Kirjoitukset avainsanalla väkivalta

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Beatrix Potterin herttaisiin eläinhahmoihin perustuva elokuva Petteri Kaniini muistuttaa kovasti erästä ysäriklassikkoa, jossa kahdeksanvuotias Kevin jää vahingossa yksin kotiin jouluna.

Elokuva on tietenkin Yksin kotona (1990). Kevin (Macaulay Culkin) nauttii vapaudestaan täysin siemauksin ja panee samalla kampoihin ilkeille murtovarkaille. Kyseessä on monille ratkiriemukas perhe-elokuva ja pakollinen joululeffa, mutta se on myös, noh - todella väkivaltainen. Kellariin tunkeutuva rosvo saa kasvoihinsa iskun tulikuumasta silitysraudasta ja astuu paljain jaloin naulaan. Samaan aikaan toinen voro polttaa näppinsä tuskallisesti etuovella, ja niin edelleen.

Siirrytään vuoteen 2018. Takkiin pukeutuva metsäneläin Petteri Kaniini haluaa syödä herra Vänskän puutarhan antimia. Herra Vänskä puolestaan haluaa eroon Petteristä ja oikeastaan muistakin eläimistä. Naapurusten sodankäynti alkaa. Vänskä satuttaa kätensä karhunrautaan. Ja kasvonsa haravanvarteen. Ja saa monta sähköiskua eläinten virittämistä ovenkahvoista. Marjapommeja seuraa anafylaktinen sokki, sillä Vänskä on erittäin allerginen marjoille. Ja toki Vänskä yrittää vastavuoroisesti räjäyttää kaniinit.

Petteri Kaniini ja Tuomas Vänskä (Domhnall Gleeson) pyrkivät Bea-naapurin suosioon. Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Petteri Kaniini ja Tuomas Vänskä (Domhnall Gleeson) pyrkivät Bea-naapurin suosioon. Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

On perheen oma asia, alkaako pipo tässä vaiheessa kiristää vai sopivatko toilailut naurun aiheeksi. Elokuvien slapstick-komiikalla on pitkät perinteet Ohukaisen ja Paksukaisen sählingeistä tšekkiläisanimaatio Hupsikseen, jossa Pat ja Mat yrittävät hoitaa erilaisia askareita hassuin seurauksin. 

Yhdessä voidaan miettiä, mikä on hauskaa ja miksi. Ja suhtautua armollisesti, jos naurattaa, kun alasin putoaa kojootin päähän. Usein ilmeikkyys ja yllätyksellisyys ovat törmäilykomedialle oleellisempia aineksia kuin mahdollinen kipu. 

Aina kannattaa kuitenkin olla varuillaan, jos väkivalta esitetään ratkaisumallina. Pienille katsojille Petteri Kaniini on erityisen haastava siksi, että selkeä pahis ja hyvis puuttuvat - hahmot eivät "ansaitse" kohtaamaansa väkivaltaa edes elokuvan tarinamaailmassa. Väkivallan humoristinen kontekstikaan ei vielä täysin avaudu vaikkapa 4-vuotiaalle, vaikka tapahtumat esitetäänkin yliampuvan epärealistisina.

Petteri Kaniinissakin sovitaan lopuksi. Mutta riittääkö se? "Molemminpuolinen jekkujen tekeminen menee liian pitkälle, eikä lopputulos ole kaunis", tuumaa Media-avaimen arvio elokuvasta. Petteri Kaniinin sisältämää väkivaltaa pohditaan myös arvion kommenteissa. Minkä ikäisille Petteri Kaniini omasta mielestäsi sopii? Liity mukaan keskusteluun!

Lue myös Media-avaimen artikkeli: Väkivaltaviihde kiehtoo lapsiakin - miten suhtautua?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram