Kirjoitukset avainsanalla Äitiys

Sing (2016). © Universal Pictures

Myönteisiä äidin malleja tai äitiyden kuvauksia on yllättävän vaikea löytää elokuvista. Eivätkä syynä ole hyvän äidin määritelmää koskevat erimielisyydet. Tavallisessa elokuvassa äiti on yksinkertaisesti joko kuollut, neuroottinen tai yhdentekevä.

Huonoja äitejä elokuvissa on mielin määrin:

Heinähatun ja Vilttitossun äidin lempiharrastuksia ovat päteminen ja puolisonsa ivaaminen, Kesäkurpitsan äiti kuolee alkoholismiin ja Pikku prinssi -elokuvan Tytön äiti täyttää lapsensa elämän korkeilla odotuksillaan. Puhumattakaan lukemattomista pahoista äitipuolista

Listasin äitienpäivän kunniaksi kahdeksan lasten- ja nuortenelokuvien tarjoamaa myönteistä poikkeusta elokuvien äitikuvastoon.

Hilda Rosvola (Lotta Lehtikari) tietää mitä tekee. Kuva: Tuukka Pekkarinen, Nordisk Film
Hilda Rosvola (Lotta Lehtikari) tietää mitä tekee. Kuva: Tuukka Pekkarinen, Nordisk Film
 1. Me Rosvolat (Suomi 2015). Rosvoloiden perheen äiti ei ole mikään pullantuoksuinen pehmo. Hilda toimii kylmäpäisenä ja taitavana rosvoauton kuskina - mutta osaa myös lohduttaa ja tukea.
 2. Vaiana (Yhdysvallat 2016). Tyynenmeren saaren kruununperijä Vaiana etsii seikkailua mereltä. Elokuvan hienoimpiin hahmoihin lukeutuu Vaianan isoäiti Tala, joka tarjoaa tytölle iän ja kokemuksen tuomaa viisautta mutta silti - tai varmaankin juuri siksi - myös ymmärrystä ja myötätuntoa.
 3. Lady Bird (Yhdysvallat 2017). Greta Gerwigin esikoisohjaus on valloittavan välitön kuvaus teini-iästä, aikuistumisesta ja lapsuudenperheestä irtaantumisesta. Lukiosta valmistuvan Lady Birdin elämään kuuluvat kasvukivut kaverisuhteissa, rakkaudessa ja etenkin äitisuhteessa. Lady Bird ei kaunistele hyväätarkoittavaa mutta rasittavaa äitiä sen enempää kuin elämänsä suuntaa etsivää tytärtäkään. 
 4. Supermarsu (Suomi 2017). Päähenkilö Emilian äiti on myönteinen ja kannustava tyyppi, joka antaa lapselleen myös omaa tilaa - ja muistaa kehua peilikuvaansa lapsen kuullen!
 5. Aristokatit (Yhdysvallat 1970). Itsellinen kissaemo Herttuatar luotsaa pentulaumaansa neuvokkaasti ja arvokkaasti Disneyn musikaalisessa, Pariisiin sijoittuvassa animaatioseikkailussa.
 6. Paddington (Iso-Britannia 2014). Brownin perheen Mary-äidin empaattisuus ja määrätietoisuus toimivat tarinan liikkeellepanevana voimana. Mary ei ole silti pelkkä huoltokone, vaan hänellä on myös omat juttunsa.
 7. Sing (Japani, Yhdyvallat 2016). Sikaäiti Rosita elää uuvuttavaa arkea monikymmenpäisen porsaskatraan ja ylityöllistetyn puolison kanssa. Kun kaupungissa järjestetään laulukilpailu, upeaääninen Rosita murtautuu ulos kaavoistaan ja alkaa toteuttaa omaa unelmaansa.
 8. Muumien taikatalvi (Suomi, Puola 2017) ja muut muumifilmatisoinnit tarjoavat Tove Janssonin kirjojen tapaan lehmänhermoisen Mamman, joka luo turvallisuutta ympärilleen kaikkialla.

Joulumaan Unna (Anna Paavilainen) ei saa unta. Kuva: Sami Kuokkanen © Helsinki-filmi
Joulumaan Unna (Anna Paavilainen) ei saa unta. Kuva: Sami Kuokkanen © Helsinki-filmi

Lopuksi vielä leffatärppejä suoraan vanhemmille. Äitiyttä käsitellään rehellisesti ja kiinnostavasti esimerkiksi näissä kolmessa elokuvassa:

 1. Joulumaa (Suomi 2017). Keski-ikäinen Helena lähtee viettämään ensimmäistä yksinäistä jouluaan ekotilalle. Tilan isänniksi ajautuneet nuoret humanistit Unna ja Tuure kipuilevat elämänvalintojensa kanssa. Unnaa painaa erityisesti äitiys, joka ei tunnukaan aina luontevalta ja ihanalta.
 2. Mommy (Kanada 2014). Teini-ikäisen erityislapsen äiti Diane on monella tapaa jotain aivan muuta, kuin mitä valkokankaalla on totuttu näkemään. Elokuvan kipeää ja vangitsevaa tarinaa värittävät vaikeat päätökset ja kysymykset äidinrakkaudesta.
 3. Tully (Yhdysvallat 2018). Elokuva käsittelee lämmöllä synnytyksen jälkeistä masennusta ja pienten lasten äidin uupumusta. Charlize Theronin roolisuoritusta ei suotta hehkuteta kaikkialla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram