Kirjoitukset avainsanalla teinit

Hölmö nuori sydän (2018). Kuvat (c) Tuffi Films / Uwa Iduozee

Selma Vilhusen nuortenelokuva Hölmö nuori sydän kertoo 15-vuotiaasta Lennistä ja tämän ihastuksesta Kiirasta - joka on yllättäen raskaana.

Koulukinon TET-harjoittelijat, 9-luokkalaiset Taimi ja Ella kävivät katsomassa elokuvan.

Millaisen kuvan se antaa heidän ikäisistään nuorista?

“Onhan se tosi täsmäävä, sellasia ne on”, Ella naurahtaa. “Toisaalta Kiira oli tekemässä jo toista aborttiaan. Ei mun mielestä pitäis hirveesti yleistää, että 15-vuotiaat käy vaan bileissä ja saa lapsia”, Taimi pohtii. “Mut kyllä sellasta voi tapahtua”, Ella toteaa.

Hölmö nuori sydän kertoo myös sukupuoleen kohdistuvista odotuksista ja esimerkiksi siitä, miten on sopivaa ilmaista tunteitaan tai käsitellä vaikeita aiheita ystävien kanssa.

Ellan ja Taimin kokemukset eivät ole aivan yhtä mustavalkoisia kuin elokuvassa. “Ne tytöthän otti kaikkii raskauskuvia ja oli innoissaan siitä Kiiran tilanteesta”, Taimi sanoo.

"Mut ne pojat vaan mopoili ja joi kaljaa jossain huoltoasemalla. Aika äärimmäiset esimerkit.”

Kiiran ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle elokuvan mittaan. “Olihan ne Kiiran kaverit paljon enemmän mukana tarinan alussa, mut ne kuitenkin sit jätti sen yksin. Oishan ne voinu vaikka ehdottaa että tehdään yhdessä jotain muuta kuin mennään bileisiin”, Ella neuvoo. “Musta tuntuu, ettei ne hirveesti myöskään tykänneet siitä Lennistä”, Taimi miettii.

Sekä Ella että Taimi nauttivat elokuvasta: se tuntui aidolta ja kiinnostavalta, ja tarina eteni sopivaa tahtia. Kenelle 9-luokkalaiset suosittelisivat Hölmöä nuorta sydäntä?

“Meidän ikäisille, ja ehkä vähän vanhemmille. Ja sit just aikuisille, että ne näkee että tällasta voi kuitenkin tapahtua.”

Hölmö nuori sydän voi olla aikuiselle katsojalle järkytys. Ellan ja Taimin mielestä se on ymmärrettävää.

“Elokuva saa vanhemman varmaan ajattelemaan, että sen pitää suojella omaa lastaan ettei sille käy samoin”, Taimi myöntää. “Mut varmaan se on hyväkin - toi on kuitenkin aika hyvä esimerkki siitä, mitä ois hyvä että ei tapahtuis.”

Molempien mielestä elokuvasta kannattaa myös keskustella nuoren kanssa katsomisen jälkeen. “Vois ehkä käydä läpi juonta ja sitä, minkä takia niitä asioita tapahtui”, Taimi vinkkaa. “Ja keskustelkaa omista mielipiteistänne!” Ella täydentää.

Hölmöön nuoreen sydämeen liittyviä keskusteluvinkkejä löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta.

Hölmö nuori sydän (Suomi 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 12.10.2018.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hölmö nuori sydän (2018). Kuvat (c) Tuffi Films / Uwa Iduozee

Hölmössä nuoressa sydämessä eri maailmat törmäävät kovalla rytinällä, kun 15-vuotiaat itähelsinkiläiset Kiira ja Lenni huomaavat odottavansa lasta.

Kiiran elämän täyttävät selfiet, verkkosukkikset ja twerkkaus, mutta toisaalta myös neuvolakäynnit ja vastuulliselta aikuiselta näyttäminen asuntonäytössä. Uuden elämän lisäksi Kiiran sydäntä koettelee haparoiva suhde lapsen isän kanssa.

Mielestäni parasta Selma Vilhusen (Tyttö nimeltä Varpu) uudessa nuortenelokuvassa on, että se ei holhoa eikä saarnaa (joskin elokuvan synnytyskohtaus - luultavasti pisin leffassa näkemäni - toimii varmasti ehkäisyvalistuksena). Olen tietenkin aikuisena jäävi sanomaan. Aidoimmin tätä leffaa voivat kommentoida teini-ikäiset katsojat itse.

Kirsikka Saaren käsikirjoitus koskettelee taitavasti ja tyrkyttämättä monia merkittäviä teemoja kuten perhesuhteita, syrjäytymistä ja elämän suunnan etsimistä.

Erityisen kiinnostavaa leffassa on sukupuoleen kohdistuvien odotusten ja määritysten pohtiminen kuvien ja tapahtumien tasolla.

Allaoleva kuvapari kertoo paljon. Glitteri pöllyää, kun tyttökaverit halailevat toisiaan pinkissä vessassa. Pojille ja miehille taas on tarjolla sinistä, harmaata, kamppailulajeja ja mopoja koulun asfalttipihalla.


 

Kun isot kirjaimet lävähtävät valkokankaalle elokuvan alussa, mieleen tulee väistämättä SKAM. Norjalaissarjaan verrattuna Hölmö nuori sydän on kuitenkin varsin riisuttu. Leffasta puuttuu tyypillinen draamallinen höttökerros, joka tehtävänä on toisaalta pehmentää tapahtumia mutta toisaalta kiinnittää katsojan tiukasti tarinaan. Musiikki ei esimerkiksi ala jyllätä joka kerta kun suu lähestyy suuta tai kun raskaustestiin ilmestyy kaksi viivaa.

"En jaksa enää inhota itseäni"

Aikuisessa katsojassa elokuvan paljaus käynnistää herkästi suojelureaktion. Miksei kukaan mene väliin? Miksei kukaan pidä huolta noista lapsista? Tulispa nyt vihdoin joku joka sanoisi niille, mitä kannattaa tehdä! Onneksi Hölmö nuori sydän on myös toiveikas tarina paremmasta huomisesta ja oikeudesta omiin valintoihin.

Saman pohjavireen jakaa leffana aivan erilainen The Miseducation of Cameron Post.

Draamakomedia kallistuu draaman puolelle, sillä ihanalla ysärinostalgialla väritetyn elokuvan aiheena on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuva henkinen väkivalta. Tarkemmin sanottuna hengellinen väkivalta, sillä 16-vuotias päähenkilö Cameron lähetetään eheytymisleirille sen jälkeen kun hänet on yllätetty muhinoimasta tyttöystävänsä kanssa koulun tansseissa.

Väheksyntä, itsensä kieltäminen ja häpeä ovat eheytysleirin keskeisiä työvälineitä. Leffassa on siis myös rankkoja hetkiä,  erityisesti kun musertuneet nuoret alkavat toimia itsetuhoisesti. “I’m tired of feeling disgusted of myself", Cameron parahtaa tarinan käännekohdassa.

"En jaksa enää inhota itseäni." Tämä viesti on todella tärkeä.

Samalla The Miseducation of Cameron Postissa on valtavasti lämpöä. Cameron löytää oman porukkansa hippien kasvattamasta Janesta ja lakota-heimoon kuuluvasta Adamista. Kävelyretket metsään ja spontaani tanssituokio leirikeskuksen keittiössä ilman valvojia ovat elokuvan valloittavia valonpilkahduksia.

Molempiin elokuviin kannattaa tutustua myös lasten- ja nuortenelokuvia arvioivan Media-avaimen avulla. Media-avain arvioi erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä ja antaa hyviä keskusteluideoita leffojen purkuun.

Hölmö nuori sydän (Suomi 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 12.10.2018.

The Miseducation of Cameron Post (Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 5.10.2018.

PS: Molemmissa leffoissa on pari nuorten välistä seksikohtausta sekä päihteidenkäyttöä, ja Hölmö nuori sydän -elokuvassa käsitellään äärioikeistolaista tematiikkaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Megalodon (The Meg, 2018). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Viikko sitten ensi-iltansa sai karskin toimintatähti Jason Stathamin ja esihistoriallisen jättiläishain kohtaamisesta kertova Megalodon.

Tänä viikonloppuna creature featuren saralla taas on luvassa jättiläismuurahaisia, kun Marko Mäkilaakson ohjaama It Came from the Desert lävähtää valkokankaille.

Molempien elokuvien ikäraja on 12, mutta tunnelmaltaan ne ovat varsin erilaiset.

Megalodon on vitsikkäästä aiheestaan huolimatta melko vakava toimintajännäri, jossa ei ole seikkailun tuntua tai komedialliseksi tarkoitettua, yliampuvaa mäiskettä.

Megalodonin ydintä ovat rohkea sankarointi, tiivistyvä jännitys ja tutkijaryhmän tekemä yhteistyö. Haihirviö toki syö sekä ihmisiä että eläimiä, mutta ihmiset hotkaistaan yhtenä kappaleena ilman suurempia veriroiskeita.

Elokuvan ikäraja ei itse asiassa liity lainkaan audiovisuaalisesti esitettyyn väkivaltaan vaan ahdistukseen, jonka aiheuttaa jatkuva väkivallan ja kuoleman uhka.

Media-avaimen arvion Megalodonista löydät täältä.

It Came from the Desert (2018). Kuva: Black Lion Pictures Oy
It Came from the Desert (2018). Kuva: Black Lion Pictures Oy

It Came from the Desert on tunnelmaltaan aivan toista maata. Leffa perustuu 80-luvun tietokonepeliin ja ammentaa vaikutteita niin 50-luvun b-elokuvista kuin ysäritoiminnastakin.

Genretietoisuus on elokuvan tärkein rakennusaine, ja kun kyse on huippusalaisesta laboratoriosta karanneista jättiläisötököistä, ei roiskeita, mönjää ja hölmöjä sutkauksia kuulukaan välttää.

It Came from the Desertin väkivalta on selvästi överimpää kuin Megalodonin.

Toisaalta komediallinen konteksti ja vahva intertekstuaalisuus keventävät tunnelmaa tehokkaasti: elokuvan ei ole tarkoituskaan olla karmaiseva vaan ennen kaikkea viihdyttävä.

Iskevään traileriin on koottu jotakuinkin kaikki elokuvan väkivaltakohtaukset. Itse elokuvassa ehditään käyttää aikaa myös kaveruuteen, kannustamiseen ja miehen muottiin änkeämiseen. Media-avaimen arvion elokuvasta löydät täältä.

Elokuvan ohjaaja tiivisti leffan tyylilajin lehdistönäytöksessä toteamalla, että It Came from the Desert toimii parhaiten silloin kun “alla on neljä-viisi bisseä”. Leffa onkin ennemmin nostalgiatrippi aikuisille kuin varsinainen nuortenelokuva nuorista päähenkilöistään huolimatta.

Kumpikaan näistä leffoista ei siis ole missään nimessä koko perheen elokuva siinä merkityksessä kuin sanaa tavallisesti käytetään.

Ikärajan puitteissa ne voivat kuitenkin sopia koko perheen viihteeksi riittävän isojen lasten kanssa, mikäli katsojien leffavatsa vain sulattaa ryppyotsaiset sankariukkelit, verenhimoiset megahait, herttaisen pöljät teinit ja nälkäiset jättimuurahaiset!

Megalodon (The Meg, Kiina/Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 31.8.2018.

It Came from the Desert (Suomi/Iso-Britannia 2017), ikäraja 12. Ensi-ilta 7.9.2018.

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018). Kuvat © Solar Films / Marek Sabogal

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvassa rakastettu umpijäärä veistelee jo omaa ruumisarkkuaan, kun elämään pölähtää aikuisuuden kynnyksellä oleva lapsenlapsi. Ilosia aikoja on sydämellinen tarina sukupolvien välisen kuilun ylittämisestä ja siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä välittää.

Olen kahlannut läpi uuden Mielensäpahoittajan kotimaiset elokuvakritiikit Episodista Hesariin ja Aamulehdestä Film-O-Holiciin. Arvostelut ovat jotakuinkin samoilla linjoilla, vaikka tähtimäärät vaihtelevat kahden ja viiden välillä: pääosaa näyttelevä Heikki Kinnunen on mainio. Ohjaaja Tiina Lymi on ässä varsinkin henkilöohjauksessa. Ilosia aikoja on parempi kuin edellinen, Dome Karukosken ohjaama Mielensäpahoittaja.

Minulla on ollut myös erityinen syy kritiikkien kahlaamiseen. Olen halunnut selvittää, sisältävätkö ne juonipaljastuksia.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -leffan keskeisimpiä aineksia on nimittäin 17-vuotiaan Sofian elämäntilanne, joka tulee ilmi yllättäen.

Niin elokuva-arvioissa, lehdistötiedotteissa kuin trailerissakin asia esitetään kaarrellen ja yksityiskohtiin menemättä. Se on ymmärrettävää - juonihan selviää elokuvan katsomalla, eikä liikojen paljastaminen etukäteen ole edes hyvän tavan mukaista.

Mielensäpahoittajassa kyse on kuitenkin teemasta, jonka käsittelyyn voisi olla mukava varautua etukäteen, mikäli leffaseurueessa on mukana nuoria katsojia.

Asia ei liity ikärajaluokittelun piirissä oleviin haitallisiin sisältöihin vaan yksinkertaisesti tematiikkaan, joka voi koskettaa nuoren elämää hyvinkin läheltä.

Huom! Jos haluat välttää spoilerit, älä jatka lukemista!

Mielensäpahoittajan lapsenlapsi Sofia on nimittäin raskaana. Atlantin takana odottaa paikka huippuyliopistossa, ja lapsen isästä on vain häviävän harmaa aavistus.

No, sellaista sattuu. Ja siksi siitä kannattaakin puhua, ainakin jos saa houkuteltua teinin mukaansa elokuvateatteriin. Onko Sofian ongelma varsinaisesti kielteinen? Millaisia päätöksiä Sofian kannattaa tehdä elämänsä suhteen? Mistä hän saa tukea tilanteessaan? Ketkä elokuvan hahmoista huolehtivat ja tukevat, ketkä syyllistävät ja vaativat - ja miksi? Lisää hyviä keskustelunavauksia löytyy Media-avaimen arviosta.

Ja kun juonipaljastusten tiellä kerran ollaan, kerrottakoon myös, mikä on elokuvan ainokainen K12-ikärajaan johtanut kohtaus:

Sofian vanhemmat harrastavat hieman suorituskeskeistä seksiä hotellihuoneessa. Kohtaus on, ikärajojen antamiseen käytettävän kriteeristön jargonia käyttäen, selväpiirteinen mutta osin peitelty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pariskunta on ilmiselvästi alasti ja harrastaa ilmiselvästi seksiä, mutta lakananriekale siellä ja kuvakulmanvaihdos täällä peittää yksityiskohdat. Kohtaus ei ole järin intohimoinen, ja sen aikana käydään myös jatkuvaa dialogia.

Mitä mieltä sinä olet? Ovatko yllämainitut asiat sellaisia, joista haluaisit olla selvillä ennen elokuvan katsomista?

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (Suomi 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 24.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram