Kirjoitukset avainsanalla mediakasvatus

Räyhä-Ralf valloittaa internetin (2018). Kuvat (c) Disney.

Kaikkien tulisi tietää, miten netti toimii. Räyhä-Ralf valloittaa internetin -animaatio on puhtaasti viihteellinen parituntinen, mutta sen siivittämänä perheessä on helppo kerrata tietoliikenne, mainokset, ponnahdusikkunat, rahapelit, algoritmit ja heikot salasanat. (Kokosin jutun loppuun muutaman hyödyllisen linkkivinkinkin ensi hätään!)

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain avaa jatko-osan sanomaa:

“Nellin ja Ralfin ystävyys alkaa rakoilla, ja suutuspäissään Ralf on vaarantaa koko internetin. Tällä peilataan taitavasti sitä, miten jokainen internetin käyttäjä on vastuussa omista tekemisistään; teoistaan pitää kantaa vastuu, myös 'anonyymissä' internetissä. Tunteenpurkaukset ovat tuttuja esimerkiksi keskustelupalstoilta ja kommenttiosioista, ja elokuva muistuttaakin vastuun ohella pohtimaan omaa nettikäyttäytymistä.”

Lue Media-avaimen koko arvio leffan myönteisistä viesteistä täältä!

Elokuvana uusi Räyhä-Ralf on epätasainen: välillä kömpelö, välillä hykerryttävä. Koko "kriittinen prinsessaosuus" (josta maistiainen yllä) on erityisen hilpeä, samoin ironisesti La La Land -henkinen musikaalikohtaus.

Tarinan keskiössä ovat kuitenkin kaveritaidot ja tilan antaminen osana hyvää ystävyyttä.

Perheen pienimpiä voi toki viihdyttää elokuvan vauhdikas värikkyys, mutta sisällöltään Räyhä-Ralf 2 on melko yksiselitteisesti isompien leffa. (Jos jäät katsomaan lopputekstit, saat todistaa, kuinka söötti pelihahmo räjähtää Ralfin syötettyä sille liikaa herkkuja.)

Elokuvan huumori on suunnattu isommille lapsille tai suoraan aikuisille, ja hauskuus koostuu pääasiassa intertekstuaalisista aineksista kuten erilaisista pelien lajityypeistä ja jo mainituista Disney-prinsessoista.

Räyhä-Ralf valloittaa internetin on väistämättä sukua Emoji-elokuvalle ja maistuu paikoin ylituotetulta sovellusmainokselta. Se ei ole vaarallista, mutta kannattaa keskustella vaikkapa siitä, mainostaako elokuva jotakin ja mitä. Lue tueksi Media-avaimen artikkeli Kaupallisestakin elokuvasta saa nauttia - Opeta lapsi ymmärtämään mainoksia.

Räyhä-Ralf valloittaa Internetin (Ralph Breaks the Internet, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 1.2.2019.

Linkkivinkkejä:

Miten Internet toimii? (KAVI)

Vanhempana digiajassa (MLL)

Turvallinen netinkäyttö (nuortenelama.fi)

Suosittelualgoritmit aiheuttavat informaatiokuplan (Yle)

Lapsi sosiaalisessa mediassa (MLL)

Lapsen ensimmäinen kännykkä (MLL)

Diginatiaiset ja YouTube - ei hyvä yhdistelmä (Viihdevintiöt)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Mediataitokoulu.fi

Vanhemmuus vaatii ihmiseltä aika monipuolista osaamista, mutta kaikkea ei tarvitse tietää valmiiksi. Yhdessä lapsen kanssa oppien kasvatus ei ole vallitsevassa mediakulttuurissakaan mitään salatiedettä.

Esimerkiksi elokuvakasvatus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että elokuvia katsotaan ja niistä puhutaan yhdessä.

Välillä on silti mukavaa, että tarjolla on myös jotain kättä pidempää! Omassa työssäni olen tekemisissä sekä elokuvien että yleisemminkin mediakasvatuksen kanssa. Kokosin alle omat suosikkini vanhemmille sopivista, nopeasti haltuun otettavista (media)kasvatusneuvoista.

Kokonaisvaltaisesti mediakasvatuksesta:

  • Vanhempana digiajassa (Mannerheimin Lastensuojeluliitto). Tiivis esite antaa 10 täsmällistä neuvoa digiajan vanhemmuuteen.
  • Media mukana lapsen arjessa (MLL ja Ehyt ry). Havainnollinen "ruokaympyrä" kannustaa tasapainoiseen media-arkeen.
  • Lapset & media - Kasvattajan opas (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI). Opas tarjoaa selkeän tiedon lisäksi hyviä keskusteluvinkkejä, joiden avulla perheissä voidaan pohtia hyviä mediatapoja. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi sekä selkokielisenä (suomi, ruotsi).
  • MLL:n verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä, ja Lapset ja media -välilehdellä käydään läpi niin ensimmäistä kännykkää kuin tubettamistakin.

Oma suosikkini yleisluontoisista, tiiviistä oppaista on tällä hetkellä tämä Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali:

Tuota ja tulkitse -kortissa medialukutaidon ydinkysymykset on koottu kahdelle älypuhelimen näytölle.

Kuva: Mediakasvatusseura
Kuva: Mediakasvatusseura

Pelit:

Elokuvat:

  • Avaimia elokuvaan (Koulukino). Napakan kysymyspatteriston avulla on helppo purkaa elokuvaa kuin elokuvaa katsomisen jälkeen.
  • Koulukinon Media-avain-sivusto on kätevä työkalu sopivien leffojen etsimiseen ja elokuvaelämysten purkamiseen yhdessä.
  • Avaimia elokuvan moninaisuuteen (Koulukino ja Helsingin yliopiston MOI-hanke). Kysymysvinkkien avulla voi pureutua esimerkiksi lasten- ja nuortenelokuvien moninaisuuteen.

Mainokset:

Onko sinulla takataskussa sivusto, sovellus tai vaikka muistilappu, joka helpottaa omaa arkeasi mediakasvattajana? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa!

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Bamse ja noita-akan tytär (2016). Kuva: Nordisk Film

Minkä ikäiselle katsojalle elokuva sopii? Sitä eivät kerro ikärajat, ja läheskään aina asia ei selviä myöskään elokuvan trailerista. Toisinaan elokuvakriitikot kirjoittavat, että elokuva "varmaankin uppoaa lapsiyleisöön". Olen joutunut toteamaan saman kuin monet vanhemmat: se, sopiiko tietty elokuva juuri meidän perheellemme, selviää lopulta vain katsomalla.

Onneksi riskinottoa helpottaa media-avain.fi. Työssäni Koulukinon tuottajana koordinoin tuota perheiden kättä pidemmäksi suunniteltua, riippumatonta leffapalvelua. Media-avain arvioi lasten- ja nuortenelokuvia kasvatuksen näkökulmasta erityisen, ammatillisen työryhmän luoman kriteeristön perusteella. Palvelu arvioi erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä: herättääkö elokuva ajatuksia? Millaisia roolimalleja ja ratkaisumalleja se tarjoaa? Rikkooko elokuva stereotypioita vai tyytyykö se toistamaan niitä?

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Media-avain pyrkii arvioimaan myös, minkä ikäiselle katsojalle elokuvan teemat ja kerronta ovat omiaan. Esimerkiksi selkeä ja hyvän voittoon uskoa luova Bamse ja noita-akan tytär sopii erinomaisesti vaikka ensimmäiseksi leffateatterielämykseksi, kun taas 10-vuotiaasta se todennäköisesti tuntuu jo liian rautalangasta väännetyltä. Brittiuutuus Petteri Kaniini puolestaan on pienimmille katsojille haastava, sillä humoristisessa kontekstissa esitettyä väkivaltaa on paljon, eikä elokuvassa ole selkeää hyvistä ja pahista.

Tästä blogista tulet löytämään Media-avaimen uusimmat elokuva-arviot, kiinnostavimmat leffauutiset ja tuoreita asiantuntijanäkökulmia elokuviin, ikärajoihin ja perheiden mediakasvatukseen. Tervetuloa mukaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram