias Elliott ystävystyy Maahan eksyneen avaruusolennon kanssa ja antaa tälle nimen E.T. – ”Extra-Terrestrial”. Kun amerikkalaislähiössä juhlitaan halloweenia, yrittää lapsijoukko auttaa olentoa palaamaan kotiin huomiota herättämättä. Lue lisää leffasta Media-avaimessa.

Varhaisnuorille:

Kubo ja samuraiseikkailu (Yhdysvallat 2016)

Ikäraja: 7

Kun Kubo menettää äitinsä, hän lähtee etsimään kolmea taianomaista esinettä. Matkakumppaneina toimivat puhuva apina, muistinsa menettänyt kuoriaissoturi ja ihmeitä tekevä soitin. Japanilaisista myyteistä ja kansantaruista ammentava, komea animaatio sisältää jännitystä ja kauhuelementtejäkin ikärajan suomissa puitteissa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Talo jossa kello tikittää (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 12

Orvoksi jäänyt, 10-vuotias Lewis joutuu muuttamaan erikoisen setänsä luokse vielä erikoisempaan, vanhaan puutaloon. Pian nuorelle pojalle selviää, että talo pitää sisällään salaisuuksia. Jon Bellairsin nuortenkirjaan perustuva, visuaalisesti näyttävä elokuva tarjoaa jännittävän, kauhuelokuvankin elementeillä leikittelevän mutta huumorilla ja seikkailun tunnulla maustetun elokuvaelämyksen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Teini-ikäisille:

It Came from the Desert (Suomi/Iso-Britannia/Kanada 2017)

Ikäraja: 12

Ystävykset Brian ja Lukas pelastavat maailman jättiläismuurahaisilta vanhaan Amiga-peliin perustuvassa elokuvassa. It Came from the Desert on kevyt sekoitus kauhua, toimintaa ja komediaa säikäytyksineen, epärealistisine roiskeineen ja yliampuvine ötököineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Yhdysvallat/Belgia/Iso-Britannia 2016)

Ikäraja: 12

Neiti Peregrinen luona asuvilla lapsilla on monenlaisia ihmeellisiä voimia, joihin nuori päähenkilö Jake tutustuu seuratessaan isoisänsä jättämiä vihjeitä synkänpuoleisessa fantasiaseikkailussa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Coraline ja toinen todellisuus (2009). Kuva: Universal Pictures

Elokuvat tarjoavat mahdollisuuden käydä turvallisesti läpi erilaisia tunteita - myös jännitystä ja pelkoa.

Lapset ovat kuitenkin erilaisia, ja saman elokuvan jännitys voi kutkuttaa yhtä lasta mutta ahdistaa toista, ja hirviöhahmot voivat sekä kiehtoa että pelottaa.

Tunne lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen

Pienimpiä lapsia pelottavat esimerkiksi oudot hahmot, kuten vaikkapa Muumien Mörkö. Yli viisivuotiaat puolestaan pelkäävät ennemminkin asioita, joita nuo oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat.

Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Koulukinon erityisasiantuntijan ominaisuudessa kokosin viisi pelottaviin sisältöihin liittyvää vinkkiä eri-ikäisten lasten vanhemmille:

  1. Muista, että omat tunteesi vaikuttavat. Varsinkin pieni lapsi etsii tulkintaa näkemälleen vanhemman reaktioista. Jos lapsesi on säikähtänyt näkemäänsä, tarjoa läheisyyttä ja juttuseuraa.
  2. Se ei tapahdu oikeasti, mutta voi silti pelottaa. Alle kouluikäisen voi olla vaikea erotella todellista ja kuviteltua, kun hän eläytyy vahvasti elokuvaan. Kun taito alkaa olla hallussa, on esimerkiksi animaatiota katsoessa helpompi muistaa, että nähty ei tapahdu oikeasti.
  3. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Monet pikkukoululaiset pystyvät jo sietämään pitkäkestoistakin jännitystä, ja jotkut innostuvat myös kauhuelementeistä – kunhan loppu on onnellinen. Myös elokuvan humoristinen ote voi keventää katsomiskokemusta sopivasti.
  4. Rajoja saa rikkoa, mutta siihen ei pidä pakottaa. Murrosiän lähestyessä on tavallista, että oman uskalluksen rajoja aletaan kokeilla trillerin, kauhun ja kummitusjuttujen avulla. Omalle lapselle kannattaa muistuttaa, että liian pelottavalta tuntuvista asioista saa aina kieltäytyä, vaikka kaveriporukka olisi eri mieltä.
  5. Tartu klassikoihin. Kiinnostus kauhukulttuuriin on nuorten keskuudessa tavallista. Se liittyy usein kehitysvaiheeseen ja on vaaratonta, vaikka sisällöt näyttävät hurjilta. Jos olet itse innostunut kauhuelokuvista, voit katsoa klassikoita myös yhdessä teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Jos kaipaat leffatärppejä, käy selaamassa Media-avainta!

Tässä lisäksi kaksi juttua, joiden lopusta löydät jännittäviä elokuvasuosituksiani eri-ikäisille: Sopivan jännittävä leffailta 2017 ja Sopivan jännittävä leffailta 2016.

PS: Oletteko katsoneet tämän jutun pääkuvassa näkyvän Coraline-animaation? Se on pahuksen kammottava! (Ikäraja on 7, mutta en todellakaan suosittelisi leffaa jokaiselle seitsemänvuotiaalle.) Myös alkuperäisteos, Neil Gaimanin kirja Coraline varjojen talossa (2002) toimii kuin tauti.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Talo jossa kello tikittää (2018). Kuvat: Nordisk Film, Storyteller Distribution Co., LLC

10-vuotias Lewis muuttaa omalaatuisen enonsa luokse jäätyään orvoksi. Lewisin uusi koti on täynnä kummallisia esineitä, outoja tapahtumia ja taikaa.

Talo jossa kello tikittää perustuu John Bellairsin goottisävyiseen romaaniin. En ole lukenut kirjaa, mutta elokuva on melkoisen karmiva. Tarina vilisee mustaa magiaa, verirituaaleja, kuolleiden herättämistä hautausmaalla, helvetin neljänsiä ruhtinaita ja mätänemisvaiheeseen päässeitä eläviä ruumiita.

Ulkoisesti - ja sisäisestikin - Talo jossa kello tikittää on silti lastenelokuva.

Päähenkilö on alakouluikäinen, vanhempiensa poismenoa sureva lukutoukka. Lewis tuntee itsensä ulkopuoliseksi uudessa kotipaikassaan, eikä kavereita ole helppo saada. Lewisin uudet lähiaikuiset ovat sympaattisia velhoja, joiden lempiruokaa ovat reunoilta rapeat ja keskeltä sitkeänpehmeät suklaakeksit.

Kauhuelokuvista kiinnostuneille 10-12-vuotiaille leffa on siis ilouutinen

Talo jossa kello tikittää on oikeasti pelottava, mutta samalla kuitenkin vielä turvallinen. (Kannattaa muuten lukea tästä blogista myös juttu "Miksi kauhu kiinnostaa lasta"!)

Leffa on hyväntahtoisen seikkailullinen paketti, joka puksuttaa vakaasti pitkin jännityksen ja kauhun kiskoja. Pehmentävää huumoria on käytetty suhteellisen säästeliäästi - kyseessä ei ole Goosebumps-tyylinen kammokomedia tai hoteltransylvaniamaisen kevyt, lapsiystävällinen hupsuttelu.

Elokuvan myönteisinä sivujuonteina kulkevat epävarma lapsen rohkaistuminen, oman ainutlaatuisuuden hyväksyminen ja yksinäisistä ihmisistä hitsautuva perheyhteisö.

Media-avaimen arviosta kannattaa lukea vielä lisää tästä leffasta. Samasta paikasta löydät myös keskusteluideoita leffaelämyksen purkamiseen!

Ps: Elokuvan on ohjannut Eli Roth (Cabin Fever, The Green Inferno, Death Wish), mikä ehkä selittää sen, ettei leffaa ole jäykistetty ylimääräisellä makeilulla. Totta kai pieru- ja kakkavitsejä on silti tarjolla, ja koulukiusaajat tyrmätään taidokkaalla donkkauksella.

Talo jossa kello tikittää (The House with a Clock in Its Walls, Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 5.10.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram